,

En dag av 365 olika matdagar

En av frågorna som jag får mest av är helt klart hur min kost ser ut. Och det är inte helt enkelt att svara på då jag äter väldigt varierat och har passat mig lite för att skriva ut mitt exakta matintag då jag helt enkelt vet vilket griller det kan sätta i folks huvuden och det sista jag vill är att någon ska börja jämföra sig med mig. Men samtidigt så förespråkar jag en sund, fri och varierad kosthållning och vill kunna visa att det faktiskt GÅR att leva utan förbud. Det finns perioder i mitt liv där jag äter striktare tex inför en tävling men 70% av året är relativt “Mañana Mañana”. Efter år av egna studier, test av olika kosthållningar samt ett stort intresse för kost och näringslära så har jag bildat mig en egen expertis som jag applicerar för mig själv. Det är oerhört viktigt att ta med sig. Våga vara kritisk mot alla hobbydietister där ute som har exempelvis ställt upp i en bikinifitness tävling och sedan säljer kostscheman kors och tvärs. Det låter oerhört seriöst, mhm..

Så istället för att skriva ut en exakt matdag med mängd mat som intas,macro-indelning och någon manisk kcal uträkning så tar jag exempel på hur det kan se ut, med olika alternativ då det som sagt skiljer sig från dag till dag.

FrukostJag äter 9 fall av 10 frukost på jobbet. Det blir uteslutande gröt med banan, kanel och jordnötssmör. De dagar jag äter hemma så blir det smoothie eller riskakor med ägg. Och äter jag frukost ute så lyxar jag alltid till det med olika smoothiebowls, turkisk youghurt med granola, grötvarianter eller avocadomackor. Tränar jag på morgonen så dricker jag EAA från SISU under passet men äter aldrig innan. Presterat bäst på fastande mage. Så har det varit sedan jag körde PF.

Mellanmål
Efter 2 timmar brukar hungern slå till igen och jag äter då en skål med frukt, pumpakärnor eller tar en proteinshake.

Lunch:

Min lunch består uteslutande av soppor. Dels för att det är enkelt för mig att köpa med till jobbet och ha stående i kylskåpet, dels för att det mättar och jag inte tröttnar. De är fräscha och “lätta” då jag inte anser mig behöva en stor måltid mitt på dagen, hej matkoma! Jag menar, mellanmålet kommer ändå någon timme senare. De dagar jag äter ute med kunder eller leverantörer så äter jag det som finns på menyn. Underskatta aldrig en bra husman, eller har jag fel?

Mellanmål 2

Äter alltid mellanmål även om jag inte tränar direkt efter jobbet. Har jag ett hårt löppass eller annat som kräver mycket energi brukar mellanmålen vara större. Men de kan exempelvis bestå av en shake och en CLIF-bar (ÄLSKAR CLIF. Tänker ogenerat tigga sponsring därifrån). Kan även käka lite kesella med granola eller en dadelboll. Det som finns i mitt skåp helt enkelt.  På fredagar är det alltid fredagsfika på jobbet och då brukar en och annan bit slinka ner.

MiddagMiddagen kan variera helt. Är jag ensam hemma så gör jag nästan alltid en smoothiebowl eller bananpannkakor. En annan favorit är bönpasta med hemmalagad pesto och basilika. Äter vi ute så tar jag det jag är sugen på. En annan favorit som körs väldigt mycket är salmalax med egen tahinchilimayo och massa god sallad till.

Kvällssnack


Jag är en snacker av rang. Kalla mig sockerberoende, kalla mig karaktärslös – jag erkänner, jag bara måste ha något och snacksa på när jag chillar i soffan. Jag dricker alltid en burk Pepsi Max (om lyxfällan hade utvärderat mitt konto hade de kunnat fylla en hela container med P-max burkar). Sen brukar det variera. Har jag PMS, är ledsen eller bara jävligt sugen så blir det en bit choklad, några kakor eller en skål med popcorn. Min nya besatthet är rostade kokosflingor. Brukar även snacksa på mango, pumpakärnor eller kakdegskasein-fluff från SISU Nutrition.

Så kan det se ut. Jag försöker dock hålla snasket begränsat till helgerna. Och de dagar jag har kört riktigt tuffa långpass finns det ingen hejd på mig, jag menar, 6 pack delicatobollar på 15 min är ingen match. Eller syltkakor..herregud vad jag älskar syltkakor. Hembakat, köpekakor..you name it! Socker är…och kommer nog tyvärr alltid förbli en del av mitt liv. Hela grejen med att sockerdetoxa och gå på någon slags sockerförbud i 30 dagar är inget för mig. Istället för att få ångest och må dåligt över det får jag helt enkelt jobba med att hitta nyttigare varianter, minska på intaget och helt enkelt njuta när jag väl käkar. Det finns värre saker att oroa sig för. Sålänge man har en solid bas med bra kost och näring, då fixar kroppen lite socker då och då. Speciellt när man rör på sig så mycket.

Är det som ni trodde eller fick ni en chock? 🙂

Ha en fin dag, hej!

1

16 svar till “En dag av 365 olika matdagar”

 1. tycker det e fett vettigt och ansvarsfullt av dig att tänka så kring mat, och även inte (vad jag sett?) skriva ut mått och vikt på dig själv, lägga ut före- och efterbilder om kroppen i perioder förändrats osv just eftersom vi är många som handen på hjärtat INTE har ett särskilt avslappnat förhållande till mat. mycket roligare läsa om dina intervallpass t.ex. Cred till dig! kram.

  • TACK! Du anar inte hur skönt det är att läsa det du skrev. Det är väldigt hetsigt med före och efter bilder, mått, vikt och storlekar. Får mycket frågor kring just det. Och jag brukar hänvisa bakåt i min instagram, där finns bilder på hur jag såg ut då..och hur jag ser ut nu. Skiljer sig inte särskilt mycket. Finns annat man kan lägga fokus på helt klart.

   Tack för din kommentar. <3

 2. Det var exakt som jag trodde. Blanda det nyttiga, träningspass med det goda här i livet.

  Dock tycker jag som “Nicpic(?)” på Instagram. Har du några brister överlag? Jag är så trött på denna perfektion i allmänhet. Att man ska se bra utåt sätt på varje område…Så har du några brister i allmänhet som du kan dela med dig av??0

  • Hej Martina,

   Intressant fråga. Om du följer mig på Instagram så har jag flera gånger delat med mig av mina brister i olika texter. Jag är väldigt ärlig i allt jag skriver och till och med i denna texten så kan du läsa om att jag tex inte är felfri när det kommer till sockret som jag kan känna är en brist enligt samhällets “pekpinnar”.

   Sedan är jag en person som väljer att lägga mer tid och fokus på mina styrkor än brister. För ska jag vara helt ärlig så går jag inte runt tänker på mina brister, de finns, men varför ska de få fokus? Börjar man leta efter brister hos sig själv eller andra människor blir det lätt en negativ spiral.

   Tråkigt att du upplever mig som tröttsamt perfekt, då det inte är en bild jag förmedlar av mig själv. Det är dock något som ligger i betraktaren och där har man själv ett ansvar vad man väljer att ta in och vilka “glasögon” man väljer att se andra människor med.

   Allt gott, kram!

 3. Blev väldigt hungrig nu ; )
  Det där med soppor – det är ju så himla smidigt att ta med men jag blir inte mätt!! Eller, jag är mätt i typ 30 min. Men smart att slänga i frön! Ska testa det.
  Tack för ett bra inlägg! <3

  • Varsegod, glad du gillade det 🙂

   Ja men ha i nötter eller frön. Annars kan du alltid ta knäckebröd eller riskaka med jordnötsmör på till.

 4. Åh, jag tycker du är perfekt jag med! Men det är som du säger i betraktarens öga! Jag förstår att du är människa och säkerligen har dina brister du med så uppfatta det inte som något negativt. Det är en komplimang från mitt håll! Jag tycker du verkar så glad över din träning för det mesta, och att du njuter av god mat och dryck, du är skitsnygg och har så snygga kläder, skor och väskor och jag tänker att det bara är så. Vad vore världen utan alla snygga träningsglada människor som man kan uppfatta som perfekta?! Det är väl ändå därför man följer många människor på insta och så vidare? För att man är imponerad, ser upp till och inspireras av. Den dagen man känner avundsjuka och irritation har det gått för långt och då får man ta sitt ansvar och avfölja, och även det ligger ju i betraktarens öga. Det är sällan “objektet” som förändrats utan det är man själv som inte klarar av att se det längre bara 😉 I mina ögon är du såååå cool och snygg och även om du inte förmedlar bilden av perfektion väljer jag att se det så ändå! 🙂 /Helena

  • Hej Helena. Åh…jag är långt ifrån perfekt. Men försöker vara den bästa versionen av mig själv, även det inte alltid går min väg. Men TACK för din fina kommentar. Blev så glad. Du anar inte hur mycket jag log av din beskrivning. SÅ..stort tack! Du peppade iaf mig och fick mig på väldigt gott humör! STOR kram!

 5. Tycker du verkar ha ett sunt förhållande till mat, baserat på det du delar med dig av 🙂 Jag tror inte heller på förbud, och tror inte att socker är djävulens påfund (och verkligen inte fruktsocker, come on liksom…). Jag gillar godis och äter det om jag är sugen. För att det är gott. Fortsätt göra din grej, du är superinspirerande och du behöver inte be om ursäkt för dina val 🙂

  • Hej Sofia, tack snälla. Glad jag blir att du ser det som så och att du delar med dig av ditt tänk. Kul att du följer bloggen! 🙂

 6. Jag tycker du har en skön balans på ditt konto, vadå tröttsamt perfekt? Nonsens !
  Har följt dig i nästan i 1 år och läst om både ups and downs.

  Ska man lämna till ett CV skriver man väl inte om sina svagheter, har särskrivningar eller grammatikfel? Ska man ha lägenhetsvisning putsar man väl och donar ? Samma resonerar jag på instagram, jag lägger gärna på ett filter eller två!
  You go girl

  • TACK så mycket för din fina kommentar. Tycker du lyckades fånga min åsikt kring det hela väldigt bra. Skönt att jag kan förmedla den bilden utåt, iallafall för den breda massa.
   Stor kram! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *