Gdynia är en liten oslipad pärla som ofta får stå i Sopots skugga vilket jag såklart tycker är lite orättvist då Gdynia har så mycket att erbjuda. Visst är nattlivet bättre i Sopot, men är man ute efter annat än just fest så är Gdynia riktigt bra. För att poängtera så kan man festa till det i Gdynia med så ni inte tror det är en pensionärsstad. Äh, det jag vill komma till att Gdynia är riktigt sjysst och med det sagt så vill jag dela med mig av tro goda tips, goda som i ätbara. Låt oss börja med första anhalten vilket är Zielony Rower. Restaurangen ligger på Aleja Marszałka Józefa Piłsudskiego 32 vilket är rätt högt upp på huvudgatan från hamnen och sen vänster.
Jag hade kollat upp stället via Instagram (söker nästintill bara på geotaggar och olika matprofiler när jag letar restauranger) och vi bestämde att ta en långpromenad längs strandpromenaden och därefter upp via skogen ner mot stan där det skulle passa väldigt bra med ett energistopp. Resturangen var coolt inredd och väldigt ”hipster”-aktig med cykeldetaljer och bra meny med ekologiska rätter samt både vegetariska, vegan och olika rawfood alternativ. Enda nackdelen var att de inte hade några engelska menyer. Nu förstår ju jag polska och kan enkelt tolka åt mitt sällskap men det gör mig ändå lite konfunderad. Att endast ha menyer på sitt egna språk är som att tacka nej till pengar då jag kan tänka mig att många turister tyvärr har vänt i dörren på grund av att de inte har förstått vad de ska beställa. Men som tur var märkte jag att några ur personalen var bra på engelska och även väldigt service minded så jag antar att de räddar upp sin miss rätt rejält där.
Nu till det riktigt sjuka.
Calle tog en laxpasta med pesto och örter samt en öl och mineralvatten. Jag tog zucchiniplättar med lax gjorda på majsmjöl, grönsallad samt en vegansk yoghurtsås. Till det drack jag en rödbets/hallon smoothie och mineral vatten på flaska. Gissa vad det kostade? 208 kr. Hur sjukt? Det är så det är i Polen, billigt billigt billigt!
På kvällen åt vi på Neon Streetfoodbar som även det scoutades via IG. Restaurangen ligger väldigt centralt bakom huvudgatan på en mindre gata vid som heter Abrahama 39. Det finns flera barer och hippa restauranger kring det området.
Då det som sagt är väldigt billigt fick vi lite hybris och beställde in alla baos på menyn plus wok, plus en annan gryta samt räkchips. Det gick på runt 250 kr och det första jag tänkte när vi betalade var ”fan, vi skulle tagit in ännu mer”.
Favoriten var helt klart tofubao och den veganska salladen med knaprig rostad vitlök och ångad broccoli. Så oerhört goda smaker på allt. Jag ska erkänna att jag smakade en liten bit Calles fläskbao och den var riktigt riktigt god. Gillar att de hade mixat den med polska traditionella smaker så som kål och rödbetor. Det var en annorlunda, men riktigt god, kombination tillsammans med de heta fräscha smakerna från den chilimarinerade fläsksidan. Av att döma på deras FB-sida så verkar baren/restaurangen vara rätt stimmig på helgerna då de kör DJ-häng och afterworks. Fanns en väldigt väl tilltagen drinkmeny som jag sneglade på flera gånger. Vi var där dock rätt tidigt, så vart väldigt lugnt för oss då jag somnade 2 timmar efter besöket nämligen halv tio. Hej tant!
Mitt tredje tips är faktiskt inte en restaurang utan en uppmaning att ta en glass i ett av de många glassbarerna ner mot vattnet längs med Park Fontanna och Skwer Kosciuczki. Stanna till vid uteserveringarna vid vattnet och ta något att dricka. Det finns mängder av olika små caféer och barer. Om man går längs med stranden från parken finns det flera stycken nere vid vattnet där man kan sitta och titta på folk. Det sjuder verkligen av liv och den stora breda stranden som sträcker sig ner mot Sopot och Gdansk bjuder på många stopp där man kan stanna till för något att dricka och äta.
Sist men inte minst så finns det ett speciellt bageri bland annat på Świętojańska 18 (precis vid parken) där Polens nationalrätt (okej, kanske inte men enligt mig borde det vara det) säljs. Jag pratar givetvis om Pączek. Det finns ingenting som framkallar så starka minnen som dessa fyllda munkar med krispig glasyr omkring sig. Hela min barndom från när jag spenderade somrarna i Polen svischar förbi när jag känner lukten av en Pączek. Man behöver inte gå till just det bageriet då munkarna säljs överallt men de jag testade där var riktigt bra, så varför inte tipsa om ett säkert kort? Gillar man chokladfyllning så ska man definitivt be om det annars så tycker jag de traditionella med ”budyn” som är vaniljkräm eller olika sorters sylt helt klart är bäst.
Så var det med det, nu blev jag hungrig igen. Ska kolla om det finns något ätbart i loungen. Vårt plan från CPH till ARN är försenat till 00:15 så kommer bli en lång kväll här. Som tur är kom båda våra cyklar med från Polen. Tur för dem, skulle jag vilja påstå. Hej på er!
0