Låt oss prata om retusch

Igår postade jag en video på när jag redigerade min rumpa större, midjan smalare, benen slätare, armarna smalare med ett muskulösare axelparti samt en plattare mage. Det tog mig 8 minuter från att jag hade laddat ner appen, importerat in en bild och redigera den att ha en bild att lägga upp i mina sociala kanaler. Det var så enkelt. Och det tog inte många minuter fören den “nya” kroppen tilltalade mig mer och jag inte reagerade på den. Vilket är sjukt, för jag är förbannat nöjd med mig själv och det var bild nr 1 jag la upp för några månader sedan och kände mig vrålsnygg på.

“What you see is what you get” brukar man säga. Och när det kommer till Instagram så är det tyvärr sant. Därför måste vi som mottagare vara jäkligt medvetna om att det faktiskt går att manipulera en bild så enkelt, vi behöver vara mottagliga men samtidigt kritiska mot det vi ser/läser. Lika viktigt som det är att inte svälja “Facebook-nyheter” med hull och hår så är det att kunna titta på en bild och ha någon form av distans till den. Är det en person som tränar mycket, kanske rentav livnär sig på att träna så kommer denna personen 99% av fallen ha en mer vältränad kropp. Varför? Det är den personens yrke och den mängd timmar som läggs på träningen är bara en bråkdel vad en “vanlig” person lägger i veckan. Det går inte att jämföra. Förstår ni mitt exempel? Kolla förbi utseendet och se till var grunden faktiskt ligger. Vad är den underliggande orsaken?

Är den underliggande orsaken sneda gardiner, bortsuddade linjer i ansiktet eller onaturliga armar så finns det inte ens hård träning som ligger bakom. Det är ett par minuter på en redigering-app.

Säg mig – vill du verkligen mäta dig själv med en kropp som har redigerats? Nej, jag tror inte det heller. Det är som att starta 3 mil längre bak på Stockholm Maraton och försöka komma ikapp.

Anledningen till mitt inlägg är att jag fick höra om en stylist som anklagas att retuschera sina kunders bilder. Jag har inte tidigare följt denna personen och när jag skulle gå in på hennes konto så hade hon låst det. Förmodligen av panik. Men jag ska inte spekulera, hon kanske alltid har haft låst konto. Min första tanke var “hur farligt kan det vara, hon har förmodligen ljusat upp och suddat bort någon finne vilket folk nu rasar över.” Sen fick jag ett gäng bilder skickat till mig och gjorde som de flesta (men ingen vill erkänna) klickade in på en skvallerblogg som drivs av en person vars hat mot en viss Blond bloggare skulle kunna få ett helt land att gå runt. Och mycket riktigt, det fanns ett inlägg om det och ännu fler bilder.

Och jag blev jävligt förvånad. Inte över retuscheringen, nej den ser man varje dag och jag har lärt mig att skilja på min kropp och andras. Men över att ingen reagerar. Är folk blinda? Men framförallt, är kunderna blinda? Hur i helvete kan man inte se och reagera på när ens stylist har lagt ut dåligt retuscherade bilder på en.

Det blir ännu mer problematiskt när en annan person går in och gör en form av övergrepp på en persons kropp i form av en redigering. Det tar jag som en direkt signal på att denna personen, som indirekt har en form av maktposition, inte tycker ens kropp duger. Är inte det jävligt skevt?

Jag har retuscherat min kropp 2 gånger. En gång var för 3-4 år sedan när de första apparna släpptes, jag laddade ner, redigerade och la upp den. Genast började kommentarerna trilla in och jag blev illa till mods. Det var inte mig de kommenterade och helt plötsligt så var mitt egentliga syfte med bilden irrelevant. Jag tog ner den, som ett litet barn ertappat med handen i kakburken. Andra gången var när jag var gravid i höstas och gjorde en plåtning där jag i efterhand fick dra in magen. Det är inte rätt, men jag hade mina anledningar att göra det och står för det. Sen finns det såklart olika grader av retusch. Gör man en plåtning så fixas ljuset, eventuella småhår, ojämnheter som fläckar, solbränna eller finnar ( detta främst på plåtning). Färger stärks upp och detaljer framhävs. Detta kan jag också göra på mina bilder ibland. Nu är jag inte så duktig att jag kan ta bort en ful klockbränna, men jag vet hur man plockar bort ryssar från vattnet bakom mig, framhäver färger, kontraster och detaljer. Är detta fel? Inte enligt mig, men kanske för någon annan, vilket är fine. Min sanning är inte din.

Vill du redigera din kropp så kan ingen annan än du själv hindra dig själv från att göra det. Dessa bilder kommer alltid finnas i våra flöde och traditionell media. Jag säger inte att vi ska acceptera det, men att vi ska tänka och vara medvetna. Våga vara källkritiska och håll en distans till vår egna kropp – den är jävlig mycket mer värd än att bli jämförd med en krokig tegelvägg.

38

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *