“Det är lugnt, det gör inget om jag eller mitt barn skadar oss allvarligt eller rentav dör”

Jag har alltid varit noga med hjälm, det har liksom aldrig varit något snack om saken. När andra i min klass på högstadiet har tyckt det har varit töntigt så minns jag hur jag ryckte på axlarna och cyklade vidare med min störtkruka på huvudet. Samma sak i vuxen ålder, att bära hjälm har varit en självklarhet och inte ens en fråga om “coolhet” eller att frisyren skulle sabbas. De få gånger jag har cyklat utan hjälm har alltid lämnat kvar samma känsla i kroppen. Ni vet den känslan när man lite pustar ut.

Hjälmen jag bar förra veckan när olyckan skedde räddade mitt liv. Kort och gott – den tog den största smällen och klövs mitt itu. Den dämpade det redan hårda fallet för mitt ansikte där näsan knäcktes och jag fick flertal frakturer samt sy 50 stygn. Den tog smällen och lämnade min skalle intakt samt en fullt fungerande hjärna, om man bortser från hjärnskakningen. Därför är det inte så konstigt att jag nu efter olyckan reagerar lite väl häftigt när jag ser personer cykla utan hjälm. Ännu mer när jag ser föräldrar cykla med sina barn som inte har hjälm.

Men jag reagerar, jag reagerar kraftigt. Jag tycker att man är totalt jävla dum i huvudet när man väljer bort hjälm. Det är intelligensbefriat och ett tecken på att man inte har mycket att skydda innanför pannbenet. Och när man dessutom för över det på sina barn, som inte vet bättre, det är som att säga okej till en olycka. Att ställa sig med öppna armar och säga: “Det är lugnt, det gör inget om jag eller mitt barn skadar oss allvarligt eller rentav dör”.

Jag är skitcool och jag bär hjälm, så vad är din ursäkt?

9

0 svar till ““Det är lugnt, det gör inget om jag eller mitt barn skadar oss allvarligt eller rentav dör””

 1. Håller så med dig!! Finns ingen anledning överhuvudtaget att inte använda hjälm. Våra barn var typ de enda i somras på Gotland som hade hjälm i cykelvagnen – för oss var det en självklarhet.

 2. Alltså när jag cyklar racer så är det självklart att ha hjälm!! När jag cyklar till jobbet/stan så har jag det inte. Absolut inte för att jag tycker det är löjligt! Den biten har jag kommit ifrån… Det är nog bara att jag inte ser det som “fara” på samma sätt… Låg fart, cykelvägar. I min stad är det lugnt och inte särskilt mycket trafik. Tror jag är lite bekväm att ha med hjälm in till affären… Men olyckan kan ju vara framme. Det kan komma en vettvilling ut på vägarna. Så det kanske är lika bra att ha hjälm även då… Det kostar ju liksom inget…

  • Huvudet i sig är så pass tungt att det räcker med ett fall från stillastående rakt ned i asfalt för att spräcka skallen, så låg fart och cykelväg skyddar dig inte om olyckan är framme tyvärr.

 3. Känner precis likadant. Min bror dog trots hjälm men hade han inte haft sin hjälm hade vi inte ens fått 13 dagar med honom och känslan efter var HUR kan ni inte sätta hjälm på huvudet. Har tonåring nu som frågar varför han måste ha men inte hans kompisar och det enkla svaret är då. -För jag bryr mig väldigt mycket mer! Så på med hjälm

 4. Också alltid har hjälm och barnen med. Sonen har en konstig huvudform och behover nog en ny- just nu har han våra kask hjälm när han cyklar. Men jag förstå inte heller. Hade en kompis som påstöd att det kan (kan?!) vara farligare med hjälm, men det köper jag inte. Har också ramlat och slågit huvudet, och utan hjälm skulle det har varit sjukhus.

  • Skulle gissa på att det din kompis menade är att forskning har visat att personer som använder hjälm oftare är inblandade i trafikolyckor än de som inte använder hjälm. Länge sedan jag läste denna forskning så minns inte exakt, men i princip tror forskarna att detta beror på att hjälmen invaggar en känsla av säkerhet och trygghet vilket gör att hjälmbärarna är mindre försiktiga i trafiken. Detta är lite samma princip som med försäkringar där forskning visat att de som har en viss typ av försäkring oftare råkar ut för situationer skador som försäkringen omfattar än de som inte har motsvarande försäkring. Dvs de med försäkringen blir slarvigare medan de utan försäkring är mer försiktiga.

   Om man däremot hamnar i en trafikolycka så är nog alla rörande överens om att ha hjälm är betydligt bättre än utan och man behöver knappast vara forskare för att förstå det. Dock är det endast 6% av alla trafikolyckor som omfattar cyklar ger skallskador.

 5. Alltså cykelhjälm? så himla bra grej! Vill man vara rädd om håret kan man ju alltid skaffa en viking! Finns liksom inga ursäkter!

 6. Jag har också reagerat på föräldrar som inte har hjälm när de cyklar med sina barn. Om de skulle cykla omkull och föräldern blir medvetslös, vad händer då med barnet? Tycker de inte att de själva är viktiga så borde de i alla fall tänka på att skydda sitt barn på alla sätt. Och det gör man ju bäst om man själv är skyddad också! Själv började jag använda hjälm för ett par år sedan och nu känns det verkligen naket utan.

 7. Att ha cykelhjälm, bilbälte, hjälm när man kör skateboard osv osv osv är egentligen samma sak, “hällre en gång för mycket än en gång för lite”. Det spelar ingen roll om man skall till jobb, dagis, träna eller göra trix i en skatepark, olyckan är snabbt framme. Bilbälte är för många en självklarhet för att man får väldigt snabbt böter om man inte har det, men hjälm borde vara precis lika hård lag det spelar ingen roll hur gammal man är, en olycka kommer inte stanna och fråga hur gammal du är innan den sker. Så ta på hjälmen och va stolt över att du har något att skydda.

 8. Som jag skrev sist, brukar aldrig kommentera på bloggar/Instagram. Men nu är det andra kommentaren jag skriver här. Och det för att du är så jäkla rätt! Du är så spot on i allt du skriver!

  Och för att svara på frågan. Alltid hjälm! Jag är lärare och står och pratar om hur coolt och extremt viktigt det är med hjälm inför mina 7-åringar. Skulle aldrig kunna leva med att de såg mig utan hjälm – så sjukt ocoolt!
  Barn gör som du gör, inte som du säger!
  Och sedan är det såklart också för att det bara är så självklart! Jag skulle aldrig åka bil utan bilbälte, så varför skulle jag cykla utan hjälm?

 9. I hear ya! Erkänner skamset att jag fortfarande är en av dem som cyklar utan hjälm till och från skolan/jobbet. Har senaste året ofta tänkt på det, och hur idiotiskt det är, men ännu inte skaffat. Skitdumt! Efterlyser härmed tips på snygga, bra hjälmar, kanske någon i kommentarsfältet som har tips?! 🙂

 10. Så längre tänkt köpa en cykelhjälm, men tänkt att jag gör det sen! Tack för det här inlägget som fick mig att äntligen ta tag i det ❤️

 11. Jag köpte min första racer häromveckan och köpte först en billig hjälm, men sen kom jag att tänka på ett inlägg där du skrivit att man är dum i huvudet om man snålar på hjälmen. Så typ exakt samtidigt som din olycka inträffade var jag faktiskt ute och köpte en ordentlig hjälm, tack vare dina ord. Rätt glad över det beslutet nu!

 12. Alltid hjälm på här. Jag är stenhård med mina tonåringar även om de tycker att det är töntigt att jag tvingar på dem cykelhjälm och reflexväst. Men jag tar gärna den fajten, det är faktiskt superviktigt. Även om man bara ska cykla en kort sträcka ska man knäppa på sig cykelhjälmen. Det handlar ju bara om ens eget bästa. Vad skönt det gick bra för dig trots de otäcka bilderna.

 13. Alltid hjälm här och stenhård med mina tonåringar. Blir liksom du så upprörd när jag ser barn cykla utan hjälm.
  Bara längtar tills hjälm blir en trafikLAG!

 14. Alltid hjälm, haft konstant sedan 1992 då jag jobbade på en rehabavdelning och träffade på hjärnskadade efter cykelolycka utan hjälm. Känns numera konstigt cykla utan hjälm. Borde vara lag för alla ha hjälm, då skulle ingen fundera över detta.
  Tur du klarade dig så bra!

 15. Hur kom det sig att du trillade med cykeln?

  Jag har haft hjälm när jag cyklat i mer än 20 år, men aldrig fått användning för den.

  Så vad gjorde du som gjorde att du fick användning för din?

  • Det har jag skrivit om längre ner om du hade tagit dig tiden att läsa.

   Glad att du aldrig har fått användning för den. Vet dock inte riktigt vad din tanke med kommentaren är. Hej!

  • Är väl bara att gratulera till att du aldrig behövt använda den, är ju så man helst vill att det ska vara med försäkringar och en hjälm är definitivt en försäkring! En olycka händer så lätt, man kanske måste tvärbromsa för något eller det kommer något större fordon bakifrån som man inte hinner registrera. Men visst, är man odödlig kan man ju strunta i det!

   • Du glömde skriva att han ”är dum i huvudet”. Det argumentet du verkar använda dig mest av. Synd på ett annars viktigt ämne. Men att dumförklara allt o alla säger mer om dig än om andra.

 16. Cykling är inte speciellt farligt. Att kalla folk för dumma i huvudet för att de gör en annan riskbedömning än du, dessutom byggd på statistik, känns lite onödigt.

  • Det är inget annat än dumt i huvudet att inte vilja lägga några hundralappar på en livförsäkring att bära på huvudet. Den har man ju för de oförutsedda händelserna, som man helst vill överleva – iaf jag! Men visst, strunta du i bilbälte oxå vettja, du verkar ju helt klart odödlig.

   • Cykelhjälm är ingen livförsäkring. En livförsäkring tillfaller förmånstagare när försäkringsinnehavaren avlidit. En livförsäkring skyddar inte på något sätt mot döden.

  • Fast forskningen säger ju att fler får allvarliga skador och dör när de skadar sig på cykel utan hjälm.
   Kolla lite statistik från Transportstyrelsens STRADA-register, det bygger på skador i trafiken som rapporteras in från sjukhusen.

 17. Alltid, alltid hjälm. Cyklar varje dag både till jobbet och som hobby. Jag begriper inte de som vågar chansa utan heller. Tack för dina ord, bekräftar det jag alltid trott och borde övertyga de som tycker ”asch”. Krya.

 18. ? bra skrivet! Började med hjälm sedan jag fick barn, sån dubbelmoral när.föräldrar säger att det är viktigt med hjälm men själv inte Har, blir så.provocerad av det?

 19. Tack vare att vår dotter är NOGA med att använda hjälm när hon cyklar och skiter fullständigt i vad andra i skolan tycker så klarade hon sej med en lättare hjärnskakning och skrubbsår. Hon har något i huvudet och det är hon rädd om. Så när vi ser ungar med hjälmen på styret då inser vi att dom nog inte har något att skydda.

  • Carina. Menar du att barnen är ansvariga i lägen då dom cyklar utan hjälm?

   ”Att ungar utan hjälm inte har nåt att skydda”?
   Usch vilken kommentar ?
   Det är barn, ett barns hjärna är inte färdigutvecklad vilket innebär att det är förälderns som lägger grunden.

   Mina barn och andras ungar va.

 20. Instämmer och har använt hjälm hela livet.
  Jag anser det borde vara lag på att nära hjälm eftersom många uppenbarligen inte förstår sitt eget bästa ?

 21. Såå bra skrivet!!! ??? Jag har alltid haft exakt samma inställning och tankar om mitt (och andras) hjälm-användande!

 22. Riktigt bra skrivet och jag håller med dig. Jag hade hjälm rätt länge, men sen när jag blev “vuxen” så la jag bort den. I och med att jag började åka rullskidor kom hjälmen sedan fram igen och nu efter att jag fick barn (som åker bakom mig på cykeln, och som själv kommer att cykla snart) förstod jag igen att den var viktig – så nu har jag hjälm igen också när jag cyklar. Även slalomhjälm har jag i princip alltid haft, ett tag blev det dock “coolt” att inte ha hjälm, men då ramlade jag ju såklart och slog huvudet det året (nu gick det väldigt bra) men blev skärrad och idag ser jag det verkligen som en självklarhet att ha. Det är så dumt att åka utan 🙁

  Läste ditt inlägg om när olyckan hände också, riktigt starkt och gripande. Förstår att du är tacksam över all hjälp och stöttning och att du är riktigt glad över att du hade hjälmen på! Kram till dig

 23. Med ditt sätt att uttrycka dig, argumentera och idiotförklara mig så kan jag lugnt fortsätta cykla utan hjälm. Det är alltså ingen ursäkt, utan en konsekvenshandling av din text.

 24. Min dotter blev också påkörd en kall februarieftermiddag. Hon såg också ut som att hon hade blivit misshandlad. MEN HJÄLMEN RÄDDADE LIVET PÅ HENNE! Jag har alltid hjälmen på när jag cyklar! Känner mig inte färdigklädd annars!

 25. Har kommit fram på ganska många cykelolyckor med ambulans och det har varit cykel/bil, cykel/gående cykel/cykel, cykel/moped och självklart är det bra med hjälm, tom livräddande men det som alltid slår mig är hur FORT, mycket höga hastigheter dessa cyklister tar sig fram med, inte ser sig för, tar för sig av sina rättigheter sällan av skyldigheter, så ser man ut som du gör trots hjälm så anser jag att du har cyklat för fort.

  • Ja? Jag träningscyklar. Då cyklar man fort. Vad har det med att jag förespråkar hjälm att göra?

 26. Jag har använt cykelhjälm i över 30 år. De första hjälmarna såg jättemärkliga ut men nu är de nättare och med fina mönster. En av mina hjälmar räddade mitt liv 2011. Jag tog hela smällen i asfalten med huvudet och ansiktet. In och utslagna tänder, käkfraktur, luxerad käkled, ledbandskada i ett finger allmänt blåslagen och en del skrubbsår och trots hjälm en massa småblödningar i hjärnan, hjälmen helt hoptryckt, minneslucka före och efter olyckan, vaknade på akutkirurgisk avdelning men jag lever och klarar mig självständigt utan synliga men. Efter olyckan har större delen av släkten börjat med cykelhjälm utom några vuxna män!

 27. Jag använder också cykelhjälm men för mig är inte det största problemet att folk cyklar utan hjälm. Det största problemet är att det är för få som cyklar. Kanske skulle fler cykla om de inte kände sig tvingade att ha hjälm. Förmodligen skulle fler cykla om cykelinfrastrukturen var bättre utbyggd. För det är nämligen så att dagens stillasittande samhälle leder till hög dödlighet och sänkt livskvalitet av bland annat hjärt och kärlsjukdomar. Många olyckor skulle kunna förhindras om med bättre och säkrare cykelinfrastruktur. Vad var orsaken till din olycka?

 28. En fråga, som jag förstått det enligt forskningen så skulle både hjälm i bil samt hjälm på gångtrafikanter rädda fler liv än hjälm vid cykling skulle göra. Varför skrivs inte den här typen av inlägg gällandes dessa bägge typer av trafikanter? Borde det inte finnas fler som lobbar för att bilister och gångtrafikanter ska använda hjälm än folk som lobbar för att cyklister ska det?

  Detta är alltså inte en kommentar som är mot hjälm vid cykling, jag bara tycker det är så konstigt att man ser så ofta och mycket om hjälm vid cykling men aldrig vid bilåkning eller promenerande, trots att (om jag förstått forskningen rätt) så borde det både vara vettigare och viktigare att använda hjälm i dessa sammanhang än vid cykling (säger inte att det inte är viktigt vid cykling).

 29. Utan hjälm hade dansken dödat mig, trampa på fel pedal och acca över mig så pass att jag voltade över bilen och landa på marken bakom

 30. Bra skrivet! Nu när det faktiskt finns hjälmar borde det ju vara självklart att använda dem också! När jag var liten, på 60-talet, fanns inga hjälmar, men då fick jag aldrig använda cykeln när det var det allra minsta halt. Varför förstod jag inte förrän jag själv var i tonåren. Då förstod jag också varför julafton alltid varit en stel och rätt tråkig tillställning under min barndom. Min morfar hade cyklat omkull på Göta Älvbron i Göteborg på julaftonsförmiddag 1942, när han skulle hämta min morbror vid tåget på Göteborgs Central. Han spräckte huvudet och dog! Då var min mamma 16 år och denna händelse präglade både henne, hennes bror och min mormor under hela deras återstående liv. Enda sedan det började tillverkas cykelhjälmar har jag använt dem och försöker propagera för dem så ofta jag kan! Cykelhjälmar är verkligen livförsäkringar!

 31. …jag hann inte hämta hjälmen innan brukaren jag jobbade med hunnit iväg. Frustrerad trampade jag iväg, utan hjälm. Det gick bra att cykla utan hjälm tills vinterns grus, som låg kvar på barmark, fick cykeln att försvinna under mig.
  Än idag minns jag ljudet av “glas” som krossas när mitt nyckelben går tvärt av. Händerna är uppskrapade, pannan lika så och axeln hänger.
  Än idag är jag tacksam för att min axel tog smällen och inte huvudet. Hade jag inte landat på axeln hade jag inte klarat mig. Inte en meter på cykel utan hjälm. Nästa gång hinner kanske inte skyddsänglarna med?!

 32. Jag håller med och har alltid resonerat precis som du. Jag har alltid hjälm. Skiter fullständigt i frisyr eller annat. Har läst om flera incidenter där folks hjälmar klyvts. Vad hade klyvts i två delar om inte hjälmen satt där? Jag är glad att du mår förhållandevis ok efter cykelolyckan. Hoppas du kurerar dig snabbt!

 33. Heja dig! Hade inte sagt det bättre själv. Så jävla bra skrivet! Skönt o höra att allt gick bra med dig. Sköt om dig i var rädd om dina kära fortsatt <3

 34. Fy vad läskigt ?
  Vilken tur du hade hjälm på. Jag förstår dina tanke om folk utan hjälm iom det du varit med om. Hoppas du läker snabbt och att du inte får komplikationer eller att det sätter för mycket spår i tankarna.

  Jag cyklar dagligen på min trehjuliga lastcykel och har inte hjälm då. Jag cyklar så långsamt att cykeln inte välter i kurvor och iom de tre hjulen så är cykeln väldigt stabil.

  På racern är hjälm en självklarhet.

 35. Jag håller helt med dej! Jag försöker övertyga föräldrar att de ska ha hjälm för sin och sina barns skull men får ofta snäsiga svar. Är jag påpekar att barn gör som de vuxna gör inte som de säger. Min numera vuxne son frågade mig en gång- Mamma varför har inte du hjälm?
  Efter den dagen då jag insåg att han som var 4 år förstod bättre än jag har jag använt cykelhjälm det hör kag fortfarande och ska köpa en ny snart då jag tror de blir gamla efter några år… krya på dej!!

 36. Hjälmen har räddat livet på både mig och min man. Plötsligt händer det, blixthalka eller en fotgängare som kliver ut i cykelbanan.

 37. Sååå bra att du skrivit detta. Har alltid reagerat ö er att så många inte använder hjälm. Inte minst när de skjutsar barn

 38. I början på 2000-talet var det bara de ”riktiga” skidåkarna och så min man och jag som hade hjälm i skidbacken. En bekant , som kanske inte var sen mest diplomatiska, eller kanske inte visste att vi använda hjälm, skrålade om hur töntigt och fult det såg ut att ha hjälm i skidbacken. Ända tills hennes man skadade sig ganska illa, vilket inte hade hänt utan hjälm. Glad att se att 99% av skidåkarna har hjälm i backen. Nathalie Richardson hade nog levt idag om hon haft hjälm på sig.

 39. Håller fullständigt med dig, här i takten var ja nog den förste vuxne som använde cykelhjälm en vit frigolithjälm, väldigt töntig men hur skulle ja annars få mina barn att använda en. jag körde också vält dock inte lika illa som du , en lättare hjärnskakning och en skrapad arm, En sprucken hjälm så det fick bli en ny inte lika töntig rent av lite snygg, är nu inne på min fjärde hjälm, mer än 10 år ska de inte va, KRAM PÅ DIG

 40. I min familj (vuxna och barn) cyklar vi alltid med hjälm. Åker skidor med hjälm och ryggskydd. Rider med hjälm och säkerhetsväst. Jag tänker att det finns en anledning till varför det finns skydd att köpa. Ja det blir dyrt för 4 personer men det är egentligen bara några tusenlappar per person.
  Att köpa lunch varje arbetsdag på jobbet är ca 100kr x 20 arbetsdagar=2000kr
  Ta matlåda några månader/år så kan alla i familjen sporta säkert, dessutom behöver ju vi vuxna inte köpa nya skydd varje år så med matlåda har man snabbt tjänat in vad det kostar. Dessutom blir det garanterat nyttigare att laga mat själv. Ja visst finns det dom som knappt har råd ändå men det finns billigare alternativ av skydd även om dom inte alltid är lika sköna att bära. Bättre det än inga alls.
  Endast intelligensbefriade personer avstår att skydda sig skulle jag vilja påstå(med undantag för de som verkligen inte har råd).
  Tack för att du delar med dig!
  Kanske påverkar det någon.

 41. Inte många tänker på vad man lämnar efter sig om olyckan skulle vara framme och man inte har hjälm. Ser dagligen många föräldrar cykla med sina barn som har hjälm men själv bär de ingen.

  Har en fd kollega som en fredag var på väg hem på cykel efter att fredagshandlat. På vägen hem kör han och ramlar mot trottoarkanten. Han slår huvudet mycket illa och på sjukhuset måste de öppna upp för att lätta på trycket mot hjärnan. Han är idag frisk men under några månader var hans fru och två små barn tvungna att besöka honom på sjukhuset eftersom han var förlamad på ena sidan, tappat talet och kunde inte äta. Olyckan drabbar inte bara den som blir skadad.

  Sen den dagen bär jag alltid hjälm för min och min frus skull. Min fru bär hjälm för sin och min skull.

  Bär alltid alltid hjälm. Lämna inte ansvaret till någon annan.

 42. Jag håller verkligen med dig! Jag var med om en cykelolycka för drygt ett år sedan som bland annat resulterade i en hjärnblödning -trots cykelhjälm. Hur det hade gått utan hjälmen vill jag inte ens tänka på. Mina barn, 10 och 12 år gamla, har aldrig haft några problem med att använda cykelhjälm och efter min olycka förstår de verkligen vitsen med användandet och försöker förklara det för både vuxna och barn i deras egen ålder som väljer av avstå hjälm. Själv har jag många i min närhet som skaffat hjälm efter min olycka, så något gott förde den faktiskt med sig.

  Önskar dig ett gott och snabbt tillfrisknande!

 43. Jag kommer att dela ditt inlägg på Facebook. Jag var själv med om en cykelolycka för snart 18 år sedan. Jag hade inte hjälm då, men cyklar numera inte en enda meter utan. Jag vet nu hur fort det händer och att man inte har en chans att parera. Jag låg nedsövd på intensiven i över 2 dygn. Slog ut tänder och tandben, slog av okbenen på båda sidor av ansiktet(har nu en massa “skrot” i ansiktet), klöv hakan, slog in en bit av pannbenet, underläppen trasades sönder, så nu har jag en sned mun och bröt näsan. En lätt hjärnskakning också. Jag kan med säkerhet säga att jag hade änglavakt som klarade mig med livet i behåll. Har fortfarande men av det men det får jag leva med. Använd hjälm. Billig livförsäkring och numera finns det ju snygga och läckra hjälmar. Man ska vara mer rädd om det man har i huvudet än det man har ovanpå (frisyren alltså).

 44. Använder inte hjälm och äger ingen men har länge felat ha en och nu ska jag verkligen ta tag i detta o köp en för ditt inlägg gör sig påmind om hur fort livet vänder❤️?

 45. Håller med, finns ingen ”för dyr” hjälm för mig eller mina barn. Om det krävs att en hjälm ska vara fräck eller väldigt bekväm så må det få kosta, det viktiga är att den är på huvudet när man cyklar. Alltid.
  Jag har skrotat en hjälm i en cykelolycka där jag landade på skallen, sen har en del hjälmar dömts ut på ålder eller vurpor under träning/tävling.
  Lycka till med läkning o rehabilitering!

 46. Du är stark, cool och vacker! Att skydda sig med de hjälpmedel som finns är bara klokskap. Jag mötte ett antal skadade cyklister på rehab för 7 år sedan och använder själv självklart hjälm när jag cyklar. Stor kram och lycka till i din rehab.

 47. Tack för dirt inlägg. Använder alltid hjälm, men min 14åring börjar ”slarva”. Jag frågar varför hon använder bälte i bilen eller skidhjälm i backen. Men på nåt sätt är lagtvånget som försvinner en anledning till att sluta använda cykelhjälm. Fattar inte hur korkat det är. Vore det inte bättre att införa samma regler som för bälte i bil? Man blir ju inte skadad av att ha hjälm på sej direkt.

 48. Bra text ❤????

  Blir så förbannad när jag ser barn cykla utan hjälm och där jag bor finns de även vuxna som kör runt ungar på moppe/motorcykel utan hjälmar på.

  När jag va tonåring så krockade jag med min cykel mot en lyktstolpe. Tur var det att jag bar hjälm, annars hade det varit min skalle som fått ett djupt hack. Barn o unga är inte så smarta. Jag tyckte då att det va logiskt att fixa min dynamolampa medans jag cyklade, för då såg man ju om den funkade eller ej. Jag cyklade inte fort men tuppade ändå av pga smällen.

  Var rädd om huvudet, du har bara ett.

 49. Tur att du klarade dig med ‘lindriga’ skador. Tack för att du delar med dig. Jag kan bara ansluta mig till dina synpunkter. Tyvärr är fåfänga ett mycket starkt personlighetsdrag hos människor. Vi kan bara säga och visa om och om igen och varje gång är det någon som ‘vaknar’ till. Krya på dig. Mvh Lotte

 50. Bra skrivit och jag delar dina åsikter helt och hållet!
  2009 råkade jag ut för en olycka där jag fick svåra hjärnblödningar och blev tvungen att operera bort en bit av skallen för att hjärnans nya storlek skulle få plats. När jag vaknar från koman är jag förlamad i hela kroppen… (och fick inte tillbaka skallplattan på nästan 2 år).
  Jag råkade ut för en klätterolycka men jag har räknat ut att det är som att bli påkörd av en tung bil i trafiken…
  Så alla cyklister i trafiken, hjälmen är som bilens säkerhetsbälte. – Men man har väl bara bältet på för att det ska sluta pipa?

 51. Hej!
  En bekant till mig ramlade när hen var ute och cyklade för en vecka sedan och slog i huvudet. Tragiskt så klarade hen inte sig, avled av skadorna dagarna efter. Bra skrivet av dig. Krya på dig.

 52. Och jag kan inte tänka mig att använda hjälm så jag cyklar helt enkelt inte… Iallafall inte förrän jag har fått ihop pengar till en Hövding.

 53. När yngsta sonens (12 år) hjälm gick sönder i somras och jag inte hade råd att köpa ny till honom just då så fick han ta min cykelhjälm och min cykel åkte ned i cykelrummet.

  För våra barn och mig är det självklart med cykelhjälm. Billigare livförsäkring finns helt enkelt inte och den är dessutom bra.

  Problem kommer dock på vintern, mössa funkar inte under hjälmen för barnen. Så de gångerna har de fått undantag och lägga mössan i ryggsäcken….. Hjälmen ska på när de cyklar, samma sak om de åker pulka.

  Har även lovat barnen att så länge de bor hemma och inte har egen inkomst så kommer jag att hjälpa dem med cykelhjälmar om det behövs.

 54. Jag är traumasköterska sedan många år och jag brukar säga det “Om man inte bär hjälm så har man heller inget att skydda. Om man inte använder flytväst så är man uppenbart korkad som tror man flyter ändå. Men värst är föräldrar utan hjälm med barn som bär hjälm i sätet bakom. Vem ska ta hand om barnet om föräldern far i backen med huvudet före? Tänk efter före. Och jag kammar gärna om håret hellre än låter en neurokirurg rumstrera om i mina hjärnvindlingar.

  • Precis så har jag tyckt i 30 år! Här i BC Canada har vi haft cykel hjälm lag i många år! Det gör mig knasig när jag ser föräldrar utan hjälm som har barna med hjälm i cykel kärra bakom eller ute och cyklar med barna på egna cyklar! Föräldrarna kollar bakåt stup i kvarten och kan köra in i trottoaren eller tappa balansen och ramla ut i trafiken! Så barna får se föräldern bli påkörd utan hjälm!
   Vår regel med våra 2 söner från de börja med 3 hjuling, scooter, 2 hjuling & skateboard var ALLTID hjälm eller så åkte prylarna med hjul in i garaget!!! Hjälm & flytväst!!!!!

 55. Du är lika cool dom George Clooney! Hjälmen han bar när ”bländad” italienare körde på honom och hans vespa och fick karl’n att flyga över sitt fordon och landa med huvudet först i asfalten räddade hans liv.

  När min nevö började sin praktik som ENT i Des Moines visade han bilder på patienter han jobbat med. Liten flicka som fötts utan öron, fick öron. Cancerpatient dom förlorat näsan, fick ny näsa, osv. En patient hade en otäck huvudskada. Man såg hjärnan!
  ”Du är verkligen duktig som kan fixa en sådan skada,” sade jag.
  Nevön tittade på bilden.
  ”Minns honom. Motorcykelskada. Du vet, vi har ingen hjälmlag i Iowa. Den killed kom in halvdöd. Han dog under operationen. Katastrofalt huvud trauma. Men MBA kolleger tyckte jag kunde fortsätta operationen så jag fick lite övning på motorcykelskador. Det går åt minst två i veckan här i Des Moines.

 56. En självklarhet,har en vuxen son som oxå bar och har alltid burit hjälm, när han cyklade omkull,räddade hans huvud men ansiktsskador som såg för djä……. ut. Borde vara lag för alla att bära hjälm, precis som bilbälte etc …

 57. Bra skrivit tills du börjar skriva om att folk är totalt dumma i huvudet, intelligensbefriat osv osv..
  Hela den delen fick mig att sluta läsa, för du inspirerar inte mig alls genom att klanka ner på andra människor med sånna ord.. speciellt när det är dem själva de skadar och inte någon annan

  • Vet du, just på denna punkten så kommer jag inte ursäkta mitt sätt att uttrycka mig. Handlingen är korkad och idiotisk. Hoppas du finner inspiration på annat håll. Kram

 58. Det kanske verkar dumt, men min ursäkt att inte bära hjälm är att jag inte hittar någon i min storlek.
  Det görs inga som sitter bra på mig.
  Önskar att tex hövding skulle kunna tillverka sina modeller i XL och XXL.
  Har ringt dem och försökt att påverka dem. Du får gärna göra en insats?

 59. Hade du inte kallat mig dum i huvudet hade jag kanske lyssnat på dig. Jag kallar inte andra dumma i huvudet och har inte kallat dig det så jag tycker du är skyldig en ursäkt.

  • Tommy, jag kommer inte be dig om ursäkt. Du har två val. Antingen blir du personligt kränkt av min historia, av vad jag känner inför en handling eller så scrollar du förbi.

   Skärp dig.

   • Bra svarat på en idiotisk kommentar??
    Att inte sätta hjälm på sina barn(och sig själv) är verkligen enfaldigt och jag är skyldig till att vara stollig nog att tidigare inte bära hjälm?
    Tack för ett bra inlägg!

 60. Håller med dig, om man nu får uttrycka sig så här….hur i helvete tänker man när man låter sitt barn cykla utan hjälm?! Och ska man kunna inspirera, motiveta benen använda hjälm och man inte gör det själv?! ???

 61. Sopade i duktigt förra sommaren med min elcykel på grusvägen.
  Blev körd till akuten för röntgen och rengöring av djupa skrapsår på armar och ben. En benflisa slogs bort i armbågen som tog lång tid att läka/bli smärtfri men huvud och ansikte helt oskadade tack vare Hövding-“hjälmen”. Tyget i “airbagen” blev helt söndertrasat efter ha glidit på det. Vågar inte tänka på hur jag sett ut i ansiktet och vad som hänt med mitt huvud utan Hövdingen eller annan hjälm…..
  Skriver under på korkat, ointelligent, dumt, blåst, you name it att cykla utan hjälm. För det är korkat! En normalt begåvad människa kan räkna ut att det i bästa fall bara gör förbannat ont att cykla omkull, att i “mittemellanfall” blir en för egen och samhället en kostsam patient och i sämsta fall avlida för att man av egen vilja väljer bort hjälmen.
  Korkat att ens försöka försvara något annat.
  Och käre tid så lättkränkta en del väljer att blir över vissa saker, som att någon säger sin känsla och mening….. Finns det inte större och viktigare frågor i världen att lägga sin energi på….?
  Jösses.

 62. Hade jag inte haft min hjälm på huvudet för tre år sedan så hade jag kanske inte levt idag.
  Nu lever jag med sviter från hjärnskakningen som jag inte önskar andra. Ett förändrat liv men jag lever, tack vare hjälm!

 63. Efter att hjälm + cykel blev stulen förra sommaren fick jag aldrig tummen ur att köpa en ny hjälm. Efter jag såg detta sprang jag till närmsta affär och hjälmen satt på när jag cyklade till jobbet imorse.

 64. Självklart val att använda ⛑ hjälm!
  Man kan vara hur säker och trygg med sig själv i trafiken, men det finns alltid någon som inte är det. Och en dag möter vi alla någon
  “galning”!
  Och föräldrar…… dra på er en hjälm ⛑,
  Så gör barnen det med utan kinkelink!

 65. Så sant! En månad sen var jag på familjesemester i Grekland. Klart vi skulle hyra moped och upptäcka ön…En timme senare åker jag över styret. Krossar tre ansiktsben, skadar skin, ögon, näsa… Min bild är lik din…Å ja jag hade hjälm…Inte tänkbart annars. Mina läkare sa att turisterna var mest rädd om armbågen, för där används hjälmen.. privatsjukhus via hemförsäkringen och lång återhämtning…Men jag fick livet, livet och slapp skador på hjärnan. Tack och lov att hjälmar finns..

 66. Intressant text och kommentarer… Jag cyklar närmare 1000 mil om året och bär då oftast hjälm. Jag har också jobbat med metodutveckling inom riskanalys och grävt riktigt djup när det gäller att förstå hur risker kan vara sammansatta. Mina yrkesmässiga erfarenheter är inte särskilt svåra att överföra på cykling och hjälmanvändning och mina slutsatser är att hjälmen ligger ganska långt ner på listan av riskreducerande åtgärder man bör tillämpa. Att nitiskt förespråka hjälmanvändning och till synes bortse från andra mer effektiva riskreducerande åtgärder kan jag tycka är lite trist och på gränsen till korkat.

   • Kicki: Hjälmen minskar risken för huvudskador med ca 70% (vid en olycka där huvudet utsätt för våld). Du kan vidta en rad åtgärder för att minska risken att alls hamna i en sådan olycka där hjälmen får betydelse med förmodligen mer än 99%. Är det lika självklart för dig att vidta sådana åtgärder? Det är för övrigt åtgärder som är verksamma mot de flesta andra olyckor också, dvs olyckor där hjälmen inte spelat någon roll. Notera att jag inte på något sätt motsätter mig användning av hjälm. Jag bär själv hjälm och ser till att mina barn gör det.

    • Väldigt nyfiken på vilka åtgärder som skulle kunna göra att 99% av alla olyckor undviks. Gissar att om alla trafikanter följer alla trafikregler, är nyktra etc är med men vad mer?

     • Annika, skaffa kunskap om vilka situationer och förutsättningar som är farliga för cyklister och lär dig att hantera eller undvika dem. VTI:s rapport 801 (2013) är en bra källa till information. Se till att cykeln är i toppskick och att du bemästrar den. Med bra däck och bromsar är bromssträckan på torr asfalt från 30 km/h till noll under 5 m. Är grejerna i dåligt skick kan man mycket väl behöva 3-4 gånger så lång sträcka. Se till att du själv har färdigheterna att kunna tvärbromsa. Dvs att snabbt få stopp på cykel, inte låsa framhjulet och inte flyga över styret. Se till att du kan bemästra cykeln även om underlaget sviker så att du inte behöver köra omkull i potthål, mot trottoarkanter osv.

  • Är världen på allvar så jävla dum att man låter bli att vidta säkerhetsåtgärder mot olyckor om man ser att folk har hjälm på sig? Seriöst, har du fakta som stödjer det uttalandet?
   Jag kan hålla med om att det är dumt att lägga kraft på att få folk att använda hjälm om det i samma stund innebär att man drar ner på andra förebyggande åtgärder men det är först när jag sett handfasta bevis på att så är fallet som jag kommer att tro på det.
   Det är dessutom inget som helst argument mot att en individ ska använda hjälm utan bara ett argument för att samhället ska lägga mer resurser på att göra cyklandet säkrare. Så korkat kan man helt enkelt inte resonera, fast uppenbarligen gör folk det ändå.

 67. Good to wear a helmet if it suits you. However, research conclusively shows that forcing people to wear helmets will kill more people than it will save, because people will cycle less, and thus get less exercise and more heart attacks etc. (Australia and New Zealand are two cases where helmet laws led to dramatic reduction in cycling). Less cycling leads to more car traffic – and more deaths from accidents and pollution etc. Every cyclist out there is saving lives and making society happier, healthier and richer at the same time – helmet or not. So do what you think is right for yourself and your family. But leave others to decide for themselves. Happy cycling!

  • I’m not convinced about this way of reasoning. It may be true in the short term, but I believe helmet laws can lead to good things in the long run. Wearing a helmet will eventually become a natural thing, just like wearing a seat belt when driving is now completely natural to younger generations while there are still older people out there who somehow find it cooler to not wear a seat belt.

 68. Jag slutade med hjälm när barnen flyttade hemifrån. Fånigt. Nu cyklar jag med hjälm varje gång sedan en olycka för några år sedan då jag inte hade hjälm. Där fick jag den näsknäpp jag behövde!

  • Näsknäpp eller ej, är glad att du använder. Det är ens egna beslut, men en så enkel livförsäkring. Stor kram <3

 69. Håller med fullständigt och känner så igen mig. Undviker till varje pris att cykla utan hjälm. Skönt att den räddade ditt liv! På makronivå sägs det att hjälmnvändning hindrar folk från att cykla (fåfängan är stark) och att om man får fler att cykla så väger hälsovinsterna för massan och därmed undvikandet av för tidig död upp för att några också går bort i olyckor. Ur ett individperspektiv tycker jag det resonemanget är förkastligt! Det är klart att jag vill att fler ska cykla, men jag tror mer på att ändra normen kring hjälmanvändning så att fler känner sig bekväma att cykla med hjälm än på att offra liv och skalle för andras fåfänga!

 70. Vad glad jag blir när du tar upp detta viktiga ämne. Jag förstår verkligen inte varför man medvetet väljer att skippa cykelhjälmen. Jag vill dock jobba för att fler skall tänka steget längre och verkligen inse att de behöver använda hjälm. Det är en av orsakerna till varför jag startat denna Facebookgrupp: https://www.facebook.com/groups/klokihjalm/

  Det finns även de som talar mot hjälmen och tycker att det är onödigt, det är helt galet!

  Sprid gärna gruppen och gå själv med i den!

 71. En kollega till mig vars dotter inte ville ha hjälm när hon cyklade i Köpenhamn, motiverade till sin mor att hjälm inte är så trendigt…. Den kloka modern svarade, det är inte rullstol heller. ☺️

 72. Så sant, även jag har cyklar omkul. Spräckte skallbenet på tre ställen, svalde två tänder och skrapade upp huden på hela högra ansiks halvan. Järnskakning delux. Använd hjälm !

 73. Till alla er som ständigt måste använda sin fula och vidriga hjälm så undrar jag verkligen om ni är så dåliga på att cykla? eller är det kanske cykelns fel att ni ramlar och slår er? det är smartare att förebygga dem skador ni kan få på cykeln genom att lära sig cykla på ett vettigt sett innan ni tar er ut i trafiken. Jag är stolt över att vara en idiot som inte använder hjälm när jag cyklar.

 74. Jag tycker att det är konstigt att som förälder inte bära hjälm eftersom barnet drabbas hårt om föräldern dör. Det är egoistiskt att bara skydda barnets huvud och inte sitt eget.

  Mitt barn har börjat fråga mormor och morfar och andra vad det är för färg på deras hjälm. Inte alltid så lätt att svara på visar det sig.

 75. Som 15-åring råkade jag ut för en rejäl cykelolycka. Ingen hjälm naturligtvis. Det var inte påtänkt då. Jag är 65 år nu. Jag har fortfarande men efter olyckan. Och det har absolut inget att göra med min (o)skicklighet som cyklist. Vad som hände, enligt rekonstruktion, jag minns inget, var att generatorn skakade loss och for in i ekrarna på framhjulet.
  Använd gärna hjälm…

 76. Jag hade en kollega vars barn inte tog på sig hjälmen när hon cyklade på en sparkcykel.. Hon föll så illa att hon dog!!!! Fruktansvärt!! Jag använder alltid hjälm och jag vill vara en förebild för mina barn!! HJÄLM RÄDDAR LIV!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *