Mina bästa tips för Gili Trawangang


Först och främst så är det viktigt att ha med sig att ön inte har några fordon, förutom eldrivna moppar. Så var beredda att cykla eller gå överallt, såvida inte man har ett samvete av stål och klarar av att åka en av de många hästkärrorna på ön. Vi gjorde det t/r vårt hotell med vårt bagage då det var en bit att gå med väskorna och väldigt dåligt vid de tidpunkterna. Jag hatade mig själv varenda minut och knep ihop ögonen under den 10 minuter långa resan. Jag har sjukt svårt “hästturism”  där man tydligt ser att hästarna inte mår så bra och det skär i hjärtat varje gång jag ser en hysterisk turist som galopperar fram på stranden samtidigt som denne skumpar omkring som en tennisboll på den stackars hästens rygg och drar den i munnen. Så där satt jag alltså, med dubbelmoral skrivet i pannan, och åkte i den lilla skrangliga vagnen till hotellet. Så. Ha detta i åtanke!

En annan grej jag vill påminna om är myggmedel. Dränk er själva i myggmedel, för de är överallt och betten gör riktigt ont. dig Sen det viktigaste av all: Drick inte drinkar! För något år sedan var det en vän till Calles kollega som dog av methanolförgiftning på ön. Så håll dig till drinkar och öl. De blandar tyvärr ut spriten och det är inte värt det, trots lockande happy hour skyltar där drinkarna inte kostar mer än en kaffe.


Annars tycker jag att man ska utforska ön på egen hand, det går att springa runt ön och den turen är runt 15km (4 km² ) annars går det perfekt att cykla, ni kan kopiera min rutt om ni vill (klick!) . Vi hade cyklar via vårt hotell men man kan hyra överallt på ön för mellan 45.000 – 60.000 IDR (runt 40 kr)

För bad rekommenderar jag den västra på grund av den vita mjuka sanden och kristallklara vattnet,men havsbottnen består till större del av korall, vilket gör det svårt att bada utan att få ont i fötterna. Så vill man ha ett snällare underlag så kör då östra sidan, där är dock mer liv och båtar.


Vi låg på en del olika beachclubs men jag vill verkligen rekommendera Pearl Resort som ligger sydväst på ön, precis efter Vila Ombak. Stranden är riktigt bra där och för oss simfantaster så har resorten en egen markerad badyta som mäter 400 m på bredden vilket är perfekt för att simma längder. Men det bästa med Pearl är helt klart maten. Billig, asgod och väldigt fräsch. Vi betalade runt 400 kr för en stor flatbread pizza, pumpagnocchi med brynt smör och parmesan, halloumisallad, 2 öl, vatten och en mangosmoothie. Det är bra för att vara på ett “finare” ställe. Stort plus för gratis solstolar och grym personal!

Vill man äta god vegansk mat (raw, gluten och laktosfritt) så ska man bege sig till mitten av ön. I en korsning av två lerstampade vägar ligger Pituq Waroeng. Från utsidan ser det ut som ett skjul men väl inne så är det en liten oas byggd på bamboo. Antingen sitter man i små upphöjda bås och äter sittandes på små kuddar eller så placerar man sig vid ett av träborden. Det spelar skön musik som The XX och klientelet är medvetna yogis samt en och annan övervintrad turist som har bosatt sig på ön.

Vi beställde in 5 rätter att dela på och avslutade med rawbites till en perfekt cappuccino gjord på kokosmjölk. Det var en motvillig Calle som satte sig ner vid bordet i början av kvällen. Det slutade med att han slickade rent skålarna och förvånad medgav att det var riktigt riktigt gott. Ja. Om ändå all vegansk mat kunde smaka, med betoning SMAKA så här gott. För de visst vad de gjorde och vilka kryddor som funkar med vilka grönsaker och frukter. Att det dessutom var oerhört billigt gjorde inte saken sämre.


Om du någon gång får chansen att åka till Gili T så gör det. Tveka inte, bara åk. Det tar knappt 3 timmar från Bali och biljetterna t/r kostar runt 600 kr och då ingår även transport till och från location på Bali.

Gili T lämnar en speciell känsla inom mig och jag kommer alltid ha en plats i hjärtat för den lilla, men varma ön.

0

8 svar till “Mina bästa tips för Gili Trawangang”

 1. Åh, så härligt!! Jag gillade också gili T, även om jag levde betydligt mer spartanskt på min resa? (backpackade). Dock tyckte vi att det var synd att ön blivit så nedskräpad och full av turister de senaste åren. Vi åkte ut till gili meno och gili air som ligger precis utanför trawangan, och där var det verkligen rena paradiset utan stora turistmassor. Ett tips om du nån gång åker tillbaka, eller ni kanske var där också??

  • Det är den stora nackdelen med att resa. Hur vi människor sakta men säkert inte gör resmål så exploaterade längre. Men samtidigt. Resandet kommer fortsätta. Vi måste bara hitta regler och struktur hur vi kan göra det mer hållbart för öarna.

   Vi va aldrig på de andra. Snorklade bara runt dem. 🙂

  • Tänker på Carros kommentar om Meno. Jag var där för en månad sen, och den ön är inte vad den antagligen en gång var. Efter jordbävningen så är det väldigt få hotell som är öppna. Dom som är är däremot otroligt fina men själva ön är förstörd och tom. Jag åkte bara dit över dagen men kunde inte annat än att längta tillbaka till Gili T.

   Ett tips är att boka båten på plats. Ser att Joanna betalade 600 SEK T/R, men vet inte om det kanske är för 2 personer?
   Jag betalade aldrig mer än 250 000 IDR en väg, så du kan få biljetterna för 500 000 IDR T/R utan problem (men även lägre om du är en bra förhandlare) och det är drygt 300 SEK. Mötte ett par som betalade 170 SEK T/R per person.

   När det kommer till skräp så är det så otroligt tråkigt att se. På Gili T har dom varje fredag klockan 17.00 skräpplockning. Alla som vill delta får delta och så får man öl. Vet att dom även gör det vissa morgnar. Tråkigt nog så kommer skräpet på Gili T via vattnet, så Gili T är i sig inte speciellt skräpigt, och när jag var där (spenderade 6 veckor där nyligen) så var alla hotell längst med stranden otroligt duktiga på att städa “sin strand” så upplevde faktiskt inte Gili T speciellt skräpigt. Under mina månader i Asien så har jag upplevt betydligt mer skräpiga ställen. Oavsett är det så klart tråkigt! Det är hemskt att se vad vi gör med moder jord. Och hur mycket sugrör det faktiskt är. Jag visste att det var mycket sugrör (lever ju inte under en sten och har sett alla klipp på internet) men att det var SÅ mycket sugrör. Helt sjukt!
   Och det är nåt jag gillar med Gili T (och många andra ställen i Asien) att dom slutar med engångsprodukter och framför allt plast. Många ställen har inga sugrör eller stålsugrör.

   Så härliga bilder Joanna!

   • Vad glad jag blir att det skett förbättringar angående skräpet!! Och precis som du säger så kommer nog det mesta från havet tyvärr.. var så sjukt tråkigt att se all plast i havet med egna ögon 🙁 Hade ingen aning om att meno blivit drabbad av jordbävning, vad tråkigt att höra! Då är det nog bara air kvar som är relativt oexploaterad kan jag tänka mig. Jag var där 2013 så det är ett tag sen och skulle mer än gärna åka tillbaka, gillade det också skarpt! 🙂

 2. Underbart! Ska till Gili Air snart och undrar vilket båtbolag ni åkte med samt hur många nätter ni var på Gili?

  • Vi åkte med GiliGetAways. Bokade hemifrån och betalade allt 2 v innan. 🙂 var på gili 3 nätter!

 3. Så fint det verkar vara och så viktigt att man jobbar på att hålla städat. Någon som kan rekommendera ett bra boende på ön och som vet var det är trevligt att placera sig? Vi är två personer som gillar att träffa folk och att snorkla – men inga jetsetliv ????????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *