Österlenguide

I samarbete med Kia Motors

Här kommer den efterlängtade guiden. Österlenguiden som kränkte x antal skåningar på grund av att jag valde att ha det som samlingsnamn och tog med bland annat Hörte under rubriken “Österlen” när jag postade vår rutt på stories. Det var flertal som hörde av sig (medelålders kvinnor såklart) och hytte med näven att det får MAN INTE kalla Hörte för. Det finns REGLER för vad som får kallas Österlen. Det finns gränser.

Jag svarar som jag alltid brukar när folk blir kränkta: Trams.

För jag vet mycket väl var “österlengränsen” är. Jag växte upp 5 km från Hörde och har bott halva mitt liv i Skåne. Men att anmärka på någon som visar runt sin pojkvän och vänner runt om i Skåne och helt enkelt väljer att kalla det för “tour de Österlen” är tramsigt. Där vinner skåningarna pris i kränkthet. För vi alla vet vad och var som är vad. Eller vet vi det? ” Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne utan entydig avgränsning. Området kännetecknas av naturskönhet, jordbruksbygd, låg urbaniseringsgrad och pittoreska kustsamhällen” Så kanske borde jag kalla denna guiden för Skåneguiden. Men nej, det vore inte lika roligt. Och framförallt – finns värre saker i livet.

Men åter till guiden. Jag lovade att skriva ner vart vi var för er som är på väg neråt.

MAT

Smedjan Mat & Logi (läs inlägget om vår datenight här) i Östra Ingelstad är ett måste. Men boka bord! Speciellt nu när det är färre bord pga Covid-19 (det gäller alla restauranger nere i Skåne) och trycket är högt pga alla turister som väljer att vara kvar i Sverige. Men även pga Smedjans otroliga anseende. Det är en förbannat bra restaurang.

Gårdens i Simrishamn. Varje gång jag är i Skåne så åker jag hit. Det är även här en av mina vänner som gifte sig för 2 år sedan hade sin pre-wedding dinner. Innergården, som på kvällarna lyser upp av alla smålampor bjuder in till härligt sommarhäng och restaurangen inne är ljus, fräsch med goda ytor. Men det bästa av allt är deras pizzor. Tunna, krispiga med spännande toppings.

Hörte Brygga i Hörte. En av mina favoritspots i Skåne som inte längre kan räknas till en hidden gem. För nu har alla hittat hit och vi fick kriga för att ens få bord. De tar tyvärr inga bordsbokningar och inte heller take-away. Men om man har lite is i magen och inte bråttom någonstans så kan man haffa ett bord. Här serveras det bästa ur den skånska myllan. Vildplockat och med leverans från små ambitiösa bönder/odlare i trakten. Rått, mjölksyrat, syltat, saltat, saftat, inlagt, rökt, långkokt, bryggt, jäst och cirkulärt. Maten lagas efter filosofin: ”Med kunskap och bra råvaror finns det ingen anledning att krångla till det”. Vilket stämmer. Mitt tips är att äta på dagen då det är då de serverar sina korgar.

Cafe Annorlunda Stenshuvud. Det här stället är mitt smultronställe och jag studsade i sätet när vi svängde in på den lilla parkeringen vid Cafet. Hit har jag kommit sedan jag var liten och mina minnen är starka härifrån. Dels för att det känns som att man kommer hem till teskedsgumman men framförallt för den gedigna kakbuffen. Pga Covid-19 har den dock bytts ut till kakfat vilket är förståeligt. Istället får man 8 stycken kakor/bullar för 65 kr. Let that sink in. I Stockholm får man en kaffe och liten chokladboll för det priset.

Bubblare: Mossbylund Hotel. Vi var här efter att en bekant till mig hade tipsat om deras nya pizzaugn som levererade en helt fantastisk löjromspizza. Men vi fick tyvärr inte bord. Däremot så hoppas jag att någon av er får chansen att testa.

Sevärdheter

Ni måste stanna här. Det är en order. Knäbäckshusen ligger alldeles söder om Stenshuvud och är en magisk liten by med en av Sveriges finaste stränder. Sandstranden sträcker sig från Lilla Vik till Stenshuvud och skyddas av en hög strandbank där träden sträcker sig likt palmer ut mot vattnet. Det känns som att man är på en exotisk ö i söderhavet. Till och med när det regnar. Det är helt fantastiskt.

Ta er sedan upp till toppen av Stenshuvud. Nationalparken ligger rätt ovanför och det är även där Cafe Annorlunda ligger. Vyn är magisk och där ser man stranden ovanifrån.

Om man fortsätter tillbaka mot Ystad så är ett lunchstopp i Kåseberga ett måste. Ät en sillburgare, ta en glass och gå sedan upp till Ales Stenar som ligger 32 meter över havet. Däruppe finns en skeppsättning (stenar som är formade som ett skepp) och består av 59 stenar. Hela skeppssättningen är ungefär 67 meter lång och 19 meter bred och är Sveriges största bevarade. Klipporna stupar rakt ner och det är en helt fantastisk utsikt över vattnet och Bornholm. Åk sedan vidare och stanna till för fika på Olof Viktors.

Ett besök i Skanör är ett måste när man är nere. Ät glass på italienska Da Nonnas och ta en promenad längs stranden med de färgglada små badhytterna. När vi var där så blåste det storm vilket hade lockat ut ett flertal Kite Surfare samt vanliga surfare. Coolt att se!

Jag har tyvärr inte några tips för er som har barn då jag själv är ointresserad av sådana utflyktsmål. Men! Jag har faktiskt ett då jag var iväg och åkte Ångtåg med min syster och deras kids. Och det är verkligen en så mysig grej att göra. Åk till Sankt Olof är ni parkerar bilen vid den lilla stationen. Tåget som Skånska Järnvägar bevarar är kvar i den tidsperioden och man sitter på samma träbänkar som folket gjorde då. Ångtåget tuffar (sakta) runt Brösarps Backar, längs Hanöbukten, genom fält och in i djupa bokskogar. Sen vips är man framme i Brösarp och kan stiga av på den lilla stationen för att köpa en glass eller kaffe. Sedan tuffar tåget tillbaka till Sankt Olof igen.

Fler tips:

Silltallrik i Simrishamn.
En dag på stranden i Ystad med tillhörande wienerbröd från Fritidsbaren.
Kanelsnurror i Smygehuk.
Ett glas vin nere på Abbekås Hamnkrog.

Enjoy!


63

10 svar till “Österlenguide”

  1. Äsch vi säger jämt att vi ska ta en ”Österlenstur” och det inkluderar lite olika ställen 🙂 Kan även tipsa om Glassmakeriet i Ystad, så himla god glass 🙂

  2. Vad härligt och fint! Jag har sett ytterst lite av skåne och inget av Österlen.
    Ser underbart ut!!

    / Hon som har rötter i Tornedalen och älskar ni varit i lilla Ötå. ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *