NEKO – KAN PREVENTIV SJUKVÅRD FÖRBÄTTRA VÅR ALLT MER DALANDE HÄLSA?

Vår allmänhälsa blir allt sämre, men vi tränar som aldrig för. Vår yngre generation blir allt mer stillasittande och vår grundkondition försämras, även vi som redan är aktiva. Klyftan växer och problematiken klättrar allt längre ner i åldrarna. Så vad är lösningen?

Jag önskar att det vore så pass enkelt som att trycka på en knapp. En skärm på handleden, en scan eller ett blodprov som analyserar vårt blod. Men det ger oss bara svaren här och nu. Men sen då? Hur förvaltar vi det? Vad händer med informationen? Vem utbildar oss framåt i vad vi behöver göra? Om vi tar mig till exempel. Jag tar blodprover, gör hälsokontroller och samlar information/data kring min hälsa. Detta förvaltar jag sedan i form av uppföljning med tydlig åtgärdsplan. Jag har ett intresse av resultaten och framförallt av vad det är jag läser i min journal. Men det är inte alla som gör det. Det är långt ifrån alla som vet hur man ska förvalta det. Intressen är ingen självklarhet.

Vi pratade en del om det på gårdagens middag med Daniel Ek och Hjalmar Nilsonne som presenterade @nekohealth . En preventiv revolution som med rätt uppföljning och framförallt tillgänglighet kan bli en tillgång till sjukvården. Men om det är hela lösningen? Nej, men det kan vara en stor del av den. Lösningen behöver komma tidigare. Det är tyvärr en socioekonomisk fråga där utbildning och ansvar på politisk nivå gällande skolor, arbetsplatser men även föräldrars ansvar spelar stor roll här.

Preventiv hälsa kan inte enbart lösas av teknologi men kan absolut förbättra. Jag går oerhört mycket igång på det här. Inte för att det är en snackis, inte för att jag igår fick sitta ner med grundarna och faktiskt ställa mina frågor gällande insamling av data och långsiktig plan. Utan för att det handlar om hälsa. Och är det något jag brinner för så är det att öka medvetenhet och kunskapen om vår hälsa.

Vi vill alla ha en framtid, så hur vi kombinera forskning med det vi har idag? Hur kan vi jobba preventivt på fler plan, i ett tidigt skede? Hur får vi vår framtid och medvetenhet om vilka val som är bättre för oss?

Vi behöver teknologin för att komma framåt men vi behöver även förändra vårt beteende, framförallt i sjukvården.

20

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *