Långpassets magi

Hud som klibbar och ögon som svider av svetten som rinner ner för pannan. Jag känner hur mina lårmuskler börjar krampa lite lätt efter den senaste fartökningen och jag sträcker upp handen mot sporttoppen. Möter en cyklists blick samtidigt som jag sticker ner handen mellan brösten och det blöta tyget. Fiskar upp en gel och river av toppen med tänderna. Gelen är sval och jag förundras en stund över hur det kan vara så. Hur kan den vara sval när den har legat mot min varma hud i en timmes tid. Jag svänger av mot en ny stig och sträcker bak axlarna. Tappa inte hållningen säger jag högt åt mig själv och vrider sedan blicken mot personen som springer bredvid mig. Vår blick möts och jag ler mot honom. Hans blick släpper min och jag ser hur den istället sveper längs min kropp. Jag skrattar till, petar honom i sidan och ökar takten. Vi springer längs den snåriga stigen och låtsasbråkar. Jag försöker hockeytackla honom och han bara skakar på huvudet. Som om mina knuffar vore något, han borde ju veta, som den gamla hockeyspelaren han är.

Vi fortsätter längs vattnet och jag slänger en blick på klockan som precis har tickat över 20 km. “Vattenstopp, sen fortsätter vi hemåt!” hojtar jag och svänger in mot en pressbyrå där jag snabbt köper 2 vatten som vi häller i oss på mindre än 10 sekunder. Benen trummar snabbt mot asfalten och efter en stund sänker jag farten något. Jag märker hur mina svar är något osammanhängande och jag får en flashback från ökenloppet i Israel i november där samma grej hände när jag hade fått i mig för lite vätska och tryckt på. Det är ingen fara. Men det är bättre att sänka för att få kontroll på kroppen igen. Jag vet att jag snart ska få dricka igen och noterar att det bara är 5 km kvar. Det är ingen fara.

Blicken naglas fast på en punkt långt framför mig de sista kilometerna och jag går in i mitt fokusmode. Alla ljud, lukt och känslor kapslas in och förs bort och ifrån min kropp. Till och med min känsel försvinner. Jag bara är. Det är bara jag och mina ben. Jag upprepar för mig själv. Det är ingen fara.

Efter en stund väcks jag från min trans och inser att klockan redan har pipit till. Siffrorna visar 30.5 km och jag stannar så abrupt att jag nästan faller framåt.

Vi är klara och jag andas högt, djupt och låter varenda andetag skaka om min varma kropp. Jag räknar till 30. Ett andetag för varje kilometer.

Ett.. två.. tre..

..trettio.

93

13 svar till “Långpassets magi”

 1. Wow, så himla nice!!! Och att få springa med den man älskar och i vackra Sverige…. en dröm!
  Plus du skriver så fint! Kram!

 2. Älskar när DU skriver, ÄLSKAR DET !!!
  Jag skickade en önskan om ett önskeinlägg på DM på instagram, om övervikt,ångest, och rädsla ! Puschar min önskan igen 😀

  • Hej! Du får gärna malla din fråga till mig igen. Eller kommentera den här så tar jag upp den nästa v 🙂

 3. Vilken jävla dröm och den känslan, slår allt materiellt som finns (även fast materiella ting också kan vara riktigt nice). Ser att du lagt upp bild från det området tidigare, vart är det? Ser helt sjukt underbart ut att springa där, känns lite som traillöpning?

 4. När du/ni springer långpass, har nu kollat upp exakt var ni ska springa innan eller springer ni på måfå?
  Tänker om ni kollat upp innan, har ni gps uppe så ni hittar (om det är någon ny runda)?

  • Jag brukar kolla upp. 🙂 men ibland springer jag bara och hamnar där jag hamnar. 🙂

 5. Alltså jag hatar allt vad springa heter men du lyckas faan få mig att önska att jag på kunde springa! Varje gång gör du det! Det är faaaaan ett mirakel det du skriver!!! ♥️♥️♥️♥️♥️
  You go girl!!! Du är grym!

  Kram på dig! /Linda

 6. I morse sprang jag 3 km. Helt ensam utan någon vid min sida. Men det gjorde inget, för jag SPRANG 3 JÄVLA KILOMETER. Utan att stanna och utan att gråta (det händer faktiskt, och ja, jag är en vuxen person).
  Och vet du vad det bästa var? Jag kunde fortsatt lite till…. Helt sjukt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *