Livet i musik.

 

Har ni sett den häftiga funktionen på Spotify där man får en sammanställning på sina mest spelade låtar under 2017? Jag kör ju rätt mycket bil just nu runt om i landet och har lyssnat på denna listan ett x antal gånger. Det är ju trots allt mina favoritlåtar av en orsak så det är inte direkt så att jag kommer lyssna mig mätt på dem. Det slog mig idag när jag körde till hotellet där jag bor över idag att varje låt som spelar från den listan framkallar så mycket känslor i mig. Hela min kropp vibrerar och det är alltifrån glädjerus, tårar och bestämd blick framåt med sammanbitna käkar som får hela mitt väsen att signalera “get shit done.”

Därför tänkte jag dela med mig av mina minnen till några av dessa låtar och berätta lite mer om varför just den låten är min favorit. Kul va? Jag skulle gärna velat gå igenom hela listan, men jag tror inte ni är så intresserade av att läsa 100 rader låtkommentarer.

Här finns listan om ni vill lyssna samtidigt som ni läser för en extra upplevelse av texten.

1. P.Y.T (Pretty young thing) – John Gibbons
Denna låten är definitionen av pepp. Det finns inget sammanhang den inte funkar och jag blir helt lyrisk av den.

2. Love me again – John Newman.
Detta är min triathlon-låt. Jag har spelat den inför varför tävling och det var även så jag hittade den. Minns hur jag satt en dag på jobbet för 2 år sedan och letade motivationsklipp för triathlon och hittade ett klipp där denna låten spelades. H e r r e g u d – det var liksom startskottet på allt. Sen dess spelar jag den minst en gång om dagen. Och alltid allt alltid i bilen på väg till tävling.

3. City Lights – Blanche
Magisk låt som jag alltid lyssnar på när jag är på väg någonstans. Tycker även den är oerhört uppfyllande att lyssna på hemma när jag ligger i badet.

4. Gruset – Karakou
Denna låten gör mig väldigt lugn och de dagar jag är nere så gör den mig medveten om allt skit som händer, om stunder där jag inte har varit fullt så stark som jag borde varit men även om stunder där jag har vågat sträcka på mig lite extra. Hans röst är speciell och min puls går ner några hack av att lyssna på den.

5. On Hold – The XX
Jag älskar The XX. Jag älskar Romy och Oliver. Jag älskar deras röster. Jag älskar att jag och Calle såg dem på WOW detta året. Jag älskar känslan i kroppen jag får av att lyssna på deras låtar. De hänger alltid med och kommer göra så länge jag har hörseln kvar.

7. Would I Lie To You – David Guetta, Cedric Gervais & Chris Willis Remix
Jag fick först höra denna låten på ett cykelpass på Urban Ride och fick en sådan jädra feeling av den. Energipåslaget som bombades i salen var något helt galet och sen dess spelar jag den på varje träning, innan viktiga möten och när jag är på väg hem exempelvis på en fredag och peppar inför en AW eller något annat roligt.

8. I Feel It Coming – The Weeknd, Daft Punk
Jag vet inte varför, men det är något med denna låten som får mig att tänka på Calle. Kanske är det för vi har spelat mycket The Weeknd hemma när vi exempelvis har lagat mat. Det är något härligt över beatet och jag tröttnar aldrig på introt.

10. Disparate Youth – Santigold.
Ni vet det där jag skrev om att “get shit done”? Det är bland annat denna låten som framkallar sådana känslor. Första gången jag hörde den var 2013 när jag var på en fest och halsade vin för att hålla gråten borta. Jag reparerade mig från ett fruktansvärt uppbrott där mitt hjärta och själ hade nedvärderats och trasats sönder av en person som behandlade mig som skit. Jag minns hur jag satt på golvet och tryckte i mig vin när helt plötsligt denna låten sattes igång. Jag minns det som om det vore igår. Känslan hur jag höjer blicken, tar ett djupt andetag och helt enkelt bestämmer mig. Sedan dess spelas denna låten minst en gång om dagen, men det händer väldigt ofta att den går på repeat. Som ett mantra. Det är mitt krut. Mitt fuck you all. Jag får något väldigt bestämt i blicken och min kropp står givakt så fort jag hör introt.

11. Pressure Alesso Edit – Nadia Ali, Starkillers.
Livets by all far bästa festlåt. H e r r e g u d vad jag har dansat till denna låten. Varje gång jag gjorde mig i ordning innan en fest när jag var singel och bodde i min lilla etta i Midsommarkransen spelades denna. Jag har dansat, gråtit, skrattat, vrålat och känt varenda millimeter av min kropp till denna låten. Ni skulle sett mig i bilen idag, så fort denna gick igång satt jag och fistpumpade med ena armen. Jag vevade som en nypolerad finansvalp på Sturecomagniet. HELVETE VAD JAG BLIR TAGGAD PÅ FEST!

12. Opus – Eric Prydz
Spelar denna på mina intervaller, när jag böjer tungt, när jag dansar med mina älskade vänner, vid röjiga hemmafester…ja men ni fattar. Det är feeling på denna. Blir helt euforisk. Ni vet när man bara står och blundar och dansar med, inget spelar någon roll och man är precis här och nu. Precis så.

17. On Hold – (Jamie xx Remix)
Får rysningar av denna remixen. Blir så förbannat peppad på livet att jag inte kan sitta still. Vill bara ställa mig mitt i rummet och vråla.

18. Time To Dance – The Jezabels.
På min tredje dejt med Calle, dvs den kvällen jag flyttade in och det blev vi ca 4 dagar efter vi hade matchat på Tinder så spelade han denna låten för mig. Vi dansade fulla i hans kök och jag tror klockan var runt två-tiden på natten, eller vadfan – jag minns inte! Men det jag minns är denna låten och hur vi har spelat den sedan dess. Jag får alltid tårar i ögonen när jag hör denna låten för jag känner så fruktansvärt mycket för den. För honom. För oss.

25. Händerna mot himlen – Petra Marklund.
Fy satan vad jag har spelat denna låten. Även en låt från min storhetstid som singel i Midsommarkransen och en av de låtar som jag mådde riktigt riktigt bra till. När allt släppte och livet började falla på plats. Så många förfester har avverkats till denna låten och den har fått hänga på sen dess. Lyssnade på den senast förra veckan när jag promenerade neråt gatan och fnissade för mig själv när jag fick flashbacks från röjiga och inte helt rumsrena kvällar.

31. Pursuit Of Happiness Extended Steve Aoki Remix – Kid Cudi
Finns med i min långpass lista och spelas vid i princip varje löppass. Var även en trogen pepp-låt vid otaliga tentapluggstimmar i min lilla studentlya i Norrtälje. Jag har även varit pinsamt kär i denna mannen en gång i tiden.

39. Spectrum (Say My Name)  Calvin Harris Remix – Florence + Machine, CH.
Men jaaa, ännu en riktigt jädra superdänga. Känner mig oövervinnlig när jag spelar denna. Hennes röst fyller liksom upp hela mig och jag är absolut inte andlig men damn, det blir nästan övernaturligt när hon sjunger.

45. Stomp Yo Shoes Bloody Beetrot Clap Remix – The Aston Shuffle.
Från min crossfit-lista och tiden när jag i princip bodde på boxen. Har hängt med sedan dess. En riktig gammal goding.

51. 212 – Azealia Banks, Lazy jay.
Sitt ner och håll käften! Lite så känner jag när jag spelar denna låten. Brukar sätta på den när jag ska skriva ett vasst mail där jag vill punktmarkera för mottagaren att inte försöka sätta sig över mig.

52. Work – Iggy Azalea.
Förutom att hon är så jävla snygg och hennes approach i denna låten är så cool så är det är även en låt som har hängt med ett tag och som får mig på lite hustlehumör. Min inre gangsta kommer fram och jag känner mig lite lite coolare.

57. Sweet Disposition – Temper Trap.
Spelade denna låten för Calle första veckan vi träffades med orden “detta är en låt som betyder oerhört mycket för mig.” Första gången jag hörde den var 2010 och jag hade precis flyttat hem från Oslo. Jag minns inte exakt i vilket sammanhang jag hörde den men den fick en stor betydelse för mig under mina 2 år i Norrtälje där jag pluggade. Som jag har ifrågasatt händelser i livet med denna i bakgrunden men framförallt byggt upp mitt självförtroende i takt med refrängen.

71. Annie Lööf – Erik Lundin.
Varje gång jag lyssnar på denna låten låtsas jag vara en söder om söder hiphoptjej.

89. Safe and Sound – Capital Cities.
Även här en powerlåt som har hängt med ett par år genom både toppar och dalar. Kommer alltid spelas och jag blir alltid lika glad när jag hör den på radion/ute/etc.

98. Midnight City Eric Prydz Remix – M83.
Men kan vi prata om M83? Hur jävla bra? Och hur brutal är inte denna remixen? Sätt igång denna vid ett benpass och jag lovar att det blir både en eller två PB:s.

99. Get Free – Major Lazer.
Var rätt vilsen när jag hörde denna först för 6-7 år sedan och hade en form av hatkärlek till den som växte och nu sjunger jag med i varenda rad, gungar sakta i takt och sluter ögonen då allt faller på plats.

Jag hade kunnat fortsätta i all evighet, men nu börjar personalen på hotellets restaurang se otåliga ut för de snart vill gå hem så jag ska ta och dricka upp min p-ax och gå upp på rummet igen. Sängen kallar, ha en fin kväll godingar. Puss!

8

3 svar till “Livet i musik.”

 1. Asså när jag läste pressure med Alesso och Nadia Ali var jag tvungen att spela den. Den låten samt rapture med Avicii är så mycket gymnasieminnen för mig.

  Get free med major lazer är minnen från mitt första år med min kille som jag nu snart varit tillsammans med i 6 år.

  Shit assåå, så sjukt hur mycket en låt kan ta fram minnen.

  • Hej Bella!

   Rapture är ju förjävla grym med! 🙂

   Men eller hur, det är helt sjukt hur ens hela stämning kan förändras av musiken och minnena som trillar in. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *