Mitt fotointresse

Sen jag var liten har jag alltid uttryckt mig. Primärt i skrift och jag har skrivit alltifrån dagbok (gör det fortfarande), artiklar, krönikor och blogg. Men de senaste åren har foto tagit mer och mer plats i mitt liv. Jag har alltid fascinerats av fotografi och tagit mycket bilder själv, bilder som aldrig har visats för någon. Men i med mitt yrke så har intresset fått mer fart och jag har investerat i en nyare kamera, flera olika objektiv samt börjat leka runt ännu mer. Jag har ingen specifik stil och inte heller ett utmärkande filter som min IG följer. Jag tycker min kreativitet försvinner när det är för perfekt, för tillrättalagt, och följer därför ingen specifik mall för mina bilder. Utan jag går på känsla. Det betyder däremot inte att jag inte har några favoritfilter. Ni kanske har märkt en viss röd tråd på bilderna här på bloggen, de skiljer sig något från de jag har på Instagram som är mer kalla i sina toner.

Plock av bilder från två jobbresor, Toscana och Malta.

Min första kamera en analog småbildskamera. Ni vet en sådan där man måste framkalla fotona? Jag minns pirret i kroppen när jag hämtade ut den lilla mappen med framkallade bilder. Hur man satt och bläddrade fram bild efter bild. Arrangerade dem i album. Ramade in.

Jag avancerade därefter till en Olympus Pen och sedan till en Sony. Men jag fastnade aldrig för den helt och hamnade sedan med en Canon Eos M3 som jag har haft i 3 år. Det är den som skärpte till mitt intresse och jag märkte hur jag mer och mer fastnade för olika typer av fotografi efter att jag hade utökat med 2 objektiv. Bland annat ett 18-55 mm samt fast 50 mm som blev mitt primära objektiv. Jag gillar djupet och krispigheten bilderna får av det objektivet.

M3:an har verkligen gjort sitt som kamera. Den har hängt med på allt, blivit tappad och nötts med kärlek. Precis som en kamera ska. För de ska ju användas. Tillslut, jag tror det var i oktober, så fick den tacka för sig. Skärmen hölls då på plats med silvertejp. Jag bytte då upp mig till en Canon EOS M6 Mark II. Den är perfekt och även uppgraderas med en rad antal lägen, bland annat sportläge som gör att jag kan avancera och fånga allt med upp till 14 b/s eller genom att använda RAW Burst med 30 b/s och fullständig autofokus för skarpa rörliga motiv. Den spelar in i 4K och har en avtagbar sökare. Jag köpte även till ett 32 mm objektiv med fast brännvidd som jag nu använder 90 % av tiden.

Jag ser framemot att utforska kamerans funktioner under våren och har även funderat på en fotokurs senare i år.

Jag kan verkligen rekommendera Canon och nej, jag är inte sponsrad även om jag tycker att både jag och Louise borde vara det med tanke på hur många M3:or vi har krängt och agerat support till.

Skämt å sido – det är en bra kamera.

När jag var i Israel för några månader sedan spenderade jag en hel dag åt att bara promenera omkring och ta bilder. Bakom varje bild finns en historia, ett möte – och det är det som gör foto så spännande.

Många av er undrar vem det är som tar bilderna på mig och det gör jag faktiskt själv med mobilen som “fjärrkontroll”. Annars har jag Ida som jag jobbar med ett par timmar i månaden till hjälp och såklart Louise som jag jobbar mycket med. Det positiva nu när jag bor 3 kvarter från henne är att vi kan ringa varandra när vi behöver en bild ute i dagsljus. Då promenerar vi bara över till varandra. Det gäller att hjälpas åt – för det är inte alltid lätt att få till en bra bild, speciellt inte när man bor i Sverige och det är december månad och gråare än Tjernobyl.

När det kommer till redigering så använder jag mig utav VSCO (finns här) och mina favoritfilter är följande: B3, B1, S3, A5 (används på bloggen, A6, A8 & A9.

Exempel på bild utan och med A5 filter:

När det kommer till kontraster, ljusstyrka, skarphet, ton och nyanser så har jag ingen mall som jag applicerar. Många har ett förinställd filter så att alla bilder blir en och samma ton. Jag har som sagt inte det då jag vill känna in bilden. Jag gillar att sitta och pilla med dem och testa mig fram med olika inställningar.

Jag har försökt använda mig utav Lightroom men tycker det tar alldeles för mycket tid och att det blir lite för pilligt. Det ska gå snabbt och enkelt. Många av bilderna åker upp obehandlade då min kamera är så pass bra att de inte behöver fixas till. Känslan när man tar en sådan bild, med perfekt krisp och skärpedjup – det är som julafton.

Nästa inköp kommer bli en större fotolampa, ett stativ samt ett nytt objektiv. Men jag väntar med det tills jag har flyttat och inrett min lilla fotohörna/kontor.

Kommer dela med mig utav det, jag lovar.

Hej på er,

57

6 svar till “Mitt fotointresse”

  1. Min digitala systemkamera har inte använts på över ett år trots att jag fotar massor. Det är mobilen för hela slanten numera…. Tycker den grejar allt utom rörelser ibland, som att försöka fota en löpare om ljuset är dåligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *