”Min lärare sa en gång att jag borde passa mig för att äta ostmacka till mellis för jag redan var stor och ingen kille gillade runda tjejer”


Jag ställde en fråga på min story igår morse och det tog inte många minuter innan det vällde in svar från tjejer och killar. Det var kommentarer de hade fått under sin skolgång, tjuvnyp från familj och vänner, nedlåtande kommentarer från kollegor men framförallt, så var det säkert 80 procent kommentarer från män. Det var nedlåtande, vissa helt fruktansvärda, kommentarer från män som tog sig friheten att kommentera tjejers kroppar, kläder och yttre. Jag blir så jävla förbannad att jag vill trycka alla dessa kommentarer, mail som jag får och ämnen som har kommit upp på middgar i en bok och ge ut den till alla högstadieklasser i landet, eller nej, tidigare. Så fort barnen är läskunniga vill jag sätta denna boken i deras små händer och tvinga dem att läsa dem. Sen vill jag att deras föräldrar, som har det yttersta ansvaret att se till att deras söner och döttrar växer upp till människor som ser folks lika värde, respekterar olikheter och tänker ett par steg innan de kommenterar någon annans yttre tar ett ordentligt snack med sina barn om just denna boken. Om hur man betet sig mot andra människor. Min första tanke var att alla pojkar skulle läsa boken, men efter hand när kommentarerna har vällt in har jag insett att det må vara överhängande pojkar/män som tar sig rätten att bete sig som fullständiga idioter, men vi tjejer är inga helgon heller. Vi är alla skyldiga till detta.

Jag har plockat ett gäng kommentarer (finns under höjdpunkter ”självkänsla” på min IG story) som mina följare har skickat in som de har fått från bekanta, vänner, ragg, familjemedlemmar och kollegor. Det är ett axplock av ca 150 st inskickade kommentarer, och de blir bara fler och fler. Ta en stund och läs igenom dessa kommenterar och fundera på vad du kan göra för att undvika att hamna i en liknande situation. Både som sändare och mottagare.

”Min pojkvän på gymnasiet sa att jag inte fick ha vanligt linne på krogen = slampigt tydligen!”

”En kille på Tinder som jag matchade med tyckte jag skulle sluta lyfta vikter och börja springa istället pga tjock!”

”Höga jeans ger stor rumpa tydligen. Alltså inga höga jeans för mig..”

”Ett butiksbiträde på Acne sa åt mig att den där klänningen är för smala tjejer”

”En kvinna frågade mig vilken månad jag var i. Jag var inte gravid. Satt och grät i provrummet efteråt.”

”Mitt ex är vi åt middag tillsammans och jag tar en tugga och han säger ”…ska du verkligen äta det där?”

”Min mamma gav mig bantningspiller i mellanstadiet för att jag inte skulle bli mobbad”

”Får ofta höra om jag är lebb för mitt korta hår”

”Är långdistanslöpare och får höra att du är ju så lång och inte så smal för det..”

”Mitt ex tyckte högmidjade byxor var för 40 åriga mammor när jag hade på mig mina favoritjeans med high waist såklart”

”Jag får alltid höra att jag ska flytta eller att jag är konstig för att jag har shorts nästan året runt”

”Hade klänning på mig och min svärmor sa hon är inte tjock hon har bara kraftig benstomme”

”Min syster sa åt mig att jag inte borde ha linnen pga onormalt feta armar. Vägde 48 kr då”

”Min första pojkvän sa åt mig att jag inte fick gå ut med transparent skjorta för då skulle andra tro att jag var tillgänglig.”

”Klippte mig kort och kände mig ursnygg, min killkompis sa: vad fet du ser ut nu”

”Man kan inte ha crop topp om man inte har platt mage”

”Min pappa sa åt mig att jag hade lagt på mig, jag var 15 år då”

”En kille sa åt mig en gång att jag inte var något modeorakel direkt..”

” Lingonbröst har man fått höra, både en och två gånger, sådär kul när man knappt kan ha bh på grund av små bröst”

”Kunder i min butik påminner mig dagligen att jag inte borde ha tatueringar”

”En av mina kompisar sa: du är lite rund och kraftig och då passar ej dessa byxor”

”Att jag inte fick ha ljusa byxor på mig för att jag framhävde mina lår som redan var för feta”

”Jag kan inte ha rosa, rött eller orange pga mitt röda hår. Det har min mamma sagt och säger fortfarande..”

”Blev uppraggad på krogen av en kille som sa ”egentligen gillar jag smala tjejer men..”

”Att jag inte ska ha polotröjor för jag är storbystad”

”En lärare brukade rangordna tjejerna efter söthet i klassen. Jag var typ alltid sist”

”Min kille vill att jag ska klä mig lite mer som andra tjejer, mer propert och inte så galet”

”Att jag borde bära MER färg, men jag trivs ju i svart!”

”Provade en tjockjacka och en kompis sa att man måste vara smal för att kunna ha den”

”Du borde inte bära färg för du ser ut som ett cirkustält”

”Fick kommentaren om att jag inte ska ha för vida byxor eller lång kjol för jag ser ännu kortare ut då”

”Du kan inte ha högklackat du som redan är så lång!”

”En kille sa en gång att jag skulle börja springa mer för att mina lår var tjocka”

”Vågade mig på hängselbyxor och blev kallad för byggare Bob av den snygga killen i klassen”

”Min kille kallar min för feminist när jag har vissa kläder på mig”

”En gång sa ett ragg till mig att bara smala personer kan ha stuprörsjeans, det tog 4 år innan jag hade sådana jeans på mig igen”

”En person sa en gång att jag vickade på rumpan för mycket när jag bar högklackat. Jag såg divig ut då”

”Mina systrar sa alltid att man inte kunde blanda rött och rosa eller ha enfärgat men idag är det ju modernt!”

”Var alltid retad för mina kläder i skolan – idag kommer folk och säger att jag var modig!”

”Ett X sa en gång att han skulle köpa nya tuttar till mig så mina kläder satt bättre!”

”Att jag har för smala ben”

”Att det är bra att jag har långt hår igen för kort hår gjorde så att man såg rundare ut!”

Men den bästa av allt, och ja nu uppmanar jag till våld, är helt klart denna:
”Blev kallad för FläskDoris av en kille i klassen, gav han tillslut en fläskläpp av en soppåse”

Okej – thats it. Vem måste jag prata med för att få igenom denna boken till svenska skolor?

0

 1. Läste instastories och de tog verkligen aldrig slut. Känns tyvärr som alla, verkligen alla får utstå kommentarer om sin stil. Själv fick jag en kommentar av en klasskompis i högstadiet när vi spelade innebandy att jag inte borde gå runt i flätor för jag var inte tillräckligt snäll för att ha det. Well, var rätt bitchig då och är tyvärr fortfarande det ibland.

 2. Okej, bästa jag har hört. Tänker skolverket (om det är en plats hahaha) eller en enskild fristående skola, som t.ex engelskaskolan. Om den finns någonstans så finns den överallt sen ❤️ Hör av dig till ett bokförlag och kolla ? Den boken tillsammans med Louise framtida fotobok skulle helt klart vara mina #coffeetablebooks

 3. Hoppas du fixar det! ??
  Mina söner skulle få varsitt ex och ha som läsläxa i skolan!!
  Du är fantastisk!! ❤️

 4. Så jäkla bra!
  Behöver du mer material till boken så säg till så kan jag ge exempel på kommentarer från både familj, släkt, kompisar, lärare, klasskamrater, kollegor and so on. Så tycker folk att man är konstig…undrar varför?.
  Be who you are!!??

 5. Hej! Så viktigt inlägg! Jobbar som lärare och ser barn i sexårsåldern som redan börjat kommentera varandras kroppar och utseenden… försöker verkligen jobba med att få barnen att förstå allas lika värde, att vi alla är fina på vårt alldeles egna vis, att ingen har rätt att kommentera eller ta sig friheter med din kropp. Samtidigt lär de sig av övriga omvärlden att det kanske inte stämmer, vilket gör mig så oerhört ledsen. Men främst oerhört besviken på vuxenvärlden. Skriv boken! Jag hade köpt in den till min skola på en gång! Vi är nog många som har begränsat oss själva alldeles för mycket endast med anledning av andras åsikter (eller rädsla för dessa åsikter). Pitcha idén till diverse bokförlag vetja. Heja! Och tack för superbra blogg.

 6. Så jävla bra och viktigt att du tar upp det här! Blev arg, ledsen och kände sådant obehag igår när jag såg allt på instagram. Det fick mig att tänka på att det som andra har sagt till mig har påverkat mig SÅ mycket.
  Minns att en kompis till mig när vi gick i högstadiet sa att hon hade torra händer, men det berodde på att hon inte hade så mycket fett på kroppen. Men så såg hon att mina händer inte var torra, och sa: men du har inte så torra händer (och gav mig BLICKEN!). Jag la inte så mycket energi på det just då, men såhär i efterhand så har jag tänkt endel på det. HELT SJUKT!

  Skulle önska att en sån bok fanns på varje skola, i varje klassrum. Jobbar på en skola, på högstadiet och vet hur osäkra många tjejer (det är främst tjejer) är på sig själva.

 7. Fatta vad tråkigt det skulle vara om alla såg likadana ut, så himla bra att du belyser det här!

  Var på Lindex igår och provade ett par glitterbyxor och tänkte direkt ”nä men jag kommer se ut som en vandrande glitterboll och när ska jag använda dom”men så tänkte jag på din story och så köpte jag dom, ska tilläggas att dom sitter som en smäck 😀

 8. Såååå viktigt. Såklart du ska göra en bok!!!

  Vet inte hur många kommenterer jag fått om mitt utseende och mina kläder genom åren. Den som knäckte mig mest var nog när jag i högstadiet hörde två populära killar prata om mig när jag gick framför dem (och uppenbart hörde) ”Menar du henne? Men hon är ju ful!” Sitter kvar fortfarande. Spelar ingen roll hur många gånger jag får höra att jag är snygg eller vacker. En gång sa en kille att jag hade stora vader vilket gjorde att jag fortfarande har svårt att ha shorts eller kjol/klänning. I vuxen ålder tycker jag att de låtsas välmenande kommentarerna som egentligen är en pik är värst. Typ en vanlig dag på jobbet; ”oj, vad du var uppklädd, vad ska du hitta på idag?” eller ”Fryser du inte?” Om man har en knapp uppknäppt i skjortan..

 9. Ge ut det här som bok, det behövs. Jag har i hela mitt liv fått kommentarer om mitt utseende och då främst av min mormor och hennes sambo som alltid klankade ner på mig. Alltifrån att jag varit för tjock till att jag sen såg sjukligt smal ut och att det enda jag skulle duga till var att föda barn.

 10. Jobbade i klädbutik och staden anordnade en modevisning för alla butiker. Vi hade frukostmöte och butikschefen frågade mina kollegor om inte de ville gå modeller, men det ville de inte pga scenskräck. Sen tittade hon bara på mig och gick till nästa punkt på mötet… En av många saker som tagit bort en bit av självkänslan och självförtroendet i livet.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *