,

KOM IGÅNG MED DIN LÖPNING

Att hösten är en nystart för många är ingen nyhet, och jag personligen ser hösten mer som ett “nytt år” än januari. Hösten för mig handlar om att rensa ut, att komma tillbaka med ny energi och ha tid till att utveckla mig själv vare sig det handlar om jobb, personlig utveckling eller träning.

Just i detta inlägget tänkte jag prata om löpning. Hösten är ett ypperligt tillfälle att ta tag i sin löpning. Luften är krispig, det är fortfarande relatativt just ute och du behöver inte pälsa på dig hur mycket kläder som helst. Det finns få saker som slår en helglöprunda i en skog vars blad skiftar i 10 olika nyanser. Där stigen är mjuk och inbjudande och luften känns sval mot din hy.

Så, hur börjar du? Vare sig du är helt nybörjare eller kommer tillbaka från ett långt uppehåll så behöver du börja om från början. Det går inte att plocka upp där du slutade och tro att det du presterade i sista passet för några månader/år sedan kommer vara din utgångspunkt nu. Det är varken realistiskt eller rättvist mot dig själv.

DITT VARFÖR
1. Skriv ner ett par korta rader vad du vill åstadkomma med din löpning. Vad är ditt varför? Exempelvis: “Jag vill kunna springa milen igen.” “Kunna springa 2-3 gånger i veckan utan krav.” “Genomföra ett maraton inom ett år.” “Klara 5 km under 30 minuter”.

TIDEN
2. När du har trattat ner din målsättning och ditt varför så behöver du vara realistisk. Hur mycket tid kan jag lägga på löpningen nu och 3 månader framåt?

PLANEN
3. Du kommer fram till att 2-3 timmar i veckan är rimligt. Bra. Då blockerar du 3 tillfällen i kalendern. Exempelvis 2 x 30 min + 1 x 45 min. De korta passen förlägger du där du har ont om tid, exempelvis vardagar. Där ska du kunna få in 30 minuters träning medan det längre passet kan du lägga på helgen. Nu menar jag inte att du kommer kunna springa 45 min direkt, men du har den tiden att lägga på din träning som ex kan bestå av gå/spring/gå eller lätt jogg + styrka. Vill du ha ett konkret löpupplägg på 8 veckor rekommenderar jag dig att kolla på mina 6 olika jag erbjuder här.

KOMMUNICERA
4. Berätta för din omgivning om din satsning, involvera dem och be om stöttning.

UTRUSTNING
5. Se över din utrustning. Gå till löplabbet och testa ut ett par ordentliga skor, se till så du har en bekväm jacka som tål regn och som andas. Keps är alltid en bra idé, samma sak med ett par tights som håller sig på plats. Angående löpklocka så är det något du kan investera i när du har hållt i en månad. Det kan vara din morot. Jag springer med en Suunto Peak 9 och är väldigt nöjd. När det kommer till skor så springer jag i 4 olika. Salomon Ultra Glide och Salomon Pulsar Pro för trail, Salomon Glide Max och Salomon Phantasm för asfalt och ett par Nike Alphafly för distanser över 30 km (främst tävling). Men annars kör jag Salomon all the way och trivs bra med det.

GEMENSKAP
6. Gå med i en löpklubb eller samla ihop ett eget gäng. Kan varmt rek om Friendcations löpklubb i Sundbyberg som sätter igång den 28e september.

SÄTT MÅL
7. Sätt kortsiktiga och långsiktiga mål. Skriv ner dem och våga uttala dem högt.

Och slutligen, sänk prestigen. Vi har alla varit i samma sits och vet du, det är jobbigt emellanåt. Löpning är inte skitkul alltid och inte heller enkelt för att man har gjort det ett par år. Men det är det som är tjusningen med det.

Lycka till!

10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *