,

Friendcation x Mountain Retreat 2020 Åre

Jag och Louise skämtade med varandra när vi satt i liften att vi befinner oss på en skidresa som vi har anordnat men kan knappt själv åka skidor. Vi skrattade högt när vi insåg vad vi hade dragit ihop och tittade med stora, lite förvånade ögon, ut mot den vita backen samtidigt som snön yrde runt oss.

Saken är den att det inte handlar om att vara bra på något. Det är inte det Friendcation går ut på. Våra resor är öppna för alla som är nyfikna på livet. Vi utmanar oss ständigt genom att skapa resor som är så pass breda att alla hittar något som tilltalar dem. Vi åker till vingårdar, tränar, upptäcker nya destinationer, dansar, äter mat från hela världen, åker skidor, lär oss mer om ett specifikt ämne. Och hittills har det gått väldigt bra. Detta är vår 12.e resa och trots att vi inte valde att kalla det för skidresa utan “mountain retreat” så känns vi oss väldigt stolta över att ha spenderat 4 dagar i Åre med 26 tjejer där allas behov har uppfyllts i form av aktiviteter och att det var så många som faktiskt åkte skidor. Som vågade ge sig ut och ändrade sig när de väl var uppe och tog en dag ute i backen för att stämningen, förhållandena och gänget var så inbjudande.

Det är ett kvitto på en otroligt bra resa.

Låt mig få dela något fint en av tjejerna berättade under round the table, en grej som har blivit tradition och bara kan upplevas. Våra round the table är heliga och vi kommer så länge Friendcation finns alltid ha dem som ett stående inslag. Hon berättade att tack vare skoterturen där hon fick köra båda gångerna så har hon beslutat sig för att våga köra bil igen. För hon insåg att hon faktiskt kunde. Det greppade tag om mig så hårt att jag än idag, 2 dagar senare, får pulspåslag när jag tänker på det. Jag är så stolt över hur modiga tjejerna är som följer med på våra resor och jag kan inte nog säga hur tacksam jag är över att få kalla detta mitt jobb.

Holiday Club Resort

Vi teamade såklart upp med Holiday Club där bästa Terese såg till att alla tjejerna blev väl omhändertagna. Och även jag och Louise såklart. Med rum med utsikt över sjön, middag i privat avgränsad del 2 av 3 kvällar och access till spa samt gymmet (grymt SATS) mådde vi alla riktigt riktigt bra.

Jag har tidigare bott på Tott och Copperhill som också är väldigt bra men det jag gillade med Holiday är att det ligger nere i Åre By vilket är perfekt för dels sådana här resor men även för mig och Louise privat då vi gillar att kunna gå ut och äta eller ta ett glas utan att styra transport tillbaka. För det är något man verkligen inte ska missa när man är i Åre. Det finns så många bra restauranger och barer att utforska. Det öppnas nya ställen och nivån höjs för varje år. Och då är Holidays läge perfekt. 5 minuters gångavstånd till exempelvis Mister French, Bergbanan eller Hansons sport. Mitt i smeten med andra ord. Eller som Viktoria sa “det är ski in/out avstånd.”

“Ice Breaker” i Järpen

På torsdagen, efter vi hade hälsat alla tjejer välkomna, så kom bussen och hämtade upp oss på hotellet. Det var dags för helgens första aktivitet, en aktivitet som ingen av tjejerna visste om. Vi skulle lära oss Curling i Järpen! Det är lite så vi jobbar, vi håller på schemat och se alltid till att ha någon form av suprise under resans gång. Och då vi gillar att hitta lite mer genuina aktiviteter som gör våra resor lite mer unika så passade denna aktiviteten perfekt. Till vår hjälp under helgen hade vi Jesper och teamet på Åreguiderna som hjälpte oss att sy ihop alla aktiviteter så de passade i vårt schema, stil och specifika önskningar. De levererade förstklassig guidning och jag vi har redan börjat prata om kommande resor. Jag vill testa på ALLT. Såg förresten att de hade toppturs “kurser” – det står på min bucketlist för 2020. Perfekt! Jesper, jag ringer dig!

Men åter till Curlingen. Fantastiskt roligt. 28 tjejer i en ishall i Järpen. Otippat, spännande och väldigt väldigt roligt. Vi kallade aktiviteten för “Ice Breaker” och tro mig när jag säger att efter 2 timmar i hallen så hade den mesta av mångas nervositet över att inte känna någon släppt. Nikita fann även sin nya sport då jag fann henne googla Curlinghallar i Stockholm. Skrattade så jag tjöt när hon gled fram på isen med kvasten i högsta hugg.

Skidåkning & afterski
Jag och Louise hann som sagt tre dagars skidåkning då vi kom redan på onsdagen och därför hade förmiddagen på torsdagen fri innan tjejerna kom samt att vi åkte hem sent under söndagen. Perfekt upplägg! Men för tjejerna hade vi tänkt till och lagt in fredagen som “fridag” det vill säga att vi hade två alternativ. Antingen kunde de som ville åka skidor hela dagen eller så kunde de som inte åkte skidor yoga, träna och ishavsbada. Den enda hålltiden var middagen och för de som ville: afterski på Fjällgården. Och afterski blev det. En efter en droppade tjejerna in och tillslut var vi alla samlade med eget bord i mitten där sångaren i coverbandet stod och röjde. Om vi var ställets höjdpunkt? Svar ja. Vi höll låda, ordentligt, om man säger så. Fantastiskt roligt!

Vill rikta ett stort tack till Kalle på Rossignol som ställde upp med lån av skidor åt både mig och Louise. Sen vill jag även tacka Skistar för de 5 låne-skipass som de bidrog med så att vi kunde lotta ut en extra liten suprise åt tjejerna. Sådant uppskattas väldigt mycket och vi är tacksamma för all hjälp vi kan få. Det är det lilla extra som räknas och vi är väldigt glada över att ni stöttar Friendcation.

Snöskovandring & skotertur med våffelfika

Man skulle kunna tro att skidåkningen var det bästa med helgen. Missförstå mig rätt, den var magisk och för mig som numera är helt frälst (började åka skidor April 2019) så är det som att vara nykär. Jag vill bara hänga i bergen och åka skidor. Det är till och med så att skulle kunna välja bort en solsemester för fjällen – ja men ni märker ju hur pass långt det har gått. Så även om skidåkningen var magisk så var det faktiskt lördagens aktivitet som tog oss alla lite med storm.

Klockan 08:00 stod vi alla redo nere i hotellets lobby där Jesper hälsade oss välkomna och sedan tog med gruppen genom byn upp till Åreguidernas kontor där vi blev kittade med snöskor samt fick en genomgång av dagen. Snön yrde, det blåste mer eller mindre storm och det var alldeles becksvart – äventyret kunde börja.

Vi tog oss upp till Tott, fick på oss snöskorna och började sedan vandra upp genom skogen. Vinden hade mojnat, lätta snöflingor landade på mina ögonfransar och ljuset färgade himmeln lätt rosa. Vi stannade upp, tittade oss omkring och var rörande eniga om att vi aldrig någonsin kommer glömma det ögonblicket. Snön knarrade under våra snöskor när vi började gå på led igen och jag log för mig själv. Tänk att vi har allt det här vackra i Sverige. Man glömmer ofta bort det.

Tur för oss att vi har flera Sverige-äventyr på gång.

Efter ca 1.5 timmes vandring så kom vi fram till Sadeln där Åreguiderna har uppställningsplats för sina snöskotrar. Tjejerna fick hämta hjälm, Jesper drog en säkerhetsgenomgång och vi delade in oss två och två. Det var dags att växla upp farten ett par (okej, rejält) hack.

Jag och Hannah drog iväg på vår skoter och ni som minns vår resa till Övertorneå förra året vet hur jädra roligt jag tycker det är med skoter. Det var minst lika roligt nu. Vilken jädra frihetskänsla att få köra genom skogen på små slingriga skoterspår. Att få gasa på längs en raksträcka över en frusen sjö. Herregud, det enda jag vill numera är att bo till fjälls och köra skoter till ICA för att handla mjölk. På den nivån är det.

Efter ca 25 minuters körning kommer vi fram till en liten timmerstuga där blir serverade nygräddade våfflor, varm saft och småkakor. Utanför blåste det halv snöstorm och temperaturen hade sjunkit ett par grader vilket märktes på tjejerna. Det var ett fruset gäng som stod och värmde sig runt elden. Men trots kylan så var stämningen god och jag tror, eller jag är nästan övertygad om, att alla välkomnade den nypande kylan och känslan av äventyr. Jag gjorde det. Mina hårtoppar hade stelnat av kylan och mina fingrar var stelfrusna efter att jag hade tagit kort på tjejerna utan vantar – men jag njöt av varenda minut. Vilken fantastisk jädra plats vi befann oss på.

Skoterturen tillbaka gick bra, om något fortare då vi alla var både säkrare och modigare på skotern. Höga tjut blandades med motorljud och några av tjejerna som hade varit lite rädda för att köra alldeles precis i början drog iväg med en sådan säkerhet att man skulle kunna tro att de var födda på en skoter.

Eftermiddagshäng i Sadeln
Något som är väldigt viktigt för mig och Louise är relationer, hey – det är ju det vi har byggt vårt community på. Men förutom de relationer som byggs i Friendcation så finns även relationer som gör Friendcation möjligt. Samarbetspartners har gått från arbetsrelationer till numera vänner och vi har byggt ett kontaktnät som är ovärderligt. Men det som känns extra mycket i hjärtat, det som får oss att bli alldeles varma i själen av tacksamhet är när vänner till oss sträcker ut en hand och vill hjälpa. Som öppnar upp sitt hem och sitt hjärta. Det är fantastiskt. Och det var precis det Bex, en vän till oss som numera bor i Åre gjorde. Hon bjöd in oss alla till sin fasters hus i Sadeln dit vi promenerade efter skoteråkningen. Vi hade planerat eftermiddagen som en överraskning och medan Louise och Bex styrde vad som skulle inhandlas bokade jag skjuts med Saxvallarnas bussbolag som skulle hämta hem oss efter vårt eftermiddagshäng hemma hos Bex.

Om det smakade bra med korv, brasa, kall öl och ostbricka efter en hel dag ute i skogen? Gissa, men jag tror faktiskt inte att ni behöver mer än en gissning.

Det var även här vi körde round the table uppkrupna med filtar om oss i de stora fluffiga sofforna i vardagsrummet med fönster ut mot bergen. Idyllen var ett faktum och jag kände mig rik på relationer, upplevelser och kärlek där jag satt och lyssnade på tjejernas berättelser från livet.

Stort tack Bex för att du öppnade upp ditt hem och hjälpte oss att göra lördagen ännu bättre för tjejerna.

Suprisemiddag på Mister French

Sista kvällen slog vi på stort. Det var dags för drinkar och sharingmeny på Mister French som har öppnat upp vid Åre torg. Det blev en pangkväll på alla sätt och vi firade även Lenas födelsedag. Alltså, kan vi ta en minut och ge Lena cred för att bokade en resa över sin födelsedag med människor hon aldrig har träffat innan? Det är häftigt. Och det blev ju så bra! Stämningen var på topp när vi alla ställde oss upp och sjöng för henne. Hela restaurangen var med på noterna och även där som på afterskin gjorde vi ett jädra intryck. Bra. Det är ytterligare en grej vi jobbar med.

Jag är hög på livslust efter helgen. Vilken start på 2020 va? Åre. Vilket ställe. Vi har redan planer på att återkomma med en ny grupp och vi har fått förfrågan om att dessutom göra en sommarresa upp. Det är inte helt omöjligt att vi kommer dra ihop en sådan. Jag kommer spendera en del tid däruppe med tanke på att jag både springer och cyklar, samt att jag ska springa Fjällmaran i år igen. Så det hade ju passar förträffligt bra med en liten träningsresa upp. Eller vad säger ni?

Stort tack till Holiday Club, Åreguiderna, Rossignol, Eastpak, Skistar, Mr French och såklart Bex. Tack för gott samarbete och en lyckad helg.

Och ni tjejer som var med i helgen – jag hoppas att ni hade en lika bra helg som jag och Louise. Ni är fantastiska.

Bilder tillhör och är tagna av Joanna Swica och Louise Johanesson
69

10 svar till “Friendcation x Mountain Retreat 2020 Åre”

 1. Jisses! Känns nöstan som att man varit med när man läser. Får samma känslor i kroppen som man hade i Bokenäset. Det här ni gör alltså, WOW!, Joanna och Louise! Blir helt varm❤

 2. Verkar ha varit once in a lifetime resa!!! Någon gång ska jag oxå hänga på!!! Ska bara krypa ur skalet först!

  PS h u r kan du vara så snygg jämt!?
  Kram på dig Bloomiz

  • Klart du ska! Våga att våga, du kommer inte ångra dig.

   Haha, jag är inte alltid snygg – du skulle sett mig i morse 😉 Men tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *