Räddar jag världen om jag slutar att flyga?

 

Mitt reseintresse öppnar ofta upp för samtal. Det är alltifrån bästa hotellet, att utnyttja systemet till sin ekonomiska fördel (kommer komma ett längre inlägg om det), resa smart och intressanta resmål. Ni som följer mig flitigt på instastories kan inte ha missat att både jag och min kille är väldigt flygintresserade och det händer att vi rattar in flightradar24 samt lyssnar på LiveATC där man kan lyssna på olika flygledartorn runt om i världen och dess kommunikation med piloter. Ja, vi kanske har tagit det till en nördig nivå. Men det är ett intresse som ger oss väldigt mycket glädje och har hängt med mig sedan jag var yngre och även resulterat i att jag har en IATA-examen och bland annat har jobbat på Finnair.

Det låter än så länge väldigt positivt inte sant? Det är det. Jag tycker om att dela med mig av livets alla härliga resor och hur vi tänker kring det hela. Men allt har en baksida och jag har på sistone fått en del kommentarer kring hur jag kan flyga så pass mycket med tanke på miljön och om jag klimatkompenserar något.


”Du har ett ansvar
.”

Absolut, men vem är du att avgöra om det jag gör är tillräckligt eller ej?

När jag senast som i måndags fick en kommentar här på bloggen gällande mina resor och under veckans gång har följt en diskussion i en annan blogg där diverse influencers  flygresor diskuteras hätskt och om jag ska vara ärlig, på en nivå som får mig att tänka på vrålande människor i grupp med högafflar och eldfacklor så kände jag att ett inlägg vore på sin plats.  Jag läste även i samma tråd man inte kan ursäkta sig med att man klimatkompenserar genom att undvika kött, välja bort bil, källsortera m.m. Ni får ursäkta, men jag tycker det skitsnack och är riktigt less på den häxjakt som råder. Folk gör så gott de kan, en del mer och en del mindre, och tycker jag att man kan släppa pekpinnarna. Det må låta hårt men hur trenden och utvecklingen fortskrider så kommer människan inte sluta att flyga. Världen fungerar inte så, infrastrukturen fungerar inte så och det är en smula naivt att tro något annat. Tror också det behövs lite ekonomisk styrning, så länge flyget är billigare än tåget, VEM är tillräcklig miljöhjälte då?

Ja, jag reser mycket. Jag är medveten om det och hymlar inte med att det jag ansvarar för en del av utsläppen. Men jag bidrar på mitt sätt genom att just göra sånt som inte ”räknas”  och anses som the easy way out enligt ovanstående personer i diverse forum. Men man måste börja någonstans. Jag äger ingen bil, försöker gå/cykla och åka kommunalt så mycket så möjligt. Jag äter inte kött, försöker köpa så mycket så möjligt ekologiskt och svenskt. Jag tänker hållbarhet när jag handlar kläder och försöker hela tiden tänka ett steg längre som exempelvis klimatkompensera för en flygresa genom att bidra till olika projekt som är godkända av FN (CDM-projekt).  Detta system är framtaget för att man på ett säkert sätt ska kunna ta sitt klimatansvar genom att antingen räkna ut sin resas utsläpp på egen hand genom olika kalkylatorer som finns eller så kan man direkt klimatkompensera hos ett resebolag som erbjuder det som en extra tjänst. Och ja, hade det funnits som en obligatorisk kostnad för utsläpp på biljetten så som för flygskatter etc så hade jag betalt det utan att gnälla. Samma sak gäller donationer från företaget man jobbar på. Istället för att köpa julklappar till sina anställda så är ju en donation en bättre lösning. Eller är det att köpa sig fri från det dåliga samvetet och ansvaret? Kanske det, men det är åtminstone en handling, oavsett om den är skapad av samvetskval eller ej.

Det är inte svart eller vitt för mig. Och med det menar jag att det inte kommer bli aktuellt att tvärt sluta flyga. Det är inte så jag vill leva mitt liv. Det må låta hårt och oansvarigt – och det får jag i så fall stå för. Men jag tänker som såhär. Jag försöker dagligen göra så gott jag kan. Jag jobbar hårt, betalar skatt, tar hand om mina medmänniskor, tar mitt ansvar i helhet i samhället och är överlag en bra medborgare. Om man bortser från mitt flygintresse och ovilja att sluta flyga helt för miljön. So be it. Men jag gör så gott jag kan för världen, och det innefattar att göra rätt för sig på andra vis än att undvika flyget.

 

Så svaret är: Ja, jag klimatkompenserar och nej, jag kommer inte sluta flyga. Däremot är jag väldigt medveten om volymen på mitt resande – och det är något jag alltid kan sträva efter att förbättra/förändra.

Vill ni läsa mer om klimatkompensation kan ni göra det: här, här och här.

26

4 kommentarer

 1. Än en gång vill jag säga: I FUCKING LOVE U!!!
  Asså jag är så trött på alla duktigpetters som skryter med att de tänker sluta flyga. Ok fine. Du räddar inte världen om du trot det. Precis som att jag inte räddar världen med att vara vego eller att jag inte handlat några kläder på ett år eller inte äger en bil. Jag är inte perfekt, jag gör det lilla jag kan som funkar för mig. Men det större ansvaret ligger faktiskt inte på individen, det ligger på storföretagen som är ansvariga för sjuka mängder utsläpp. Så snälla hetsa på dem att de ska ta sitt ansvar istället.

  Aaah skönt att ventilera sin frustration lite haha…

  1. Haha ventilera på. 🙂

   Fastnade väldigt mycket vid din kommentar ”Jag är inte perfekt, jag gör det lilla jag kan som funkar för mig. Men det större ansvaret ligger faktiskt inte på individen, det ligger på storföretagen som är ansvariga för sjuka mängder utsläpp. Så snälla hetsa på dem att de ska ta sitt ansvar istället.”

   Ja, det är lite så jag tänker. Det blir så fel att peka finger på enskilda personer – ÄVEN om vi alla har ett ansvar, men då ska väl alla gå under samma ansvarsområde? Ah, det är en fråga som man kan vrida och vända hur många gånger om.

   KRAM och tack för dina tankar 🙂

 2. Jag håller helt med! Flyger varje månad och tyvärr är det inget ja kan sluta med.
  För då måst jag byta jobb.

  Fortsätt vara du!

  1. Tack!

   Ja, det är en avvägning. För det är tyävrr så mycket mer som spelar in än bara att ”sluta flyga.”

   KRAM

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *