,

Min träning under semestern

Fick en del frågor gällande min träning när jag åker iväg och om jag “tillåter” mig själv att ta semester. Det är lustigt det där, många tror att träning är något jag tvingar mig igenom, en form av plågande som tvärt upphör när jag ändrar out of office reply till semester. För mig är träning bestående, något som alltid kommer följa med mig genom livet och som finns där, i vått och torrt. Det kommer finnas perioder då jag tränar mindre och det kommer finnas perioder där träning är allt och lite till. Men snittet kommer alltid vara grönt, det vill säga ON.

Jag har som ni som läser bloggen märkt haft 2 tuffa träningsmånader. Dessa två tillsammans med mina 10 dagars semester har varit planerade att komplettera varandra och när jag reste i torsdags gick jag även in i ett lugnare block. Detta för att dra igång med ett nytt tuffare block den 12:e mars där mina tider, zoner och distanser har skruvats lite på utifrån hur jag har presterat dessa två månader. Det är ingen hemlighet att jag prestationstränar och utveckling är viktig för mig. Visst älskar jag att röra på mig och tycker mysjogg i skogen är oerhört härligt – men det är inte det primära för mig. Jag måste däremot ha dessa kravlösa pass för att palla med det andra.

Så hur tränar jag nu? Jag vilar alltid den dagen jag kommer fram till destinationen. Detta är för att kroppen redan är stressad av en lång flygning, man är i osynk i tidszonerna och rätt utmattad. Ibland simmar jag lite, kanske tar en massage eller går en promenad, men thats it. Däremot andra dagen river jag alltid av en löprunda där jag trycker på lite för att skaka ur benen och få igång systemet. Så det var det jag gjorde i lördags. Det blev 5 km löpning i ca 4.30 tempo och därefter körde jag en 12 min amrap med 20 repetitioner på varje station: Raka marklyft med KB, Utfall med hantlar, latsdrag, crunches på boll, och bicepscurls.

I morse var det dags igen, då sprang jag 6 km i lugnare tempo och i eftermiddag kommer jag köra 20 minuters cirkel med gummiband. Thats it. Det behöver inte vara mer än så. Att köra varannan dag eller något litet (sim, yoga, promenad, cykla, löp, cirkel med kroppsvikt) varje dag är fullt tillräckligt för mig just nu. Det är nu min kropp lappar ihop och återhämtar sig samt bygger sig starkare.

Skulle jag missa att träna i eftermiddag eller någon annan dag så är det ingen big deal, jag reflekterar inte ens över det. För jag vet att en utebliven träning inte gör mig och min sammanlagda prestation. Vi är så oerhört duktiga på att haka upp oss och fokusera fel. Är man balanserad i tanken gällande sin träning så tror jag också det blir lättare att hantera gupp på vägen. Eller i mitt fall, känna ett akut behov av powernap och sova istället.

Slutligen, för att svara på en annan fråga som ofta dyker upp “tycker du man bör träna på semestern?”. Ja, jag tycker JAG bör träna. Vad du bör ska du fråga dig själv, det är bara du som vet vad din kropp behöver och bestämmer hur du vill göra.

Men kom ihåg – vila kan se annorlunda vem du frågar. Vi är alla på olika nivåer. Jämför dig inte, det blir aldrig bra då.

0

7 svar till “Min träning under semestern”

 1. Tycker din inställning till träning är så himla bra! Jag har fått såååå mycket inspiration och pepp av att läsa hur du tänker. Men nu har jag en fråga på ämnet träning och resor: Jag ska åka på min första träningsresa om några månader och det jag undrar är: Hur laddar du för det? Tränar du som vanligt veckorna/veckan innan för att vänja kroppen eller trappar du ner så att man orkar mer? Har aldrig förr tränat 7 dagar i veckan eventuellt 2 gånger om dagen förr. Nu är ju detta hobby och inte ett typ training camp och jag tränar inte inför något särskilt, men hur tänker du? Ursäkta för lång kommentar. Du är grym! Kram

  • Heej! Älskar långa kommentarer! 🙂

   Nej jag tycker inte du ska göra något annorlunda. Är du van vid att träna så kommer din kropp anpassa sig. Det enda du ska tänka på där och då är att: dricka mycket vatten (mer än vanligt), öka maten (vat ej rädd för kolhydraterna tex) och var noga med sömnen 🙂

   Ha så kul nu 🙂

 2. Älskar semesterträning! Eller ok, inte varje sekund av svinvarm löpning utomlands, eller skitiga golv där jag kör styrka eller yoga, men är det någon gång jag har tid och ork för träning så är det ju på semestern! Herregud, jämför utgångsläget en ledig eftermiddag, där man badat eller gjort någon utflykt, lunchat och vilat och har flera timmar framför sig utan planer, med att komma hem en novemberkväll efter många timmars jobb. Jag vet vilket jag föredrar.

 3. Hej! Så peppande och inspirerande att läsa om din träning. Är precis i en fas där jag ska trappa upp min träning men är lite velig hur. Distans är ett mått. Men känner mig lite vilse. Har du en coach du bollar med eller hur gör du?

  • Hej! Ja det har jag. Han lägger upp all min träning. Scrolla bakåt i arkivet under träning så har jag samlat allt där.:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *