,

3 tips för att bli en bättre simmare

När jag var i Egypten på träningsläger träffade jag en kille som heter Simon Wanna som är en grym simmare. Han kom tvåa i Vansbro med 29.29 (drygt en sekund efter vinnaren) och har nu siktet inställt på kval till OS. Jag fick äran att simma med honom, få lite tekniktips för min egna simning samt lite värdefulla tips för er som kämpar med simningen.

Jag frågade Simon vilka hans 3 bästa tips är för att förbättra sin simning.

1. Sänk farten! Det är svårt att träna teknik när man simmar för fort och det enklaste sättet att bli snabbare i vattnet är att förbättra tekniken.

2. Lär dig att använd bålen. Om man lär sig att använda bålen rätt kan man bla. Skapa ett högre vattenläge som ger mindre motstånd. Det är verkligen  A och O.

3.Underskatta inte bensparken. Lär dig att använda benen på rätt sätt så att den inte begränsar din simning. Spelar ingen roll om du är simmare eller triathlet.

Vidare till träningen utanför bassängen, vad kan man göra där?

På gymmet bör man fokusera på bålen samt rörlighet och stabilitet i axlar. Givetvis är chins och dips bra men jobbar man upp bålstyrkan och håller axlarna problemfria så kommer man långt.

Vad säger ni, visst är det tips som man kan ta till sig och applicera relativt enkelt? Det enda jag har att tillägga är att inte ge upp. När jag började med triathlon så kunde jag inte crawla. Jag såg som ett vilddjur som blev jagad med blåslampa men inte kom någonstans. Men jag nötte, och nötte, och nötte. Jag spenderade 3-4 dagar i veckan i bassängen och tog en längd i taget tills jag slutligen kom upp till 500 m, 1000 och därefter 2000m. Och nu? Ja, det är fortfarande jobbigt och visst undrar jag ibland (ofta) vad jag sysslar med. Men frihetskänslan av att plöja fram i vattnet och att faktiskt behärska crawl rätt så bra trumfar det jobbiga.

Tack Simon för du tog dig tid att svara på mina frågor och till er som läser – lycka till med er simning!

0

4 svar till “3 tips för att bli en bättre simmare”

  1. Söker efter crawl skola för vuxna men i närheten av mig finns inget. Har du något tips på nätet om just tekniken när man crawlar. Nöter och nöter men blir så frustrerad över att andra bara glider förbi tillsynes helt oberörda ??? Kram

  2. Tack! Suger åt mig alla tips! Har anmält mig till Sövde triathlon i maj, ver i tusan vad jag tänkte på! Kämpar med simningen och ska börja träna cykling..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *