Mitt träningsupplägg och tankar kring det

Jag får många frågor om hur mitt träningsupplägg ser ut just nu på vintern. Detta inlägget har legat “klart” ett tag men jag har inte haft någon lust att posta det under min träningsdipp som jag hade för ett par veckor sedan. Kände då att jag ville vara ärlig med er och istället bara hålla mig till mina träningslistor (finns här) som jag postar varje fredag där jag sammanfattar veckans träning men även veckans icke träning med reflektion kring det.

Men åter till träningen just nu. Efter min sista tävling på hösten så har jag alltid 2 månader där jag tränar helt fritt med fokus på tung styrka. Så har jag kört i snart 3 år nu. Jag lattjar runt och tränar precis det jag är sugen på tills det kommer till den dag då jag märker att jag blir omotiverad. Och då är det dags att kontakta coachen igen. För jag en person som trivs väldigt bra av att ha uppsatta mål, struktur på träningen och någon som följer min utveckling. Jag har fortsatt med Coach Simon Forsberg även detta år då jag är nöjd med vår kommunikation, hur han utmanar mig mentalt och att han anpassar träningsuppläggen efter hur mitt liv ser ut. Han lägger just nu upp min löpning, cykling och simning. Jag kommer dock ta in lite mer hjälp kring cyklingen i vår, men det är en ämne för sig. 

Hur som helst så tränar jag enligt block och befinner mig just nu i grundträning inför nästa års tävlingar. Vilka exakt det blir låter jag ännu vara osagt, men det blir i allafall IM Jönköping och IM Kalmar. Men jag vill köra lite fler rena löptävlingar samt något swimrun.

November och december består alltså av teknik, styrka och uthållighet. Jag simmar 2-3 pass i veckan (när jag inte fuskar), cyklar 2 dagar i veckan, springer 2 dagar och kör styrka 1-2 dagar. Det låter kanske mycket men kom ihåg – detta upplägg är anpassat för mig. Jag har 2 dagar i veckan där jag kör dubbelpass. Det är simning på morgonen (teknik samt distans) och löpning (distans+intervall samt distans) på kvällen. Helgerna består av någon form av långpass på antingen cykel eller löpning. Dessa pass ligger runt 100-120 minuter.Jag trivs väldigt bra med att träna 6 dagar i veckan och mår väldigt bra av det. Ju närmre tävling det kommer desto hårdare blir träningen, men det innebär också att vilan blir viktigare och min återhämtning prioriteras. I januari börjar nästa block vilket innebär maximal syreupptag, snabbhet löp/sim och uthållighet sim/cykel. Här kommer jag ha 2 veckors av hårdare träning då jag kommer befinna mig på ett triathloncamp och kommer köra 2-3 pass om dagen. 

Det råder alltid delade meningar kring hur man ska lägga upp sin träning. Jag får varje vecka höra: “Du borde göra såhär, du borde träna såhär…” Men vet ni? Kanske är det så. Kanske inte. Jag väljer att se på resultat och faktum är att jag kapade 30 min i min cykling förra året. Vilket var mitt primära mål. Jag genomförde alla mina tävlingar utan skador och jag hade 2 inställda träningar på en säsong. Det för mig är en utveckling jag är lugn och trygg med. Våga be om hjälp, men våga även flagga för när det inte känns rätt eller om det pågår något i livet som kan påverka din träning. Lita på den du har anlitat om du nu kör med en coach, eller lita på dig själv. Hur känns det? Svarar kroppen? Känns kroppen trött? Gör det ont? Är det en tanke eller en känsla? Mår du bra? Det är ofta vi glömmer att fråga oss de mest basala frågorna och de ligger i grund till många av våra hinder. Tror jag. Men jag är ingen expert, men det det vet ni ju redan.

0

0 svar till “Mitt träningsupplägg och tankar kring det”

  1. Vad kul att du kanske ska köra swimrun! Jag har gjort ö-loppet i mixklass de senaste 4 åren men nästa år tänkte jag köra Torekov swimrun. Hojta om du blir sugen o behöver en partner:D våra IM 70.3 tider är hyfsat lika så vi kanske kan matcha haha
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *