,

Önskerubrik: Mina bästa tips för ett effektivt “get shit done”

Jag är inget unikum när det kommer till att vara effektiv eller åstadkomma saker och ting. Det finns hundratals människor som gör mer än mig och fördelar sin tid smartare. Men hur jag planerade min tid och höll en stenhård struktur var en förutsättning att under x antal år vara heltidsanställd, träna 5-6 ggr i veckan och bygga upp mitt egna företag och Friendcation.

Först och främst: Din tid är viktig, dina prioriteringar är viktiga och den dagen du börjar åsidosätta dina behov är då basen spricker och du kommer börja halka efter.

Börja med att fråga dig själv vad som är viktigt i ditt liv. Vad behöver du för att fungera? I mitt fall var det bland annat: Träning, sömn, resor, stökiga vinmiddagar med vänner och egentid.  Nästa steg är att lista vilka måsten har du för att ditt liv ska fungera. Som tex ditt jobb. Det betalar ditt leverne och är en stark bas i ditt liv. Men ett annat måste kan exempelvis vara träning, kärlek eller lägenhet. När du har rett ut vad som behövs, vad som måste göras eller finnas så är det dags för att berätta för dig själv vad du vill. Vad drömmer du om? Vad vill du göra i livet?

Jag ville utvecklas i min tjänst på SOS International (som jag sa upp mig ifrån i maj), bygga mina sociala medier och lägga tid på Friendcation. Men jag ville även steppa upp min träning och bli bättre där jag var svag.

Det var väldigt mycket på samma gång, jag vet. Och nej, det var inte optimalt och jag vet nu i efterhand att jag var nära gränsen att vägga totalt. Men jag tror att anledningen till att jag aldrig gjorde det och fixade att hålla ihop det var att jag inte åsidosatte mina behov. Jag gick och la mig klockan tio för att orka träna klockan sex på morgonen. Redan där var två behov täckta. Vilket ledde till att jag höll mina träningspass och då även mina pauser där jag fokuserade på resor och vin. Jag såg till att det hela tiden blev lite av allt och de perioder jobbet pockade på min uppmärksamhet lite mer än vanligt gjorde jag en deal med mig själv att kötta på under en period men så fort det lugnade sig skulle jag ta micropausa. Min bästa grej var söndagar där jag steg upp vid åtta, tränade och sedan gick hem och spenderade resten av dagen i mjukisar ätandes godis och en hög av serier.

Folk drev ofta med min kalender, och gör det fortfarande. Det är som ett block tetris. Allt som går att schemalägga ligger inne. Jag skriver in träning, blockerar tid för egen tid som inte är planerad utan styrs av lust, middagar, jobb, möten, admintid, telefontid. Det låter neurotiskt men det ger mig ett lugn. Jag får ofta höra “gud vad tråkigt att aldrig kunna vara spontan”, men jag håller inte med, för desto bättre koll jag har haft på min tid, desto lättare har det varit att vara spontan. Men sen är det även så att vissa perioder ville jag inte ha spontanitet. Varför det? Jag hade ett fokus och ett mål samt spännande inplanerade händelser som jag ville fokusera på.

Min i många fall nitiska planering är en stor anledning till att jag sitter här idag. Jag har sagt lika mycket nej som ja och jag har värdesatt min tid. Att träna har varit lika viktigt som ett jobbmöte och det har inte spelat någon roll om det har varit helg eller vardag – jobba kan man göra när som så länge man tillåter sig att vila när man kan, oavsett det är söndag eller en tisdag eftermiddag. Det går att designa sitt liv utifrån hur man vill leva det och “get shit done”.

Räkna inte med att alla kommer förstå eller göra samma, det är bara slöseri med tid. För det är du som ska leva, och någonstans är det upp till dig. Du behöver inte och du måste inte ha den förståelsen. Fokusera på dina andra måsten istället. Det är de som kommer ge dig det du vill ha. Och din sfär som förstår kommer att stötta, och även stanna.


68

14 svar till “Önskerubrik: Mina bästa tips för ett effektivt “get shit done””

 1. Vilket bra inlägg!! Jag borde definitivt ställa mig frågan vilka måsten jag har för att mitt liv ska funktionera eller för att leva ett relativt lyckligt och tillfredställt liv! Tror aldrig jag har ställt dessa frågor…det har liksom bara rullat på och saker har hänt och man (läs jag) har mest agerat utefter det istället för att jag har tagit över rodret. Mina behov har ofta inte varit i fokus … funkar inte i längden kan jag säga.
  Ett rätt enkelt tips egentligen, kanske svårt att formulera men jag ska göra ett försök! TACK!! Kram!

 2. Tack för detta inlägget Joanna ❤️ Jag behövde det idag! Du är så galet inspirerande och ger mig motivation till att fortsätta jobba på mot mina mål! Bland annat att kunna leva på det jag brinner för = inspirera andra till att hitta träningsglädje ❤️ Men du får en även till att våga tro på det en gör trots att andra inte alltid gör det, tack ?

  • Vet du, ibland kommer det komma perioder där det känns som du är ensammast i hela världen. Alltså på riktigt. Det kommer vara riktig jävla misär och elände, för livet är så. Men tänk då att du har din rygg, och under den stunden så är du inte ensam, för du har dig själv. Stor kram

 3. Vilket grymt önskeinlägg, både ämnet och hur du beskriver/förklarar allt. Det problemet jag kan känna i mitt liv just nu är orken efter jobbet. Tog examen i juni, jobbade nio veckor på ett sommarjobb och nu är jag inne på tredje veckan på mitt fasta jobb där jag trivs fantastiskt bra. Detta är ett kontorsjobb, flexibelt men ungefär 8-17. Grejen är den att nu är jag ju så trött när jag kommer hem att allt det andra skjuts på. Och visst, jag förstår att det är så en period innan man kommer in i rutiner men känns som jag har en lista på saker jag vill göra och måste göra som aldrig bockas av. Är väl inne i någon slags “kris” också med att vilja rensa, göra iordning, men detta orkar jag inte med utan blir halvklar.
  Så frågan är egentligen, har du alltid ork till allt? Speciellt det här som måste göras med hemmet, tvätt etc etc.

  Kram

 4. Klokt inlägg! Hur jobbar du med din personliga utveckling? Jag är precis ny i det, fattat att det är något man kan jobba med och utveckla. Just det här med att hitta sitt driv, motivation, att våga stå fast & upp för sin vilja/tanke/handling är något jag jobbar jättemycket med. Nyfiken på om du alltid haft det med dig eller om du också jobbat/jobbar med det och i såfall hur.
  Stor kram!

  • Hej Sara!

   Jag jobbar med den hela tiden, dock känner jag att jag vill lägga mer tid på den i höst. Har kollar runt på lite coacher. Men när det kommer till att stå upp för sig själv och få tanke till handling så plockar jag hela tiden erfarenheter från livet och tänker hela tiden att jag lever mitt liv för min skull först och främst. Stor kram

  • Tack Emmi! 🙂

   Ja, tumma inte på den, för det är det som ger dig energi till allt annat.

   Stor kram

 5. Men vilket bra inlägg! Och så otroligt välbehövligt för mig! Med två utbildningar igång, nystartat företag, träning, familj, vänner, mig själv… Ja, mycket värdefullt inlägg! Tack! <3

  • Andas, glöm ej bort att ge dig själv credd och påminn dig själv om varför du gör som du gör. Det kommer gå bra! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *