Carmel Market, strandhäng & TLVnights.

Detta inlägget är ett samarbete med Resia.

Sista dagen i Tel Aviv var något lugnare än de andra dagarna. Jag vaknade vid sju och tog en lugn jogg längs stranden tillsammans med Evelina och spenderade därefter morgonen fram tills tio på rummet medan de andra åt frukost med att jobba undan inför måndagen. Jag håller i utbildningar för bärgningsstationer om hantering av Tesla bilar i Stockholm och Göteborg nästa vecka och det fanns några sista lösa trådar som behövdes ordnas.

Det gick dock ingen nöd på mig för jag missade frukost, oh nej. Är det något jag är bra på så är det att sniffa fram god mat vart jag än är. Det tog inte många minuter efter att vi hade kommit fram till Carmel Market som ligger mitt i Tel Aviv tills jag stod med en färsk smoothie i min hand och vegetarisk burek med spenat och stark sås i min andra hand. 10 Swicasolar av 10 möjliga.

Jag älskar marknader. Allt liv, musik, dofter och höga röster som ropar ut priser samt köpslår med andra säljare gör mig helt pirrig i kroppen. Jag älskar att gå runt och smaka mig fram längs stånden, pruta, upptäckta och vara en del av myllret. Besöker ni Tel Aviv så måste ni besöka Carmel Market, det är en riktigt bra marknad och angränsar med bland annat designmarknaden som ligger alldeles bredvid. Där säljer små och stora konstnärer sin konst, man kan köpa smycken, kläder samt läder och träsnideri.

Vid tolv tog vi en taxi ner till stranden och spenderade resten av dagen med sola, äta gott och dricka Coronas. Det märktes att det närmade sig helg då det var mer folk än i början av veckan på stranden och volymen hade höjts på de olika strandrestaurangerna. Det var verkligen så jäkla härliga vibes och vi kom i stämning för kvällen direkt. Speciellt när vi dessutom firade ett år med Friendcation vilket resulterade i att jag och Louise fick en idé. På vägen tillbaka till hotellet slank hon och jag in i butiken och köpte med oss 2 flaskor bubbel som sattes på kylning medan vi gjorde oss i ordning, eller rätta sagt Felicia gjorde i ordning då hon bistod med sina smink-skills kvällen till ära. Sen smet vi upp till högsta våningen där vi hade fått låna sviten som hade en fantastisk takterrass av hotellet. Så medan Louise förberedde bubblet för tjejerna så skickade jag ett kryptiskt meddelande till dem att infinna sig utanför rum 701 vid halv sju.
Fullpott på både utsikt och damer.Här började kvällen, vi skålade för Friendcation 1 år och såg framemot sista kvällen i Tel Aviv där vi skulle skulle få förstklassig service av TLVnights.  Det är helt galet att vi inom loppet av ett år har lyckats få till vår första utlandsresa med Friendcation, är så galet stolt över mig och Louise. Tänk att vi firade ett år i Tel Aviv, hade någon sagt det till mig och Louise för ett år sedan när vi satte namnet Friendcation och startade FB gruppen på vår första staycation på The Wineryhotel hade jag förmodligen inte trott dem. Visst har vi stora drömmar och tror stenhårt på Friendcation, men man får fortfarande nypa sig själv i armen. För det är inte självklart att saker och ting inträffar vilket jag tror man lätt glömmer bort i all jobb man lägger ner. Man bara gasar på och glömmer av att stanna upp och ta in allt som händer. Vilket vi gjorde där på taket i Tel Aviv och jag kände en sådan enorm tacksamhet över livet.

Vi har lyckats och den känslan är oslagbar.

Klockan åtta hade vi bord på Aria där maten var sjukt bra. Jag blev riktigt förvånad över hur hög klass det var på råvarorna då det brukar vara sisådär mat på restauranger som även kör ”klubb”, det är lätt att maten halkar efter då. Men som sagt, den var riktigt riktigt bra och stället hade fått högt betyg om det inte vore för servicen, den var tyvärr inte den bästa. Men det gjorde inte så mycket då sällskapet var kanon och vi hade en supertrevlig middag med goda drinkar och framförallt – pangmat.

Runt tio kom Ido som skulle visa oss runt på nattklubbarna, han jobbade för TLVnights vilket är en eventbyrå som anordnar fester i Tel Aviv, samt arrangerade klubbrundor samt andra events. Han skulle köra en light version av deras nattklubbs-koncept med oss vilket innebär att vi skulle få se 2-3 av de coolaste klubbarna i Tel Aviv som man kanske inte hittar själv som turist såvida man inte har riktigt bra koll eller kontakter. Först ut var Sputnik vilket var en underground klubb som lutade mer åt techno/house scenen med små rum och barer som slingrade sig runt i en underjordisk ”lokal”. Det rådde fotoförbud där nere men ägaren som hängde med oss på plats gav oss tillåtelse att ta en bild vilket jag såklart var snabb med att föreviga med min egna mobil. Efter en drink och en högst tveksam shot som smakade brända vingummin gick vi vidare till Kuli Alma som låg precis runt hörnet till Sputnik. Cool klubb med grym RnB och cool konst på väggarna. Det blev en timmes dansstopp där då alla fick feeling och röjde loss totalt vilket bara ökades när vi gick vidare till Zoo Zoo Bar som var en blandning på en afterski på speed och en riktig riktigt stökig hemmafest. Det kan vara den absolut roligaste baren jag har varit på väldigt länge. Dans på bardisk uppmuntrades och det sprutades konfetti från taket och spelades GRYM musik.

Vi avslutade med drinkar och en jäkla massa dans på lokala Lima Lima där jag och Lina blev kvar medan resten av gänget tog en taxi hem. Här skulle vi varit smarta och hängt med, men nejdå, vi tyckte det var en strålande idé att beställa in bubbel och dansa till Israels vinnarlåt klockan halv fem på morgonen. Vilket var en strålande idé just då men inte direkt 2.5 timmar senare när vi skulle åka till flygplatsen. Herregud, så dåligt som jag mådde igår har jag inte mått på väldigt länge. Men det var SÅ värt, för utekvällen var grym. Vi hade så jädra roligt och det kommer kännas fjuttigt att gå ut i Stockholm efter att ha spenderat några dagar i Tel Aviv. Herregud vilken grym stad och människorna är helt fantastiska. Vi sa det igår när vi summerade vår resa att det är en helt annan respekt för tjejer på nattklubbarna där nere. Visst kollar killar, men aldrig att de kom fram och var sliskiga eller att man kände en hand på rumpan. Inte heller dansade de in i en eller var på något sätt påflugna. Inte ens när jag råkade gå in i ett par tjejer fick jag en sur blick, de bara log och sa att det var okej. Här hemma hade jag förmodligen fått en hård knuff i ryggen av en rabiat brud.Med det sagt så avslutar jag Tel Aviv resan med att säga: om du funderar på att åka dit men känner dig osäker eller orolig för säkerheten i landet – var inte det! ÅK! Det är ett helt fantastiskt land som överträffar alla ens förväntningar. Det är rent, snyggt och väldigt enkelt att ta sig runt. Alla talar extremt bra engelska, människorna är högutbildade och oerhört vänliga. Jag har redan börjat titta på datum att åka tillbaka, det blir så när man har ett nytt favoritland på listan.

Tack för en underbar resa, vi är oerhört glada över att kunna göra detta samarbetet med Resia och Ministry of Tourism. Att upptäcka nya länder med nya människor ligger oss väldigt varmt om hjärtat, så tack för 4 oförglömliga dagar i Israel! <3

0

 1. Hej! Jag tycker att ert resekoncept är superintressant men är så nyfiken på hur tankegångarna gick när ni bestämde er för att åka till just Israel? Jag är inte en, vad ska man säga, speciellt hög etik- och moralpredikare men alltså Israel och deras folkmord mot palestinier .. jag skulle aldrig sätta min fot där! Och jag är också lite förvånad över att ingen undrat det här innan? Jag menar, det är ju ändå ett litet ställningstagande att åka till just Israel! Eller? Fattar att inte du kan ta ansvar för Israels politik men samtidigt är ju Israel så extremt så varför åka just dit? Och att dessutom boosta andra att åka? Det är ju att stötta staten.

  1. Hej Annica. Förstår din fråga och respekterar ditt resonemang. Men jag ser det inte riktigt så. För då hade jag inte kunnat resa ex till USA på grund av Trumps politik eller hur landet behandlade mörkhyade i samband med slaveriet. Eller Thailand som UD har avrått många gånget att resa till. Eller ex Indien för deras våldtäkter. För att inte tala om Mexico, Ryssland, Sydafrika eller Serbien. Jag vill inte begränsa mig. Jag reser till länder och lär mig mer, fördjupar mig i kulturen och försöker hela tiden leva med öppet sinne. Det betyder inte att jag stöttar folkmord. Det är inte svart eller vitt. Inte för mig. Men jag har full förståelse om du väljer att inte resa pga länders historia. Ha en fortsatt fin dag.

   1. Tack för ditt svar och jag respekterar verkligen ditt svar även om jag inte alls håller med om jämförelserna (länderna du tar upp) du gör. Det här är ju inte Israels historia utan det pågår ju NU. De dödar palestinier NU. Det går inte att jämföra med något annat industrialiserat land i nutid! Det är ju inte en slump att väldigt många kommer bojkotta Eurovision nästa år – och det har ju redan varit många som påtalat att det är oetiskt att boka resor dit då Israel absolut inte står för det Eurovision står för – nämligen sammanhållning. Det är lite som att säga att under apartheid-tiden i Sydafrika uppmana sina vita vänner att ”Åk hit! Det är hur kul som helst. I alla fall för alla vi som är vita!”. I min värld är det inte jämförbart med de andra länder du påtalar. Israel är mycket mer extremt! De håller ju på att skapa ett apartheidsamhälle (eller har i princip redan skapat) och då anser jag att det är viktigt att ta ställning mot det. Men tack ändå för att du tog dig tid att svara 🙂

    1. Hej Annica,

     Det stämmer att det pågår nu, men det gör kriser i andra länder också. Situationen med Palestinierna är självklart något som är riktigt hemskt och nu har den verkligen blossat upp. Detta hände dock när vi lämnade och jag kunde omöjligt veta att det skulle bli ett sådant skarpt läge när jag åkte. Däremot är det ingen ursäkt för den situation som har pågått. Men att säga att Israel absolut ej står för sammanhållning är inte helt korrekt då jag fick se och erfara motsatsen när jag besökte landet. Och då pratade jag med människor från olika bakgrunder och nationaliteter. Det är ett oerhört tolerant och öppet land, iaf vad jag har fått erfara. Men sen finns det två sidor av allt.

     Jag förstår helt att du inte håller med mig, vi ser olika på ämnet och det är helt okej. Kram på dig. 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *