Jag la upp en video igår från mitt pt-pass med min PT som jag kör med en gång i veckan. Kopplat till den beskrev jag hur viktigt jag tycker det är att investera i min egna träning och hälsa. Ni kan läsa inlägget här. Under kvällen så hade jag fått en hel del direktmeddelanden gällande mitt inlägg och många av dem handlade om ifall jag som träningsprofil, personlig tränare och hälsocoach känner en press på att kunna allt. På att leverera och vara ”bättre än mina kunder”.
Ibland kan jag absolut känna en press kring det. Det är klart att det finns sådana dagar. Men i slutändan är jag väldigt grundad i min egna expertis och kunskap. Och framförallt att jag hela tiden vill lära mig mer och bygga på min kunskap.
Jag har många kunder som är bättre löpare än mig. De både springer mer och snabbare än mig. Men behöver hjälp med att lägga upp hur de ska träna för att optimera sina pass, få in styrka i sin träning och hur de ska tänka kring sin träning. För tyvärr är det många som tränar för mycket och äter/vilar/sover för lite.
Man måste inte vara världsmästare i en gren för att kunna hjälpa andra människor. Det är klart att befinner man sig på elitnivå så bör man ha kunskap för att kunna möta den individen. Men när det kommer till att hjälpa andra människor att hitta en sund balans, börja träna, komma igång med löpningen eller bara vara ett bollplank kring olika funderingar när det kommer till kost och hälsa så spelar ens personliga erfarenheter stor roll och är tillsammans med en gedigen utbildning i ryggen (i mitt fall The Academy samt andra kompletterande utbildningar för spetskompetens) en bra grund för att ge människor verktygen att bli bättre.
Man lär sig varje dag och alla coacher gör någon gång fel. Det måste man komma ihåg, för det finns inte en mall, ett upplägg, eller en väg att gå. Inte när man jobbar med människor. Där krävs individanpassad hjälp, lösningar och frågeställningar. Därför får man ibland backa ett steg, utvärdera och ta en ny väg. Att hela tiden jobba mot en lösning och ta sig ann problematiken är en av värdegrunderna hos en coach – och det är viktigare än att springa milen på 35 minuter eller lyfta 200 kg.
2 svar till “Kan jag för lite?”
Tror knappst nån av våra bästa atleter som tex Kalla eller Sjöström har tränare som är snabbare eller starkare än dem… eller att Duplantis tränare hoppar högre…
Just precis det jag menar. 🙂