5 träningsmotivation tips för årets tråkigaste månad.

Även om jag ser ett nytt år som en kickstart, i mitt fall för jag påbörjar mitt ”tävlings schema” och växlar upp så finner jag inte denna månaden inspirerande för det. Januari och februari är liksom två mellanmånader är mörka med miserabelt väder och ett täcke av trötthet som lägger sig över mina axlar.Jag har lägligt nog hottat upp månaden med en Hong Kong resa, föreläsning, jobbmöten och en riktigt rolig födelsedagsfest. Det ger liksom lite ljus i det annars mörka hålet som det känns som att jag befinner mig i. Men träningen då? För även om jag kan dra på mig det blingigaste jag har så funkar det tyvärr inte för träningen. Hur gör jag när klockan ringer 05:45 och det är mörkare än Mordor ute. Hur TAR man sig upp? Hur undviker man att istället för att träna en timme åka direkt hem från jobbet och placera sig i soffan med en burk jordnötssmör i knäet?

Här kommer fem tips på hur man kan göra träningen lite lite lättare när det känns som mörkast och mest oinspirerande.

 • Ta fram kalendern, blockera en timme 2,3, 4 eller 5 dagar i veckan – allt beror på dig och hur många pass du hade tänkt att få till. Planera dina dagar med denna blockerade timmen i bakhuvudet. Gillar du morgonträning? Se till att ha väskan packad innan du går och lägger dig och ta träningen på väg till jobbet. Tränar du efter jobbet så planera så att du har väskan med dig och slipper åka hem om (det är oftast då man fastnar i soffan) för att byta om. Se denna timmen som helig. Det är DIN timme. Om du ska träffa någon och denna personen tycker att ”äh, träna kan du göra en annan dag”, svara då vänligt men bestämt att detta är ett inbokad pass och något som du behöver göra för dig själv. Det är viktigt för dig och inget du vill skjuta upp. Fråga din kompis/kille/familjemedlem/kollega om ni inte kan ses efteråt och att du kommer dit direkt efter träningen. Eller så frågar du helt enkelt om denna personen inte vill följa med och träna om tiden är tight. Kanske kan ni ta en promenad tillsammans? Är det dåligt väder – boka upp en löpbandsdejt, man kan ju även gå på löpbandet. På så sätt kan ni umgås och samtidigt vara aktiva.
 • Boka träningsdejter! Samma sak här, fram med kalendern och kolla vilka av dagarna du kan få till en träningsdejt med någon. Fyll på din kalender gör en happening av det. Föreslå en frukost efter morgonträningen. Eller om du har möjlighet att träna på lunchen, föreslå då en lunchträning med kollegan och att ni tar lunchen on the go på vägen tillbaka. Hör med din partner om ni inte ska testa något nytt och gör en helkväll av att exempelvis gå och klättra/spela tennis/testa ett gruppträningspass någonstans eller något annat aktivt och föreslå därefter middag. Gå med i en grupp och frossa i nya träningskompisar – exempelvis denna fantastiska grupp.
 • Ha ett stort mål och ett mindre mål. Jag har exempelvis mina tävlingar i vår/sommar som mina stora mål. Dessa gör att min motivation håller i sig då jag vet VARFÖR jag tränar och vilket syfte min träning har. Jag har något långsiktigt framför mig och en plan på hur jag ska nå dit. Men sedan har jag även kortsiktiga mål som exempelvis att nu i januari ha simmat minst 3 gånger för att komma igång med simningen igen efter mitt uppehåll. Jag har även en milpåse för löpningen med x antal mil som jag vill springa ihop under månaden samt att jag ska göra nya löptester. Sedan vill jag även hinna med minst 2 träningsdejter med två personer jag väldigt gärna vill lära känna mer. Det är rätt ”lätta” mål vilket även gör det lätt för mig att genomföra dem och inte stirra mig blind på att jag måste utan att det är genomförbart och kul. Vill man sporras ytterligare så kan man ta hjälp av en träningskompis – sätt en utmaning åt varandra, eller varför inte en utmaning som ni ska klara av tillsammans. Dokumentera, genomför och unna er något riktigt göttigt om ni klarar det. Spadag? Middag? Varsitt nytt kit med träningskläder? Belöningar funkar ALLTID.
 • Boka en träningsresa. Åk iväg en helg eller en vecka. Tanka inspiration helt enkelt! Finns nog inget som ger så mycket inspiration som att befinna sig några dagar med likasinnade och ägna all fokus på att träna och utvecklas. Bara min söndag på Bosön för tre veckor sedan gjorde mig så inspirerad och gav en nytändning. Och då detta är min blogg kan jag skamlöst tipsa om våra event och hur förjäkla bra det är att vi har ett Staycation i Malmö med inriktning på just träning andra helgen i Februari. 2 dagar av träning, bra häng och god mat. Så jädra peppigt så det finns inte. Bara det är en morot.
 • Investera i dig själv och din träning. Köp några PT-timmar, anlita en coach eller gå en kurs. Eller bättre upp: unna dig massage på dina vilodagar, gå på ansiktsbehandling och kör dayspa eller vadfan – helgspa! Boosta själen och kroppen. Som en retreat typ. En hel jädra månad.

Vad är ert bästa januaritips? Hit me! Kramhej!

17

4 kommentarer

 1. Att uppleva känslan EFTERÅT ! Som lugnande piller…….
  Blir pepp av dig och din klocka på 05:45 även om jag inte anammat den ännu så tidigt. Blir pepp av Paolo Robertos morgon insta!
  Puss o kram

  1. Heej Susanna! Men exakt – känslan efteråt! MAGI!

   Hahhaa Paolo, han är för mig som Colting, jag både älskar och ogillar dem på samma gång. Men bra pepp, det är det. Kul att du följer! KRAM

 2. hahaha…. hade inte koll på Colting men kollade upp och jag förstår vad du menar, verkar ta sig själv v ä l d i g t seriöst….Paolo har ju iaf humor, vilket ju även du har, som gör dig såå cool! Lycka till och fortsätt sportglamma.Kram!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *