,

Matlagningskurs på Thailändskt vis

I måndags var vi tillbaka vid Sukhothai flygplats och besökte en ekologisk odlingsfarm. Efter frukost begav hoppade vi in i vår mini-buss som kördes av en väldigt charmerande man som tidigare i veckan pekade på Jennys tröja med texten “féministe” och sa “Very good, I like this!” Vilket bara gjorde oss mer betuttade i honom. Det verkar vara en ihållande trend att lyckas få gulliga chaufförer på resor, kolla bara på Tel Aviv resan jag gjorde med Friendcation i Maj, där hade vi Papa Bear som tog hand om oss tjejer.

Väl framme fick vi byta om till väldigt chica overaller som Malin kallade för fångväktaroutfits medan jag och Isabel var rörande överens om att detta är något vi kommer se på Arket inom mycket snar framtid.


Vi började med att ge oss ut i deras enorma trädgård för att plocka några av ingredienserna till vår två av rätterna vi skulle laga. Det var citroner, lime, papaya och olika kryddor som växte runt om oss och vi gled runt där som de bönder vi såg ut att vara. Eller farmers, det låter coolare. Jenny visade sig passa väldigt bra i denna miljön och jag undrar inte lite om hon faktiskt var en bonde i sitt förra liv.

Sen var det dags att börja laga mat. Vi började med det bästa först, nämligen efterrätten vilket var karamelliserade bananer med kondenserad kokosmjölk. Ja men ni hör ju, magi.

Manne skalade bananer då Malin har en ofantligt stor fobi (detta är rätt roligt faktiskt, vi har skojat friskt om det under resan) för bruna bananer. Så pass att hon ställde ut fruktkorgen på verandan när hon kom till hotellrummet och såg att hon hade fått ny frukt. Så Manne ansvarade för frukten och Malin tog lead på Curryn som jag ska komma till strax.

#NÖJDTJEJ

Därefter var det som sagt dags för att börja med Green Curry med scampi/kyckling samt Pad Thaien som bland annat jag skulle göra. Det började fräsas, nävar med olika kryddor, scampi och nudlar slängdes i och mitt i alltihopa så börjar Malin dela ut goda livsråd om hur man ska “röka ut sig själv” när något inte passar en i livet. Skrattade så tårarna rann samtidigt som jag försökte klå Manne i Pat Thai lagningen. Mitt i alltihopa märkte jag hur vår kocklärare försökte ta över min excellenta matlagning. Det fick han inte. Jag höll stenhårt i pannan och vrålade att att jag var född till att förse människor med god mat. Det är en jävligt rolig grupp vet ni, konstellationen av människor är klockren. Och i med att vi inte känner varandra så väl så blir varje ny aktivitet en stor upplevelse som vi alla delar tillsammans vilket leder till nya samtalsämnen, djupa som ytliga och en hel del sjuka sidospår. Som inte alltid är rumsrena, just how I like it.

Om lunchen smakade extra gott? Jajamän, något alldeles extra. Det spelade ingen roll att svetten rann och lämnade små pölar på de glatta träbänkarna och myggbetten på mina ben sved varje gång det rann ner ner för knäna på mig. Inte heller att vi alla nu visste vilken ENORM mängd socker som används när man tillagar thaimat. Jag har alltid vetat att de har en del socker i maten och att det inte direkt är clean eating när man hämtar sin pad thai på hörnet av Drottningsholmsvägen, men att det var så jädra mycket, det var lite omtumlande. I två hela minuter, sen tänkte jag på annat som jag brukar göra när det kommer till sådana saker.

Medan de andra gav sig vidare till risfälten åkte jag tillbaka till hotellet för att jobba och anslöt efter några timmar för att cykla i nationalparken, vilket tyvärr blev en kort historia då vi hamnade mitt i en monsun. Det gjorde inte så mycket, för det betydde tidig middag och..ännu mer mat.

Fråga mig vad som helst om mat, jag är expert, numera inte bara på att äta men även på att laga. Hej!

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *