KAPPADOKIEN x FRIENDCATION 2022

Det är svårt att återberätta denna resan med ord när inte ens de oerhört vackra bilderna gör platsen helt rättvisa. För ja, det är vackrare än på bild och tro mig, då har vi ändå tagit över 600 bilder.

Kappadokien ligger mitt i Turkiet, ca 350 km sydost om Ankara och är sedan 1985 med på Unescos världsarvslista. Det är så jag först fick höra om platsen där landskapet med sina svampformade grottor, Grand Canyon liknande dalar och bergsgrottor fångade mitt intresse. Det var i skolan jag för första gången introducerades för områdets mystik och har sedan dess haft resmålet på min bucketlist. Kappadokiens landskap har under flera miljoner år har vuxit fram med hjälp av naturen. Med tidens gång har vind, regn, sjöar och vattendrag format området som till en början bestått av tre olika vulkaner. Det är som en majestätisk sagokuliss som aldrig tycks trötta ut ens ögon, iaf inte mina.

Vi klipper till 2020, jag och Louise sitter på ett möte med Apollo där vi presenterar vår plan men även våra drömresor. Innan vi hinner nämna Kappadokien så lägger de själva fram det som ett förslag. Vi skriker, ja vi gör faktiskt det, rakt ut. Klipp till 7 oktober 2022. Vi är här nu med vår alldeles egna Friendcation grupp. 20 tjejer på äventyr längs bergsdalar, luftballonger och mystiska grottor.

Resan började tidigt onsdag morgon med flyg via Istanbul till Kismer. Därifrån blev vi upphämtade med buss till Kistar Cave Hotel i Uçhisar, en resa på ca 90 minuter med buss. Väl framme checkade vi in på vårt alldeles egna (jajamän eget hotell!) hotell på berget med DEN utsikten. Jag och Louise delade rum, som alltid medan tjejerna fick checka in i sina suites med terrasser, jacuzzis och enorma badrum. Inga konstigheter, vi vill ha det bästa för våra tjejer. Kvällen bestod av middag på hotellet och sen raskt i säng, det hade varit en lång resdag och vi alla var redo för att inleda resans första dag.


DAG 1
06:45 ringde klockan, dags för Yoga med Babu. Tjejerna var redo på terrassen med en kaffe/te innan vi tillsammans gick ner till den lilla gräsmattan på slänten ut över dalen. Efter ca en timme var vi redo för frukost och därefter för dagens andra aktivitet. Hike i Pigeonvalley. En 2 timmar lång hike genom dalen som skulle ta oss upp och ner för de ikoniska bergen, igenom grottor och längs med frodiga stigar med äppleträd och porlande bäckar.

Framåt 12 kom vi fram till Göreme där lunchen serverades på en traditionell restaurang med lokala Turkiska specialiteter. Vi satt på golvet, benen i kors och in kom det rätter efter rätter, och självklart rullade vi ut fårn restaurangen. För vem håller igen när det är så god mat? Inte jag.

Efter lunch var det dags för yoga igen. Jag och Louise tog en admintimme och sen var det dags för vinprovning med lokala viner som gick över till vinhäng på hotellets terass och slutligen middag på en lokal restaurang. Vår första dag var över, och vilken dag vi hade börjat resan med!

DAG 2
Det är inte tal om sovmorgon på denna resan, för tjejerna absolut – för man gör ju som man själv vill, och vill man inte hänga med på yogan så behöver man inte det. Men för oss, som jobbar och dessutom går igång på alla cylindrar av att fotografera, ja då kan man inte sova förbi soluppgång fylld av ballonger i Kappadokien.

Efter morgonyogan tog var det fritid fram tills lunch. Perfekt, vi gillar luftiga scheman lika mycket som fullspäckade dagar. Det krävs att man har båda, annars blir det inte bra energi på resan. Jag, Louise och Jade gick bort till en av de många takterrasser längs med Uçhisa bergskant. Där satt vi sedan i solen och drack äppel-te medan vi njöt av att inte göra, av att bara vara. Det känns som det har varit den röda tråden denna resan, och denna stunden ringade verkligen in den känslan.

Lunchen åts nere i Göreme och därefter tog vi oss tillbaka till hotellet. Jag gav mig ut och sprang, några av tjejerna gick ett varv i den lilla byn och några tog en varsin yogamatta och la sig på gräset i solen. Framåt femtiden väntade en överraskning, det var en färgglad busslast som anlände till Red Valley där vi hade ordnat solnedgångsdrink. Faktiskt första gången Apollo anordnar något sådant, för det är sånt vi gör, fixar överraskningar som inte står på det vanliga schemat. Sånt utanför upplägg och program. Det är väldigt viktigt för oss och vi är så glada att Apollo är med oss och skapar magi. Kvällen avslutades som vanligt med middag på en lokal restaurang med tidig hemgång, vi hade en tidig morgon framför oss.


DAG 3
04:45 ringde våra klockor och det var ett sömnigt gäng som satte sig i den lilla bussen som skulle ta oss ner till dalen där luftballongerna utgick ifrån. Klockan 05:30 hade vi fortfarande in klart ljus pga av ostabilt väder och tyvärr så fick vi 06:00 ställa in luftballongen. Vinden var för ostadig och bolaget vi skulle åka med kunde inte garantera vår säkerhet. Totalt blev 150 ballongturer inställda den dagen vilket jag förstår är ett massivt tapp för samtliga arrangörer men samtidigt så är det väldigt bra att de håller på säkerheten och inte skickar upp folk med risk för olyckor. Det var inte mer det, pengarna betalas tillbaka, vissa av oss åt frukost direkt när vi kom tillbaka till hotellet medan andra tog en nap. Stämningen var trots allt god när vi alla samlades igen vid 10.00 för att bege oss till White Valley och Love Valley för en 2 timmars hike.

Eftermiddagen bestod av 2 timmars Hamam vilket var SÅ uppskattat av alla. Som vi njöt av att bli skrubbade, masserade och inoljade av sjungande turkiska kvinnor som med stora leenden knådade våra trötta kroppar och tvättade vårt hår. En upplevelse och ett måste när man besöker Turkiet. Vår sista kväll blev middag på hotellet och en väldigt fin wrap up av våra dagar tillsammans. Somnade innan klockan hade slagit 22:00. En tacksam trötthet.

DAG 4
Avresa. Några av tjejerna gick bort till det lilla cafét som jag och Louise hittade en av de första dagarna för lite pannkakor och te i soluppgången medan jag och ett gäng stannade kvar och åt på hotellet. 08:30 kom bussen, sen väntade det en väldigt smidig hemresa tillbaka till Sverige. Turkish Airlines är en dröm att åka med, så tack för det Apollo!


Svar på frågor som har kommit in under resan:

Vilken valuta funkar? Kunde man betala med kort?
Man kunde betala i både Turkiska Lira eller Euro. Det gick även bra att betala med kort.

Svårighetsgrad på hike?
Lätt skulle jag säga, alla kunde verkligen gå på utan problem. Enda som krävs är ett par sköna skor med gummisula, tänk trailskor.

Säkerhet, behövde ni ha med er guide hela tiden?
Anledningen till att vi hade guide med oss var för att det ingår i Apollos resor och det är smidigt i med språket, vi har direktförbindelse med vår chaufför som kör vår buss. Säkerheten är god och det är absolut inga konstigheter.

Vad ingick i resan?
Flygresa t/r
Boende
Alla aktiviteter förutom Hamam (ca 350 kr) och ballongtur (ca 2400 kr)
Alla måltider ex dryck

Hur var vädret?
Vi hade pangväder alla dagar, 22 grader sol och svalt på kvällar och morgnar. Så ett tips är att packa med en tjocktröja samt långbyxor.

Och på frågan om det blir en resa nästa år så är svaret ett självklart JA. Håll utkik i Friendcations nyhetsbrev för mer info om bokning. Vi ses!

21

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *