Varför tröskelintervaller?

Tröskelpass förekommer ofta i mitt träningsupplägg som några av er har uppmärksammat. Dessa pass är framtagna av min coach efter mjölksyretester (både cykel och löp).  Jag körde löptester i höstas och då körde vi blodprover med en laktatmätare.  Utifrån det kunde vi utforma min plan och vart jag skulle ligga när jag körde mina pass. Testet går till så att man springer i fyra minuter i en viss hastighet och sedan tar ett blodprov och kontrollerar pulsen. Farten höjs sedan och fyra minuter senare tar man ytterligare ett blodprov och läser av pulsen. Detta upprepas 5–6 gånger. Efteråt analyserar man koncentrationen mjölksyra i blodet och kan utifrån det räkna fram vid vilken puls och vid vilken fart mjölksyratröskeln ligger.

Genom att springa tröskelintervallerna i ett tempo precis under det jag min mjölksyra sätter igång kommer jag successivt klara av att springa i ett högre tempo med högre puls utan att dra på mig mjölksyra. Jag måste dock springa med klocka för att se att jag inte gör över gränsen. Detta kommer  förhoppningsvis kommer förbättra mina tävlingsresultat och framförallt min mentala styrka då det är ett rent helvete rent mentalt att bibehålla ett jämnt och högt tempo under en längre tid.

Att hitta min mjölksyratröskel har inneburit att jag har fått lyssna mycket på kroppens signaler. Hur känns kroppen? Börjar mjölksyran komma krypande? Kan jag utmana mig själv lite mer eller behöver jag sakta ner något? Och då har det hjälpt att ha ett program jag har kunnat lita på och luta mig mot.

Ett exempel är det brickpass jag körde imorse. Då körde jag tröskelintervaller på cykel samt löpning efteråt.

Uppvärmning 10 min pulszon 2 (75%)
4 x 8 min tröskelintervaller 165 puls 
Sedan direkt av cykeln och på löpbandet för följande:
 8*2min(4:50/km)(Löpvila 30 sec)

Detta är ett kort pass då tiden är knapp på morgonen. På helgerna/kvällen då jag har mer tid  kan ett pass se ut såhär:

Cykel 85min @130-140HR (integrera fartökningar 6*2min 60 kadens/tungväxel) min plus löp 6km @12km/h

Hoppas det gjorde er som har undrat lite klokare. Det är inte lätt med alla pulszoner, begrepp och program. Jag tycker helt klart man ska investera i ett upplägg med ordentliga tester om man vill utvecklas och ta sin träning till en högre nivå. Det är värt alla hundralappar.

Ha en fin fredag ya´al!

 

 

3

2 kommentarer

  1. Tummen upp för dessa inlägg…

    Du är riktigt duktig på att skriva med. Formulera så att man förstår, jag gillar det!

    Kram till dig!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *