Låt oss prata kreditkort

I samarbete med American Express

Jag har som många av er vet använt mig av American Express ett par år nu där det syftet har varit att ta del av de förmåner att kreditkort kopplat till SAS Eurobonus (läs det inlägget här) kan ge mig. Jag reser som bekant en del och har genom kortet jag använder (SAS Amex Elite) tagit del av förmånliga priser, enbart flugit på poäng (exkl skatter samt andra avgifter) samt nyttjat reseförsäkringen som kickar in om man betalar sin resa med sitt American Express.

Att samla mina utgifter på ett kort är ett smidigt sätt för mig att hålla koll på mina utgifter men framförallt få något tillbaka på de pengar jag spenderar. Jag ser inga konstigheter med att använda ett kreditkort så länge jag har täckning för det. Och med det menar jag givetvis att jag kan betala fakturan som kommer varje månad. Gör man det så behöver man inte oroa sig för räntan då man inte skjuter upp sin betalning. Skillnaden då från att tex betala en Klarna faktura blir att man får poäng på sitt köp, vilket i mitt fall är ett plus då jag använder dessa poängen till resor. Detta kan exempelvis göras med SAS Amex Elite, SAS Amex Premium och SAS Amex Classic där SAS EuroBonus Extrapoäng samlas på allt man handlar, samtidigt som man får möjlighet att boka en EuroBous-resa med 50 % poängrabatt, en eller två gånger per år beroende på vilket kort som väljs.

Vill ni läsa mer om korten klickar ni här.

När jag delade mina tankar kring inköp och öppet ställde frågan hur man ska ha råd med allt fick jag en hel del respons. Mycket gällande känslan av den bristande kontrollen som kreditkort har en tendens att frambringa men även en del kring tabun som fortfarande råder gällande kreditkort. Där var en del som delade med sig om hur de kan få blickar och mindre positiva reaktioner när de visar eller delar med sig av att de använder kreditkort. Många menar även på att det är ett tecken på att man lever över sina tillgångar. Och visst KAN det vara så. Med dagens konsumtions-samhälle och hur vi matas i sociala medier om “lyckade” liv med dyra resor, väl inredda hem och outfits som kostar mer än många människors månadslöner så förstår jag varför många hamnar snett när det kommer till sin ekonomi. Och ja, det finns många som använder sitt kreditkort på fel sätt och det är något man måste komma ihåg när man scrollar runt i flödet på exempelvis Instagram. Det finns alltid en förklaring bakom en livssituation. Och det är här jag vill lyfta hur kreditkort funkar samt underlättar i mitt liv genom att smarta inköp och fortfarande ha kontroll över ekonomin. Man kan tex resa mer bekvämt och ändå leva i paritet med sina tillgångar.

Med all respons som kom in väcktes min nyfikenhet och jag ställde ett gäng frågor till mina följare, bland annat om kreditkort anses vara tabu och om det är en tillgång i livet eller något för lyxfällan. Här nedan ser ni sammanställningen och hur över 500 personer har resonerat.

25% tycker det är bra med kreditkort så länge man har kontroll.
21% svarar att de tycker det är bra pga förmånerna såsom bonus och
försäkringar. Många utav dessa tillägger dock även att detta är förutsatt
att det sker under kontroll
17% förespråkar att spara först och köpa sen!
17% säger att kreditkort är problematiskt
8 % svarar att de inte kan så mycket kring ämnet
8% upplever ämnet om kreditkort som tabubelagt
4% Säger att de inte skulle vara kapabla till hantering av kreditkort
0% Har lagt hat kommentarer

Eloge till de personer som svarade ärligt att de inte hade vågat ge sig själva ett kreditkort. Jag tycker man ska klappa sig själv på axeln där. För i slutändan så är vi vuxna människor med eget ansvar. Det går inte att skylla på någon annan och man måste ta ett grepp om vad som funkar i ens liv. Jag skulle aldrig köpa kläder, hudvård eller gå ut och “festa” på kredit då räntan för mitt kort faktiskt är på 15.99 %. Vid fullt kreditutnyttjande på ca 135 000 kr under 12 månader är den effektiva räntan 22,10 % och upp till 55 dagars räntefri kredit. Däremot tar jag gärna en större nota med mitt kreditkort, köper en tvättmaskin eller en resa. Förstår ni skillnaden? Det handlar inte om att jag inte har råd med mitt bord. Det handlar om att jag vill samla alla större utgifter. För jag menar, vad skiljer det mot att betala i slutet av månaden med tex Klarna? Ingenting förutom att jag får SAS poäng på mitt sätt.

Och det var detta resonemanget jag såg som återkommande när jag tittade igenom svaren och sammanställde rösterna. Många har bra koll och vet hur de ska maximera fördelarna. Och de som inte har så bra koll vill lära sig mer, men inte för att vifta med kortet inne på Zara utan att få mer än bara ett drag med kortet.

Det som är mest spännande med detta samarbetet är att jag i steg 2 kommer intervjua två nyckelpersoner på American Express. Jag fortsätter samarbetet som en form av utbildning och kommer även att ge er chansen att få ställa frågor som jag tar med mig till huvudkontoret. Jag ser framemot att göra detta besöket och framförallt att lära mig mer om företaget, resonemangen samt även räntan då detta var en punkt som många hade synpunkter på men även en del frågor kring. Så jag kommer låta den punkten va tillsvidare så tar jag upp den tråden igen i nästa video.

Vill ni se första delen så finns den här.

34

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *