FTP-test på L’Echelon

Kom precis hem från ett cykelpass på Studio L’Echelon som ligger på Östermalm. Vilket jädra labb! Jag älskar känslan av seriositet och power i träningsstudios.

Jag går in i ett nytt block i träningen där Simon växlar upp mina pass ett hack och behöver därför nya värden på min prestation i de olika grenarna. I måndags simmade jag 200 m och 400 m tester och idag bokade jag in ett FTP pass med Nathalie Eklund som coachar på studion. Inte nog med det, hon är även en av Sveriges mest lovande cyklister just nu. Det är så häftigt, tänker tillbaka på våra Ekerö-rundor för 2 år sedan och ger henne all cred – hon är grym!

Nåväl, jag behövde alltså uppdatera min FTP inför schemat som drar igång ”på riktigt” på måndag.  Men vad är då FTP?

FTP (Functional Threshold Power) som även kan förklaras som tröskelvärde eller mjölksyratröskel är ett viktigt värde för att veta var man ligger och var man ska lägga sina pass för att utvecklas. Speciellt när man tränar med effektmätare så ens FTP en viktig faktor, det är utifrån den som man vet hur hårt man skall köra under olika delar av träningspasset. FTP är tänkt att vara det maximala effektvärde som man kan hålla i snitt under en timme.

Jag körde alltså 2 x 20 minuter där jag under sista 20 minuters intervallen låg på en effektnivå som var ansträngande men som gick att hålla under en timme. Under båda intervallerna kände jag mig stark, lyckades hålla mig på den wattsiffran jag blev tillsagd att hålla och kände att jag hade kontroll

Nu inväntar jag mailet med med alla siffror, ska gå igenom allt i lugn och ro ikväll samt skicka vidare till Simon som kommer lägga upp mina tröskelpass efter de nya siffrorna. Fokus kommer ligga på att börja bygga starka ben, uthålligheten har jag. Hejdå fokus på långpass och hej korta 60-90 minuters pass med högre intensitet. Hu. Kommer göra ont. Ser det framför mig. Nåväl, förhoppningsvis ger det mig det jag behöver.

0

  1. Kul med FTP-test! Eller kul är nog fel ord, haha.? När du börjar med de nya tröskelpassen, kan du skriva om det då? Hur många procent av FTP osv. Jag cyklar många pass efter min FTP så det är roligt att få inspiration till nya pass!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *