,

Cykling med utgångspunkt centrala Stockholm 30-150 km.

Jag får en del frågor om jag kan tipsa om bra cykelrundor här i Stockholm, vilket jag såklart kan, även om de inte är många. Det blir lätt att man kör samma gång på gång och jag skulle också vilja hitta fler rundor att upptäcka. Det kommer dock i sommar, för då ska jag och Emelie cykla ut till skärgården och jag ska även ta mig i kragen och hänga på TT någon kväll då jag har fått frågan ett par gånger nu och börjar känna mig dum när jag alltid avböjer (men det har verkligen inte passat tidsmässigt, promise!).

1. Svartjsörundan, Ekerö.
Om vi börjar med min säkra Ekerö-runda som funkar i alla lägen, speciellt efter jobbet då man är ändå hinner cykla en bra tid utan att vara hemma efter 22:00. Eller ja, det beror på när man lämnar iofs, men om man utgår från att man slutar runt 17:30. Det är ca 68-70 km beroende på var man startar. Men jag räknar från Vasastan/Kungsholmen. Det jag gillar med denna rundan är att man kan sträcka ut på flera raksträckor (landsväg) och skulle man vilja köra lite intervaller så kan man exempelvis ta ett par varv på FRA-rundan som ligger vid Lovön. Det är en slinga som avviker från stora vägen precis efter Drottningholm.
2. Färentuna, Ekerö.
Min nya favoritrunda som egentligen inte skiljer sig så mycket från Svartsjö rundan förutom att man lägger till 20 km böljande landsväg. Den rundan är totalt 92 km och suger till ordentligt i benen. Kan varmt rekommendera ett stopp på Äppelfabriken om man exempelvis cyklar en helg. Ta deras blåbärspaj!
3. Nynäshamn.
Jag minns när jag och Karin cyklade denna turen efter jobbet förra året och missade att kolla pendeltågen hem. Det visade sig att de var inställda vilket fick mig att totalt bryta ihop då klockan var 20:00, vi hade cyklat direkt efter jobbet och energin var som bortblåst efter 70 km enkelväg ner till Nynäshamn. Bara tanken på att cykla samma väg och sträcka hem igen fick mig nästan att börja gråta. Det löste sig dock med en ersättningsbuss, men damn vad jag var sliten när jag kom hem. Det var ett av våra första ordentliga långpass och jag trodde aldrig det skulle kännas bra “down there” igen. Men trots traumat kan jag ändå rekommendera denna turen då det i princip är raksträcka efter handen även om vägen ner mot Älta är rätt behaglig att tugga snabba kilometrar på.  Vill man vara hardcore så vänder man i Nynäshamn och cyklar Ösmo, Trollsta upp mot Flemingsberg och Huddinge tillbaka så att man kommer in via Liljeholmen. Då har man nästan en hel Ironmandistans i benen sen. 4. Rindö
Ett skepp kommer lastat med en av sommarens favoriter som innehåller båttur, räkmacka och hästhagar. Det är en rejäl runda på runt 110 km beroende på hur man cyklar från Ormingelandet. Räckmackan äts i Vaxholm innan man tar båtfärjan (SL kort funkar bra) över till Rindö där man cyklar snabbt så in i helvete för att hinna med nästa färja (man kan cykla lugnt också men det är roligare att idiotracea) över till Värmdö. Har man ett kaffesug kan man stanna till på Siggesta Gård. Är man dessutom kak-sugen så finns det väldigt goda vetebullar där som man kan berika sin dag med. Stort plus för magisk raksträcka mellan Hägernäs och Vaxholm.
5. Lidingö
Lidingö är perfekt runda om man inte har så mycket tid. Det går fort att ta sig ut och det finns flera slingor som tex Elfsvik och Brevik man kan cykla. Vill man få in lite mer kilometrar kan man lägga till Universitetet/Djurgården innan man cyklar över bron till Lidingö. Tycker det är en bra “nybörjar” runda med då det finns gott om cykelbanor men även fina sträckor att testa att öka tempot på. Sträckan är alltifrån 30-55 km.
6. Kragsta.
Tar med Kragstarundan fast att den är ingen favorit. Jag brukar cykla den ibland om jag utgår direkt från kontoret (jobbar i Danderyd). Tycker fortfarande det är rätt bökigt att cykla norr om stan. Jag har tagit pendel till Märsta någon gång och utgått därifrån då jag ogillar att cykla ut från stan då det är så mycket stopp och dåliga vägar. Känns bara som en dålig transportsträcka. Men vägarna runt Täby Kyrkby, Örsta,  Kragsta och Angarn är väldigt fina, när man väl kommer ut dit. Rundan ligger på runt 60 km och man kan alltid utöka den med att cykla runt Ledinge och Brottby vilket ger ytterligare ca 50 km.

Jag hoppas ni fick några idéer på cykelrundor, har ni någon ni vill tipsa om så kommentera gärna. Jag letar alltid efter nya härliga vägar att cykla på.

Hej på er!

7

5 svar till “Cykling med utgångspunkt centrala Stockholm 30-150 km.”

  1. Efter lite googling hamnade jag här, och hittade precis vad jag letade efter. Tack Joanna! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *