To travel is to live – Steg ett mot din drömresa och varför SAS Eurobonus?

Låt oss prata resor. Jag får mängder av frågor gällande hur jag reser, HUR vi har råd att resa så mycket som vi gör och hur det egentligen fungerar med SAS Eurobonus. Jag skrev detta inlägget under julledigheten men sen har det legat kvar i utkastet och när en kollega frågade mig i veckan om hur hon skulle registrera sig så kom jag på att det minsann ligger ett inlägg redo om just det!

Det finns idag mängder med olika bonus system och lojalitetsprogram som gör det möjligt att få poäng eller rabatt på köp och som även får oss att vara mer lojala mot våra favorit flygbolag, hotell och affärer. Allt mynnar egentligen ut till en och samma sak: att få oss att spendera våra pengar på ett och samma ställe. Och hey, om man tjänar på det – varför inte? Då min kille är en riktig poängnörd eller rättare sagt poängsamlare (en snyggare variant av en hysterisk hemmafru i kupongjägarna USA) på mängder av hotell och flygbolag, typ alla, så har han fått mig att börja vara smartare kring mina inköp samt även fått mig att börja samla poäng. Big time. Det är ofta så vi reser, att vi reser på bonuspoäng och bor några nätter med hotellpoäng. Många höjer på ögonbrynen när vi berättar om vår passion men jag tänker såhär: why the hell not?

Då vi älskar att resa så är SAS lojalitetsprogram Eurobonus en grundpelare i våra liv.  En extra liten familjemedlem skulle man kunna säga. Jag tänkte dela med mig av hur du kan uppnå din drömresa genom att samla poäng. ( Längre ner står det info hur du kan bli inbjuden till ett kort av mig.)

SAS Eurobonus består av 4 Nivåer (eller egentligen 5) Basic, Silver, Gold, Diamond och Pandion (överkurs där du måste bli rekommenderad från kabinpersonal för att uppnå statusen eller vara en A-Kändis). Desto mer du flyger, desto högre upp i SAS Hierarki/näringskedja kommer du och desto mera fördelar får du såsom; Extra bagage, Prio check-in, Fast Track genom säkerhetskontrollen samt Lounge Access etc. Utöver SAS så får du även Eurobonuspoäng när du flyger med flygbolag som är med i Star Alliance (En av de tre stora flyg allianserna). Poängen som du tjänar på ditt flygande kan du använda till att uppgradera din kabinklass, en drömresa eller hotellnätter (mer om det senare i inlägget).

Har man inte en arbetsgivare som tillåter dig flyga mycket i tjänsten eller en obegränsad ekonomi och ett intresse som gör att man flyger mycket privat så kan det vara svårt att samla ihop poängen till dröm-bonus-resan. För ska vi vara realistiska så får man inte jättemycket poäng om man flyger i ekonomiklass och framförallt inte om man endast gör det sporadiskt några gånger om året. Det krävs lite engagemang och att man tänker till. Man kan exempelvis genom att skaffa sig ett kreditkort som är knutet till Eurobonus maxa sina poäng. Idag finns American Express, Mastercard och Diners Club som alla har flera olika kort som är kopplade till SAS Eurobonus där du får poäng på allt du handlar. American Express SAS Eurobonus kort är det mest lukrativa och ger enligt min mening mest förmåner. Viktigt att poängtera att man inte ska skaffa ett kreditkort om man inte kan hantera det eller redan har skulder. Men det är ert ansvar och jag hoppas ni är förnuftiga. Jag har koll på min ekonomi och därför heller inga problem att hantera ett kreditkort som betalas från mitt huvudkonto varje månad.

Vi dvs, jag och min kille har fokuserat vår kortanvändning till att enbart använda American Express så långt det går på alla våra inköp för att maximera vår poängintjäning.

Med SAS American Express får du mellan 15-30 poäng per 100 svenska kronor som du spenderar. Kortet finns i 3 olika utföranden; Classic, Premium och Elit. Då jag själv har och använder ett SAS American Express Premium kort så är det det kortet jag kan uttala mig om och även rekommendera. Förutom alla poäng som du tjänar så innehåller kortet även en omfattande reseförsäkring som har hjälpt mig många gånger när flyget varit försenat eller när bagaget kommit på villovägar. Senast när vi var i Curacao och bagaget fastnade i Canada så fick jag ut en tillfällig garderob på försäkringen. Pengarna var på kontot inom en vecka och det var inget tjaffs alls.

Om du dessutom lyckas komma upp och har en spendering/omsättning på ditt SAS American Express Premium på 150 000 SEK (vilket är sjukt mkt pengar, men har man några stora investeringar såsom en renovering, drömväskan eller är två stycken i samma hushåll som spenderar på ett och samma kort så går det) under samma år får du även en 50% rabatt på Bonusresa med SAS och även med Star Alliance. Detta betyder att du kan resa med SAS i Business till valfri destination för halva poängpriset, exempelvis Tokyo för 50000 Eurobonus Poäng istället för 100000. Eller varför inte resa till Bali med Star Alliance i Business Class för 70000 poäng.

Då jag själv tycker om att resa långt och att det är just de resorna som brukar vara lite dyrare så tycker jag att det är långresorna som är värt att spara poängen till. Bonuspoängen är giltiga i 5 år innan de går ut så det går att spara till en semester under ett par år. Du kan själv gå in och se hur mycket resorna kostar i poäng här.

Med risk för att det blir mycket siffror så vill jag bara säga att det är helt klart värt det att använda ett kort som ger poäng istället för att använda sitt bankomatkort som man inte får nånting för. Speciellt i ett försäkringssyfte då det är mer förmånligt vid exempelvis ett borttappat bagage. Förutom att använda Eurobonuspoängen på resor kan du använda dem att uppgradera din flygbiljett från Ekonomi till Plus eller till Business. SAS Eurobonus har även en poängshop där du kan köpa saker (dock är det det riktigt ovärt om jag ska vara helt ärlig) eller så konverterar du poängen till hotellnätter.

Utöver att tjäna Eurobonuspäng med ditt American Express kort så kan du få extrapoäng på Preem genom att dra ditt Eurobonuskort, få Eurobonspoäng på ditt elavtal med Fortum, få 5000 Eurobonuspoäng genom att värdera bostaden genom Bjurfors. Man kan även göra om sina Coop-poäng till Eurobonus poäng vilket blir dubbla poäng om du även handlar med ditt kreditkort och drar ditt COOP bonuskort. Är man riktigt nördig så är mitt tips är att handla veckans poängbomb på Coop som brukar ge mycket poäng i sammanhanget. Eller som min numera även flygnördiga vän Louise säger: TA ALLTID NOTAN på ditt kort. Desto större summor, desto mer poäng. 😉

Hojta om ni vill ha en personlig länk från mig med välkomstbonus samt första året kostnadsfritt så löser jag det. Maila eller kommentera så skickar jag en personlig kod. 

Överkurs om du har lite tid över (vilket man alltid har när det kommer till poäng) så kan du även göra om och ersätta följande länk med ditt egna Eurobonus nummer samt för och efternamn:

http://gui.flysas.net/eb-welcome/?eb=EBB123456789&name=FirstName+LastName

Kopiera och ersätt uppgifterna i länken ovan med ditt namn och ditt EuroBonus-nummer. Ta dig igenom filmerna och frågorna så har du möjligheten att tjäna 800 lätta EuroBonus-poäng och närma dig målet.

Det var dagens poänglektion, hoppas ni blir mer inspirerade att samla poäng och faktiskt få mer för pengarna. För jag menar, resan ska i slutändan betalas, varför inte få ut så mycket så möjligt då?

P.S Lägger till en länk till ett inlägg om klimatkompensation och ”mitt egna” ansvar kring miljön då mitt inlägg på instagram orsakade ett flertal reaktioner.

33

41 kommentarer

 1. GUD.VAD.JAG.KÄNNER.IGEN.MIG.
  njuter nästan(!) alltid av att dra mitt Amex/Mastercard pga tanken på att det kommer trilla in EB-poäng på kontot..
  SÅ HIMLA BRA är det!
  Önskar ALLA insåg den OTROLIGA storheten i detta så att man kan värva alla i ens närhet.
  *Ka-ching i bonuspoäng*

 2. Sicket bra inlägg – älskart! Samlat Norwegianpoäng ett tag och rest en del på det men nu f-n ska jag börja samla EB ??? Trevlig helg ????

 3. Yes, please. Jag har förvisso redan ett EBB-kort via Diners (som jag får år efter år men aldrig betalat för eller använt..?!) men inget kopplat till Amex. Tidigare har det ju varit lite knepigt att betala med Amex men det kanske är en myt som lever kvar. Man kan ju kanske ha dubbelt, både Amex och MC och betala med det som funkar – det trillar ju in poäng på samma konto, right? 🙂 Tackar för bra inlägg. As per usual.

  1. Hej! Jag har ett vanligt mastercard och ett Amex. Det som jag tycker är bra med Amex är ju just försäkringen med när jag köper för stora summor som tex resor. 🙂 Mailar dig länken på den mailen du har angett. 🙂 KRAM

 4. Hej Joanna
  Hur tänker du om framtiden – med barn och att försvara ditt promotande av flygning när våra ungdomar tedan har klimatångest?
  Undrar, Lotta

  1. Hej Lotta! Har skrivit lite mer om dessa tankar i ett inlägg som finns länkar i detta inlägget. Att våra ungdomar redan ha klimatångest kan jag ej personligen hållas ansvar för dock. Jag flyger när det krävs och åker tåg annars. Tack och ha en fin söndag.

   1. ”Flyger när det krävs och åker tåg annars” låter ju urbra! Fick nog ett annat intryck av posten ovan, men som sagt, det är precis vad framtidens jord och människor behöver. Tack för svar och ha en fin söndag 🙂

 5. Vet du om man får poäng på allt man handlar eller är det upp till någon viss gräns? Om man läser om kortet står det ”Extrapoäng på allt (värde upp till 18 000 kr/år). Får man alltså inga poäng på det man handlar utöver 18 000 kr, eller vad menar de? 😀
  Vill passa på att tacka för en bra blogg och inspirerande instagram också! 🙂

  1. Hej!

   På Amexkortet får du poäng på allt. Finns ingen gräns såvitt jag vet. 🙂 🙂

   Tack, kul du läser! Kram!

 6. Hög tid att sluta flyga nu och fundera på att investera dina pengar i hållbar utveckling istället. Speciellt du som är en förebild för så många. Det gör att du inte bara har ett personligt ansvar för din egen påverkan utan också för de människor du influerar.

  1. Hej Björn! Hög tid att sluta säga åt andra människor vad de ska göra och var de ska lägga sina pengar.

   Jag influerar många människor på så många bra sätt, men att jag väljer att flyga när det krävs inget jag tvingar på människor. Jag tror folk är vuxna nog att ta egna beslut om de vill flyga eller ej.

   Jag läste en mening från en känd kvinnlig debattör som står bakom #jag väljerattstannapåmarken. Hon skrev ”Det här är mitt val. Jag har inga som helst åsikter om hur andra gör.” Det respekterar jag. Du borde göra det med.

   Ha en bra dag Björn!

   1. Björn, Har du ens läst inlägget??? Joanna berättar i inlägget hur du kan tjäna poäng utan att Flyga och att poängen kan användas till Flygresor, Hotellnätter eller saker (upp till var och en). Innan du kommenterar och berättar för andra hur han och hon ska göra, så rekommenderar jag dig att läsa på innan. Det är ifs upp till dig, då jag inte tvingar på andra mina åsikter.

    1. Jodåvars Calle, jag har läst inlägget. Det handlar om många olika sätt att tjäna in poäng som man sedan kan använda till flygresor. Det står i titeln. Inlägget är illustrerat med ett flertal flyg- och reserelaterade bilder. Så jag tycker nog att jag har fattat poängen.

     Dessutom har jag en stabil universitetsutbildning i biologi och över tio års arbetslivserfarenhet inom miljöområdet. Så man kan säga att jag har läst på.

     1. Björn eftersom du är högutbildad och påläst så vet du att Flyget står för 2% av klimat påverkan och att Köttproduktionen står för hela 15% av klimatpåverkan. Finns långt många fler saker att börja se över såsom Köttproduktion, Litiumjon framställning av Cobolt etc. Som sagt sluta upp med att diktera vad andra ska göra när du själv inte lever som du lär.

   2. Det du gör påverkar mig också eftersom vi bor på samma planet. Du vet den här liknelsen med att pissa i någons pool. Därför har jag lite synpunkter.

    Jag tror inte alls att vuxna människor är kapabla att ta korrekta beslut i svåra frågor som kräver att de ger upp sina egna privilegier. Det krävs påtryckningar och styrmedel. Skatter. Lagkrav. Färre följare.

    Vinden håller på att vända. Led utvecklingen istället för att försöka hålla kvar vid det som du innerst inne vet inte är hållbart.

    1. Björn, du verkar ha starka åsikter. Jag har valt att bo I Sverige då jag inte gillar att andra dikterar för mig vad jag ska göra. Det känns som att du borde flytta till NordKorea

     1. Jag trodde att det här var en diskussion i en blogg. Och att man i Sverige får ha olika åsikter. Om man framför en väldigt tydlig åsikt i en blogg i en fråga som påverkar hela jordens befolkning så kanske man får räkna med att folk läser vad man skriver och tycker olika. Och så får man diskutera. Jag säger inte att folk inte får göra som de vill. Det är inte olagligt att flyga. Flyg bara. Men det påverkar den värld jag lever i. Det påverkar även den värld DU lever i och även den värld alla nordkoreaner lever i.

 7. Björn, du verkar ha starka åsikter. Jag har valt att bo I Sverige då jag inte gillar att andra dikterar för mig vad jag ska göra. Det känns som att du borde flytta till NordKorea.

 8. Björn, Var i detta inlägg ser du att Joanna vill diskutera flygets påverkan på Miljön??? Snälla, om du vill ventilera dina åsikter gör det nån annanstans.

  1. Nej, hon vill inte diskutera flygets miljöpåverkan. Det vill JAG göra. Och inte ska väl du säga åt mig vad jag ska eller inte ska göra, Calle? Då kan du ju flytta till Nordkorea. Ta gärna tåget dit förresten!

 9. Insåg dock sist vi hyrde bil utomlands att vår SAS eurobonus amex inte har någon försäkring på hyrbilar. Våra andra kreditkort har alltid självrisksreducering men där ligger tyvärr SAS Amex efter på. Värt att komma ihåg.
  Mvh Hon som hyrde bil på blev påbackad på parkeringplats och föraren smet och jag fick ta hela notan

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *