“Fattar inte hur du kan vara så ”fit” när du käkar en massa skräp”

Först och främst, tack tack,  jag tar det som en komplimang. Fit alltså. Där satt den! Nej okej, för att vara lite seriöst. Får väl se det som ett kvitto på att jag någonstans har lyckats balansera upp alla pusselbitar i livet. Att jag har lyckats hålla huvudet kallt och inte förlorat mig själv i träsket där livsmedel utesluts, träningen trappas upp och min sociala närvaro i livets alla äventyr uteblir för att rädslan att resultaten ska utebli är större än min passion för min livsstil som innehåller extra allt. Att jag har en stark kropp som jag faktiskt är oerhört stolt över.

Så tack. Någonstans har min livsstil dragit igång en tanke hos dig, och du har reagerat.

Nu kommer vi till själva problematiken och frågorna som väcks efter en sådan kommentar.

1. Benämningen “skräp” – vad är skräp?
2. Måste man vara 100 % nyttig för att man tränar och tävlar på amatörnivå?
3. Är kravet på mig som Influencer och offentlig “hälsoprofil” större och därmed – har jag hårdare restriktioner på mig? Finns det en speciell mall för hur livet skall levas?
4. Efterföljande kommentar “Men kolla bara hennes andra helger….och hennes instastories. Alltid något med socker eller liknande. Är inte direkt super nyttig..”

Jag håller helt med. Mina sociala medier är filterfria och återspeglar 100 % verklighet. Jag ÄR ingen supernyttig person. Ni ser mig i olika situationer, vinklar och lägen. This is me. Inget photoshop och filter. Somliga perioder tränar jag hårt, andra perioder äter jag middag ute varje kväll och lever rövare. Det är smoothiebowls, fräscha rawfoodsallader ena dagen, pizza till middag och kakor till mellanmål andra dagar. Jag dricker i vissa perioder mer vin än vanligt och somliga veckor kör jag endast cola. Jag vill inte sluta helt med socker då jag älskar Marabou, bakverk och lösgodis. Min kost består av 70% bra mat och 30% njutning.

Det du kallar för skräp.

Och det är helt fine. Jag tycker det är bra att du kommenterar och ifrågasätter. För det ger oss alla en tankeställare och framförallt allt mig som äter väldigt fritt chansen att faktiskt visa att det går att leva på ett visst sätt. Ett sätt som jag har designat för mig själv, och trivs bra med. Jag har ju någonstans bevisat för mig själv, och nu även för er, att hey “det funkar tamejfan även med lite kaksmulor i mungipan”.

Det går att få en stark och atletisk kropp utan att leva enbart på kvarg och lax. Och det går framförallt att ta sin träning till en helt ny nivå, tävla och utmana sig själv fast att man ej lever strikt. Förhoppningsvis börjar hela hysterin om att kroppen förmultnar om vi inte lever cleant och sockerfritt ebba ut lite.

För är det något jag är trött på så är det hela bilden av att en “hälsoprofil” ska vara smal/deffad/clean/ och leva enligt vad sociala medier har skapat för mall, för mål. För så är det ju, vi ska inte sitta här och skylla allt på samhället. VI är samhället. Det är vår generation, alla vi som använder sociala medier som har hjälpt till med att göra en viss typ av kroppstyp och livsstil till åtråvärd och eftertraktad. Det är VI som likear deffade kroppar, det är vi som hejjar vi när någon kör socker-challange, det är vi som hyllar före och efter bilder.

Då kanske någon undrar  “varför lägger hon upp bilder i sporttopp och korta shorts” om hon är emot hetsen? Intressant fråga. Jag tror inte vi kommer komma ifrån det stora intresset av andras kroppar och den påverkan sociala medier har kring hälsa och träning. Tvärtom, det kommer bara öka. Och kan jag motivera en liten procent genom att dela med mig av min livsstil och syn på ämnet att släppa kraven och pressen på att man måste se ut på ett visst sätt så är det jättebra. Att fler människor vågar visa sig i korta shorts eller sporttopp, oavsett hur de ser ut, på grund av mig är helt fantastiskt och jag blir lika rörd och glad varje gång jag får ett mail eller kommentar hur jag har inspirerat dem att våga visa hud.

Missförstå mig inte. Detta är inget inlägg där jag vill slänga skit på deffade kroppar på Instagram. Detta är ett inlägg där jag vill lyfta upp att sociala medier är till för ALLA typer av kroppar. Men så länge vi ifrågasätter, lyfter på ögonbrynet och inte hyllar eller accepterar alla typer av kroppar – då kommer problematiken aldrig försvinna. Då kommer en viss typ att kroppsformer alltid att vara mer åtråvärda och ge en högre “status” i samhället.

Äg din scen, ditt liv. Och gör det precis hur fan du vill.

P.s Ta en kaka, det kommer göra dig gott. Och snäll.

54

20 svar till ““Fattar inte hur du kan vara så ”fit” när du käkar en massa skräp””

 1. Jag tycker du är helt fantastisk. Allt du delar med dig av, gör att jag, som mullig och med en otroligt kroppsångest istället kan se att jag faktiskt orkar springa 2 mil och att helgens restaurangbesök faktiskt inte var hela världen. Att följa dig känns genuint och därför är det en fröjd. Sluta aldrig vara dig.

 2. Jag håller med föregående kommentar! har precis hittat till din blogg och tyckte det var så befriande i ett inlägg nyligen där du ba ah sen åt jag en påse kakor. Det behövs i dag 🙂

 3. Heja dig! Jag tycker att du är så himla ball och en sann inspiration för att leva livet precis på det sättet som man själv mår bra av. Det är väl FANTASTISKT att ägna sig åt det som är bra för kroppen OCH själen, vare sig det är burpees, syltkakor eller vin.

  Lycka till i Jönköping i helgen!!

  • Hejhej Linn.

   Vilken härlig kommentar, gjorde mig så glad. Tack så mycket, tar med mig den och kör järnet i Jönköping! <3

 4. Så jäkla glad att du finns på sociala medier och visar upp det filterfria! Förstår verkligen inte varför folk inte tycker det är okej att varva kvarg med syltkakor (okej, ät ej samtidigt men du fattar), det är ju det som gör livet så himla bra – balansen! Kör hårt Joanna!

  • Tack snälla snälla för din kommentar. Det är precis som du skriver..BALANSEN! 🙂

 5. Hej Joanna!
  Älskar din blogg & din instagram.
  Undrar om du kan tipsa om dina favoritbloggare/instagram profiler inom just träningsvärlden. Känner att jag behöver lite ny inspiration!

 6. Men dra mig på en kälke så jädra bra skrivet! TACK!!! Jag delar detta blogginlägg, för det är så värt att spridas.
  Tack, tack, tack!!!

 7. HELT RÄTT! Kör på så det ryker!!!!
  Själv smällde jag precis i mig ett helt oreo-paket nyss, och guuuuud vad jag njöt! ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *