,

Hur pass viktig är kosten egentligen?

Det här med kosten alltså, oj vilken åsiktsmaskin ämnet är. Jag brukar säga att det finns inget som drar så mycket kommentarer, åsikter och rabalder som: barnvaccinationer, feminism och kost (bubblare: ponnymorsor). Därför var jag inte förvånad när jag hörde en viss ifrågasättande ton av vissa personer när jag berättade att jag skulle göra en kostanalys på Shape of Mind med Louise Forsberg som jobbar som beteendevetare och kostrådgivare med fokus på människors kostvanor och näringsfysiologi.

Jag började med att skriva ner allt jag äter och även min träning under fyra dagar. Jag skulle dokumentera varenda måltid, tidpunkt, innehåll och var måltiden intogs samt vilken mättnadskänsla måltiden gav mig. Detta för att få en bättre förståelse kring mitt beteende gällande mat och helt enkelt när jag fick i nig näringen och vad den var.  Jag valde att göra detta lördag till onsdag för att få en jämnare bild över hur min kost ser ut då jag äter relativt fritt men göttar till det ännu mer under helgerna. Men då jag tränar en del långpass även under helgerna så ville jag ha med dessa dagarna i beräkningen med.

Anledningen till varför jag valde att göra en kostanalys var för att jag:

 1. Aldrig hade gjort en innan.
 2. Det ingick i mitt coaching-paket.
 3. Jag är väldigt intresserad av kost även om jag har ett väldigt obrytt förhållande till mat. Ska förklara det lite närmre längre ner.
 4. Kunde det ge mig mer kött på benen och fler verktyg att optimera min träning?

Jag äter ju som sagt inte alltid frukost då jag helt enkelt tycker det är lättare och skönare med periodisk fasta. Men jag har märkt att nu när jag tränar så långa pass och att mina dagar helt enkelt är jäkligt fullbokade just nu så får jag inte i mig tillräckligt i mina “ätfönster” vilket märktes i min analys. Jag fattades en del näringsämnen och även om min fördelning av måltider var bra så finns det plats för förbättring. Som jag skrev ovan så har jag en rätt okomplicerat relation till mat. Mat är asgött och jag äter allt. (Förutom kött just nu.) Jag kan stoppa i mig i stort sätt vad som helst men kan även gå en hel dag utan att äta om jag inte är hungrig. Sen kan jag helt plötsligt komma på att jag inte har käkat och tar då något på vägen. Speciellt om jag har träning, för då blir jag stressad över att jag MÅSTE äta då jag vet hur jädra viktigt det är med näring och mat när man tränar så mycket som jag gör. Och då jag är en livsnjutare av rang så kan det lätt bli att jag drar en kanelbulle eller två innan träning istället för att få i mig ett näringsrikt mellanmål och sen kanske en kanelbulle om jag nu vill det.

Jag vill ju optimera min träning, inte bryta ner den.

Så vad blev resultatet?

Jag ligger lågt på järn, vitamin c och kolhydrater. De två första var jag förberedd på då jag tidigare har fått resultat där jag har saknat järn när jag har gjort tester i form av blodprov för att kolla mina värden. Men att jag låg för lågt på kolhydrater var en överraskning, för jag äter mycket kolhydrater. Men av att döma av resultaten så kan jag fylla på med mer vilket är till en viss del logiskt då resultaten kring min mättnadskänsla gällande mina måltider aldrig var höga, utan jag var medelmätt och slarvade jag sedan med mellanmålet betydde det oftast att jag panikåt något i farten eller åt en onödigt stor middag.

Mitt protein kan höjas något vilket jag enkelt kommer lösa genom att addera mer ägg, bönor, quinoa, tofu vilket jag redan äter idag men uppenbarligen för lite av. Detta kan ha lite att göra med att jag slutade med kött i augusti. Vad som däremot är kul att se är att allt mitt fruktätande och grönsaksätande verkligen har gett bra resultat.

Det enda jag ska försöka dra ner på är fettet. Och då pratar vi inte omättade fetter utan det som just nu är lite av boven i min osynkade kost. Det mättade fettet. Missförstå mig rätt nu, jag kommer inte sluta äta snask, det kommer aldrig hända – jag älskar min livsstil och det är min motpol till all träning jag lägger ner. Jag VILL äta godis, chips, glass och dricka goda viner. Jag vill dra en pizza om jag har lust på det. Jag vill äta mina syltkakor och jag vill äta min lysemelk när jag känner för det. Men kanske inte i den utsträckningen jag gör nu. Kan jag minska lite på det och höja mina kolhydrater samt tänka på proteinet – ja då är jag hemma.

Jag fick en hemläxa tills nästa möte om några veckor och det är att försöka äta frukost och mellanmål minst 4 dagar i veckan. Men även att tänka på att addera på lite mer kolhydrater och tänka på fördelningen av mina måltider då jag nu ligger för lågt på lunchen och för högt på middagarna, men då är inte mina lata smoothiebowls middagar inräknade som jag definitivt måste utöka med mer protein och kolhydrater.

Jag har inga problem med att äta, det handlar inte alls om det – men som jag sa till Louise när vi gick igenom min analys och alla mina resultat så är jag nog lite för nonchalant ibland och även om jag får i mig mina kalorier så är det inte samma sak som den näringen jag behöver. Och det förstår jag helt och hållet, för det sista jag vill är att senor och muskelfibrer ska börja smälla på grund att jag slarvar lite väl mycket med näringen. Eller att allt mitt slit på löpbandet/cykeln inte ska ge den styrkan som jag faktiskt tränar att få, det vore fan en mardröm att ha spenderat alla de timmarna på trainern förgäves för att man inte pallade äta mellis eller åt 4 kakor istället. Därav svaret på min fråga: Ja kosten är jäkligt viktig. Den utgör en så stor del i vår träning och jag personligen märker direkt hur kvalitén är på mina pass utifrån hur jag har ätit.

Men sen så ser jag inte någon direkt fara med hur jag äter, jag menar, jag har ju trots allt presterat och blivit bättre för varje år och min kropp är stark. Men jag undrar om den inte hade blivit mer hållbar, stark och framförallt gett mer gensvar på träningen om jag inte nu med hjälp av denna analys gav den ännu mer av vad den behöver. Det kan ju inte skada tänker jag.

Och om jag ska vara helt ärlig – vem tackar nej till lite extra kolhydrater?

42

12 svar till “Hur pass viktig är kosten egentligen?”

 1. Helt rätt inställning tycker jag! Jobbar som idrottslärare och har läst en del tränings- och näringslära och som du säger, maten är en precis lika stor del som träningen för att nå sina mål, om inte viktigare. Lättast är att lära sig vad och hur mycket näringsinnehåll matvaror innehåller och ta reda på vad ens egen kropp behöver (alla är olika) så går det lättare att planera sen. Jag blir så sjukt inspirerad av dig, gillar ditt tänk kring tränign och kost. Hejja oss!

  • Hej Marie!

   Vad roligt att jag kan inspirera dig, glad jag blir! 🙂

   Ja men det är precis som du skriver, man måste lära sig vad som funkar bäst för en själv och framförallt – förstå att vad som funkar för mig kanske ej funkar för någon annan. Och testa sig fram! Det är ju så man finner ut vad som funkar. 🙂 🙂

 2. Intressanta tankar om kost och träning…. Hur kost påverkar/inte påverkar….. Själv äter jag alltid frukost men vet att alla inte gör. Att träna så hårt/den mängd utan mat känns “oj blir man inte svimfärdig då?” Men det gör mig nyfiken på då jag vet att även Jonas Colting pratar i denna riktningen om fasta hela dagen…..allt är tankar och olika förhållningssätt till sin kropp och träning men nya perspektiv för mig som vuxit upp med att 5 mål om dagen är viktig och då även tallriksmodellen….. Idag tittar jag på mer LCHF då jag själv känner att jag inte mår bra psykiskt och fysiskt av för mycket vitt socker…. Men precis som du skriver så vill jag känna att jag kan äta det jag vill då det är en del av livets njutning enligt mig…. Ha en fortsatt fin torsdag

  • Hej Tove!

   Ja de kommentarerna har jag ofta fått när jag tex har sagt att jag springer långpass på fastande mage, men jag fyller på ordentligt dagen innan och presterar faktiskt bättre på fastande mage. Men just nu, får jag tänka om lite och ska testa lite andra vägar med hjälp av någon som verkligen kan kost och kan ge mig lite fler alternativ.

   Men jag kommer alltid förespråka fasta – kanske inte i alla skeden i livet , men Colting har en poäng när det kommer till fasta, sen håller jag inte med han i allt, men det är nog bara sunt tror jag. Jag tror på att testa sig fram och hitta vad som funkar bäst för en själv. 🙂

   KRAM

 3. Hej kära Joanna!

  Gillar hur du kan stå för att du tex gillar fasta men är villig att tänka om. Att du är öppen för råd och nya tankar. Blir väldigt inspirerad över att du är så pass nördig som du ändå är med din träning.

  Jag hoppas jag hinner träffa dig i Malmö nästa vecka. Hann ej knipa en plats för er grej på hotellet men kanske kan komma förbi och säga hej?

  Tycker du är väldigt cool! Kramar från Malmö.

  • Hej Camilla!

   Vad glad jag blir över din kommentar och det hoppas jag med att vi gör. 🙂

   Ja men alltså allting är ju ett lärande och en utveckling – jag kommer alltid tycka fasta är en så bra grej för mig, men just nu så funkar det inte riktigt och det vill jag nörda in mig på varför.. 🙂

   KRAM

 4. Hej!! Har lite frågor till dig. Såg att du kör periodisk fasta vilket jah också gör men.. jag har mitt ätfönster mellan 13-21 och tränar ofta 07-08 på morgonen. Hur brukar du göra när du tränar? Man hör ju alltid om hur viktigt det är att äta innan/efter träning. Äter du något innan / efter fast du har fastan och vad isåfall ? Eller ja skulle vara super tacksam om du har några tips!!

 5. Hej Joanna! Tror att boken Maten bakom resultaten skriven av Linda Bakkman skulle kunna vara något för dig. Gillar den skarpt!
  Och du, jag uppskattar såå mycket att du är så öppen för förändring! Exvis din inställning till fasta som du verkar gilla.. men ändå vill du utvärdera annat i fall det kan funka bättre. Bra komplement till många svartvita debatter där det körs stenhårt på det ena eller andra och om man inte gör rätt så blir det katastrof typ. Heja ödmjukhet och att man kanske inte alltid vet bäst själv 🙂

  • Hej Elin! Vad lustigt. Pratade om den boken med Emelie som jag sprang med i helgrn! 🙂 ska kolla in dsn, tack 🙂
   Och tack för dina fina ord. Uppskattar dem. Man blir ju aldrig fullärd men man utvecklas alltid och tycker det är viktigt att vara öppen för ny lärdom 🙂 kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *