CANYON – Att köpa cykel på nätet, krångligt eller bara tidseffektivt?


Det här är min tempohoj.Det är snabb och jäkligt snygg jäkel som gör skäl för sitt namn. Jag får många frågor kring hur jag tycker den fungerar nu när jag har haft ett par veckor samt om det är krångligt att beställa på nätet då Canyon inte har någon fysisk butik i Sverige utan enbart kör online. Vilket leder till nästa fråga, varför enbart online? Förutom deras showroom i Koblenz då. Svaret är rätt enkelt: de erbjuder bra priser utan mellanhänder och har valt att slopa fysiska butiker och lägger krutet på att leverera kvalité och service med personal som besitter spetskompetens via mail, telefon och chat. De har dock ett mindre verkstad utanför Stockholm i Bålsta där man kan lämna in cykel om något skulle strula, eller skicka via UPS, det väljer man själv.

Nu har jag som sagt haft den ett par veckor och som jag skrev i något inlägg förra veckan så blir jag bara mer och mer kär i den för varje dag som går. Jag trodde aldrig jag först och främst skulle uppleva en sådan skillnad på att cykla tempo i jämförelse till en vanlig racer. Att den dessutom har el-växlar gör hela upplevelsen ännu coolare där man far fram i 35km/h och hör ett lätt ”ziit” när man trycker in ena knappen på tempostyret för växling. För er som är nya på cykling och undrar vad fasiken det är jag snackar om så får man en aerodynamisk position som avlastar överkroppen och fokuserar all kraft till benen på en tempocykel som även kallas för Triathloncykel och den är mer till för att cykla rena temposträckor själv med som på-tävling än en racer (landsvägscykel) som är mer ”allround” och exempelvis används i lopp som Vätternrundan då man cyklar i klunga.

Jag börjar verkligen få till rundtrampet och känner hur jag kopplar in baksida lår då och då vilket resulterar i markant skillnad på farten. Men det är en bit kvar tills jag kommer känna mig 100 procent hemma på den och tills dess gäller det bara att nöta mil efter mil. Ser så framemot att ta ut den på tävling och få testa på farten ordentligt. Finns en väldigt trevlig raksträcka på IM Jönköping ca 5 mil in i loppet där jag planerar att dra på ordentligt.

Tänkte samla ihop lite ”bra att veta” vid beställning av cykel hos Canyon. Allt står på hemsidan som är väldigt lättnavigerad men då ni är en del som har efterfrågat samlad info tänker jag samla allt i detta inlägget. Bra va?

Beställning kan göras direkt på hemsidan via telefon, chat eller epost och leveranstiden varierar men räkna runt 2-6 veckor beroende på vad det är för cykel. Man får ett datum när man klickar vidare på den cykeln man har valt.

Det finns cyklar under ”Express bike” som finns på lager och skickas omgående, vilket inom Europa är inom en vecka.

Det är 2 års garanti på cykel och dess komponenter med undantag för slitdelar. Utöver den tvååriga garanting så lämnar Canyon en frivillig garanti på ytterligare 4 år på ramar och gafflar på landsvägs,triathlon, urban, mountainbike och fitnesscyklar.

Varje cykel levereras med 30 dagars kostnadsfri returrätt och i Canyons patenterade BikeGuard. De är fullt monterade förutom hjul och styre vilket man monterar själv vid leverans (det tar max 10 minuter, kan jag så kan vem som helst fixa det där) och man får även utförliga instruktioner samt verktyg men kan även få hjälp via telefon. Det finns även digitala manualer på hemsidan.

Canyon erbjuder service efter att cykeln har levererats i form av verkstad, 50 punkts kontroll, crash replacement och kundservice via telefon, chatt och mail.Förutom cyklar så säljer Canyon sjyssta cykelkläder (setet ovan har jag) från bland annat POC, Rapha och Endura (finns här)

Det vore enkelt för mig att skriva ”köp Canyon” då de lånar ut en cykel till mig i år. Men det är inte riktigt så enkelt då det hade märkts ganska fort om jag inte hade gillat varumärket. För tro mig, det är pest och pina att cykla på något som inte passar en. Been there done that. Tänk att man ska tillbringa x antal timmar på cykeln. Ibland en halv dag, då m å s t e det funka annars kommer kroppen på riktigt göra så ont att det kommer kännas att man har blivit instängd i en torktumlare i 3 dagar. Dessutom kommer de nedre regionerna checka ut för all evighet. Men det värsta av all: avsmaken för cyklingen som kommer fortare än inbetalningen för tv-licens.

Så kort och gott, cykla på det du tycker om och passar. Och om du funderar på att testa ett nytt märke, byta upp dig eller bara vill ha en riktigt bra hoj så kan jag varmt rekommendera Canyon. Både landsväg som tempo. Har inte ännu testar deras mountainbikes så kan ej uttala mig om dem.

För att svara på rubrikens fråga så blir det helt enkelt det senare, det är inte alls så krångligt som det verkar. Snarare tvärtom.

Sen om jag får väva in något väldigt ytligt såhär på slutet: de gör jäkligt sexiga cyklar. Det kallas inte cykelporr för ingenting.

0

 1. Riktigt snygg cykel!! Vill oxå ha!! Nyss satt på tempopinnar på min racer och visst gör det en del! Om jag blir en biten triathlet även efter Jönköping ska jag köpa en tempocykel nästa år och min dröm är att köra Kalmar!

  1. Hej Linda!

   Fasiken vad kul med Jönköping, hoppas vi ses där! 🙂

   Och tro mig, du kommer bli biten 😉

 2. Hur upplevde du att måtten stämde vid beställning? Har du gjort ytterligare bikefit efter köpet? Fick du hjälp av canyon eller fick du vända dig till någon annan för det och i så fall var?

  Väldigt sugen på en canyon men rädd att måtten ska bli fel när man inte kan få den inställd i butik

  1. Hej!

   Det tycker jag att de gör och jag har gjort ytterligare en bikefit som jag bokade själv via en butik. Men Canyon kan hjälpa till med sådant med. Om det blir fel så har du ju öppet köp och de är väldigt kunniga när du ringer dem. Lycka till 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *