,

Förmiddag i Valletta, lunch nere vid hamnen i Marsaxlokk och båtfärd från Vittoriosa.

I samarbete med Resia Sverige och Visit Malta

Valletta

Det tog ett par sekunder för mig att inse vart vi befann oss när vi vaknade av en stark sol som letade sig in genom de mörka gardinerna som omslöt vårt rum. Vi hade kommit fram sent kvällen innan och i princip bara borstat tänderna och somnat inom loppet av 10 minuter. Att ens hinna reflektera över vart vi faktiskt befann oss var inte aktuellt – här gällde det att somna fort så vi kunde vakna tidigt och uppleva Valetta, Maltas huvudstad.

Vår första dag på Malta. Vad gör man då? Hur lägger man upp dagen? Vårt schema började inte fören 11:00 så vi hade gott om tid för att utforska Valetta på egen hand. Efter en lättare frukost på det lilla Boutique Hotellet The Saint John’s Boutique Hotel så stegade vi ut bland gränder, palats, fort och lummiga torg. Allt byggt i ljus kalksten som reflekterar solen och det nästan orealistiskt klara vattnet som Malta har blivit känt för.

Vårt första stopp blir Barrakka Gardens, vi strosar ner från de små gatorna, förbi fruktstånd och “hål-i-väggen” cafeer där små farbröder med väderbitna ansikten dricker kaffe. Därifrån tar vi oss mot östra spetsen, ner tillbaka på Merchant Street, vidare bort mot andra sidan av den lilla stad som omges av en stor tjock mur.

Mitt första intryck av Malta är behagligt. Människor ler mot dig när du spatserar ner genom de trånga gränderna och det känns som att man är i en nutida modern stad med ett gammalt skal. Det känns som att den stora mängd utländska bolag, bland annat spelbolagen, är en bidragande faktor till detta. Det är enkelt att ta sig runt, du handlar i euro, och språket är enkelt då deras officiella språk är maltesiska och engelska. 

Vi får tips om att åka in till Slima om vi vill ut och klubba. Det finns mängder av bra barer och nattklubbar där. En annan gång skrattar vi och rör oss vidare genom staden.

Det är en annan resa, som vi förhoppningsvis gör nästa år med 20 tjejer från Friendcation.

Marsaxlokk

Lunchen spenderas i Marsaxlokk som är en charmig liten fiskeby som ligger i den södra delen av Malta. Den är känd för sin goda fisk och de färgglada Luzzubåtarna som ligger tätt i hamnen. Om Valletta var lugnt för ögat med sina sandiga kalkstens byggnader så är detta motsvarigheten. Det klara vattnet och fiskebåtarna livar upp ordentligt.

Vi sätter oss till bord på Capo Mulini Restaurant och börjar med att beställa in en halv flaska iskallt vitt vin. Till det serveras varmt vitt bröd som doppas i maltesisk olivolja. Fortsätter och beställer in lite ostron för 35 kr st samt bläckfisk och konstaterar att bläckfisken är fräsch. Det är inte friterad deg runt sladdriga bläckfiskringar utan perfekt friterade med minimalt med frityr och perfekt syrlig tartarsås. Vidare till huvudrätterna. Vi har beställt 3, vi är ju faktiskt här för att uppleva. Och oroa er inte, vi åt upp allt.

Först ut, Pasta Vongole. Oj oj, vad fräscht och kostar runt 110 kr. Bra pris för en rejäl rätt innehållande färsk skaldjur. Men det är inte den bästa rätten, oh nej. Räkpastan slår Vongolen. Den är krämig med lite lite sting i och skruvarna gör sig perfekt till räkorna. Sist men inte minst, Maltas “national”-rätt, kaninpasta med parmesan. Tydligen äts det väldigt mycket kanin och det är lite av deras stolthet. Smakar bra. Jag är inte helt begeistrad, men det är gott.

Vittoriosa

Mätta och väldigt belåtna beslutar vi oss för att ta en kaffe innan vi åker vidare för att bada. Vår plan stannar dock där då vädret tyvärr inte är med oss hela vägen. Det börjar spöregna och vi får tänka om. Planen var att promenera upp till Delimara Point där St. Peter’s Pool Bay ligger för ett dopp i det azurblåa havet. Lagunen är som en oval formad pool med höga klippavsatser som gör det möjligt att dyka eller hoppa i. Vi stryker det och åker istället direkt till Vittoriosa som är en av de tre historiska städerna som ligger på andra sidan Grand Harbour. Kul kuriosa, det var bland annat här filmen Midnight Express och första 2 säsongerna av Game Of Thrones spelades in.

Färden över till Valletta från Vittoriosa med den lilla båten som är typiskt för Malta blir en upplevelse. Alla intryck, mystiken i murarna som ramar in städerna och de dramatiska nivåskillnaderna tar helt över när man ser staden utifrån vattnet. Det är grandiost och i mitt huvud spelas introt till Game Of Thrones.

Resten av dagen spenderas med att strosa omkring i Valletta innan middagen på Palazzo Preca Restaurant tillsammans med Sharon som är marknadsdirektör på Maltas Turismnäring. Det är en gömd pärla mitt i en liten gränd bara ett stenkast från vårt hotell. Jag förstår varför hon är så fäst vid restaurangen, det känns som att man sitter i någons vardagsrum. Maten är dessutom väldigt bra och vi äter en krämig buratta och delar på en tryffelpasta samt friterade bläckfiskringar. Proppmätta, men alltid redo för mig delar vi på en jordgubbspannacotta.

Som jag skrev i min IG-post så håller jag inte alls med om att maten skulle vara dålig på Malta. Det var en del som varnade mig för det. Men där håller jag inte alls med. Visst finns det vissa brittiska influenser kvar då det har varit en brittisk koloni, för där är matkulturen inte lika stark som Skandinaiven. Tro mig, jag har bott i England och det var ingen kulinarisk upplevelse direkt. Men maten på Malta, det är liksom en mix av allt. Precis som språket. Det är en mix av italienska, spanska, engelska och arabiska och det återspeglas även som sagt på maten.

Varken jag eller Louise har varit på Malta innan och jag var noga med att inte lyssna in för mycket tips och åsikter om ön från andra. Jag ville bilda mig en egen uppfattning och vara som ett blankt blad. Redo för att ta in varenda millimeter av ön.

Ta sig hit och boende

Att resa ner till Malta är smidig. Vi flög sent på eftermiddagen med SAS och Lufthansa vilket är perfekt då man enkelt kan boka en långhelg utan att behöva ta ledigt från jobbet under själva resdagen. Ett snabbt byte i Frankfurt, och vi var framme på vårt hotel ca 30 minuter efter landning då flygplatsen ligger knappa 6 km från Valletta. Hemresan är med direktflyg med SAS i en human tid så att man inte landar alldeles sent på kvällen. Alla våra utlandsresor bokas via Resia och de är proffs på att lirka fram olika lösningar, speciellt för en paketresa som denna innehållandes olika typer av aktiviteter och byten av hotell som vi föredrar efter 2 nätter för att uppleva ännu mer av resan. Man är dessutom skyddad av paketreselagen och kan boka i en av deras butiker eller online.

Vi bor på The Saint Johns Boutique Hotel vilket är ett litet urbant hotell innanför murarna i Valletta. Hotellet är en del av AX Hotels och erbjuder en rad andra boenden inom samma “familj” vilka även går att bokas via Resia. Frukost ingår på den lilla GastroPuben vägg i vägg, du bor centralt och personalen är trevlig och måna om att du ska få den bästa upplevelsen av Malta. Ett litet obs bara! Rummen är lite små, vilket inte är helt ovanligt när det kommer till Boutiquehotels men jag vill ändå ge en heads up!

Resan fortsätter mot Gozo, dags att dra på sig äventyrshatten.


21

5 svar till “Förmiddag i Valletta, lunch nere vid hamnen i Marsaxlokk och båtfärd från Vittoriosa.”

  1. Kul och bra resguide! Även om ni undanber er tips.. Det var ett antal år sedan jag var på Malta, men var då och hälsade på en kompis som är maltes som tog med oss till San Anton Gardens (kallas President’s garden, tror jag) – mysiga trädgårdar med bra café.

    Och jag måste fråga – var kommer den underbarajumpsuiten/byxor+topp i rött med vita prickar från?

    • Hej Lovisa! Tavk så hemskt mycket för feedback. Glad att du gillar guiden. Det kommer komma en mer detaljerad (som vi håller på att producerar i skrivande stund) på både Resias och Visit Maltas hemsidor. Så du måste kolla in den med! 🙂 🙂

      Topp + byxa är från Just Female 🙂

  2. Så himla snyggt klädd hela tiden! Missat om du skrivit vart det “kavaj-setet” är från? (kavaj + shorts). Så snyggt på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *