Projekt köttfritt.

Jag har länge funderat att utesluta kött en period och i helgen beslutade jag mig att dra igång mitt lilla projekt med start idag. I 6 veckor framöver kommer jag utesluta allt kött med undantag för fisk. Däremot kommer jag försöka minimera mitt fiskintag och enbart ha det som ett sista alternativ om jag exempelvis är bortbjuden på middag eller ska ut och äta och det endast finns fisk som vegetariska alternativ på menyn. Detta gäller även ägg och mejeriprodukter. Det kommer finnas utrymme för dessa livsmedel i min kost men jag kommer försöka att även minimera dessa. Jag är redan rätt “snål” med mejeriprodukter då jag dricker havrebaserad mjölk och mixar mina smoothies med exempelvis kokos eller mandelmjölk. Jag kommer helt enkelt fokusera på att äta mer frukt och grönt samt baljväxter. Så den korrekta benämningen på mitt kostval denna månaden borde väl lakto-ovo vegetarian. Men ska jag vara helt ärlig så heter det för mig helt enkelt “köttfritt”. Svårare än så behöver det inte vara.

Varför denna infall? Jag vill testa helt enkelt. Jag är nyfiken och jag blir triggad att se vad det magiska är alla snackar om. Det lovordas fin hy, lättare kropp och ett “klarare” sinne. Det låter ju bra. Sen att det är bra ur en miljöaspekt och framförallt – för mitt klappande djurhjärta, det förenklar utmaningen en del. Även fast jag är uppvuxen på gård där mina föräldrar har bedrivit lammuppfödning. Det har gjort mig väldigt medveten om vikten av rätt djurhållning, köttransporter och hur bra kött ska smaka.

Anledningen till att jag ändrade 4 veckor till 6 veckor är att det (iallafall för mig) tar sex veckor att få in en rutin och börja se förändringar/resultat. Dels kroppsliga men framförallt i mitt mående rent generellt. Och när jag skriver kroppsliga så menar jag inte att jag förväntar mig eller har som mål att gå ner i vikt eller använda detta projekt som något “efter-sommaren” komma i form program. Absolut inte. Men det talas mycket om lugnare mage, hy och starkare naglar, hår samt mindre vätskeansamling. Det ska bli väldigt intressant att se om jag kommer märka någon förbättring på den fronten.

Ska iväg på middag hos Elisabeth ikväll och då denna tjejen är en uppmärksam och fantastisk värd hade hon redan tänkt ett steg längre när hon skrev till mig igår och frågade vad jag ville äta. Jag hade då redan glömt av mitt beslut och svarade att allt gick bra. Tacos, lax etc. Hon påminde mig då om min vegetariska satsning och föreslog vegetariska tacos. Ni ser. 3 timmar hade gått och jag hade redan glömt av vad jag sysslade med. Det tror jag kommer vara det svåraste, att inte välja kött per ren automatik. Det sitter liksom i ryggmärgen och inget jag reflekterar över. Men så är det med alla vanor. Från socker till träning och exempelvis vardagsmotion. Det är svårt i början, men sen när man väl får in vanan och är förberedd på att det finns andra alternativ och man har ägnat lite tanke kring sitt val – då rullar det på rätt smidigt.

Så nu kör jag igång. Vill ni haka på mina 6 veckor så är ni mer än välkomna – bara roligt om det är fler som kör och vill dela med sig av sina tankar, recept och bolla funderingar som kommer dyka upp längs vägen. Tänker att man kan samla det man lägger upp för inspiration under en hashtag. Vad sägs om #projektkottfritt?

Lycka till!

41

14 svar till “Projekt köttfritt.”

 1. Ja, vilken bra idé! Har flera gånger tänkt äta mindre kött men det skiter sig vid just recepten och när idétorkan slår till. Håller tummarna för många bra recept under #projektkottfritt

 2. Kör ofta vardagar vego och har gjort en tid. Gott & upplever det dessutom mer enkelt- och snabblagat. Winwin!

   • Min är pasta, pesto, stekt sqash, rödlök och svamp. Gräddskvätt, parmesan.
    Annars går det ganska lätt att byta ut kött mot halloumi, men du skulle köra vegan va? Utan kött, mejeri, ägg, fisk, kyckling? Oumph är goda grejjer, helt veganska. I frysdisken.

    • Njae, jag kommer som jag skrev i inlägget försöka minska ner på mejeri, ägg och fisk. Men då och då kommer jag äta det. Dock är det helt off på kyckling och kött. 🙂
     Tack för tips Anna! 🙂 <3

 3. Hej Joanna! Intressant tanke med 6 veckor köttfritt! Jag köper helt ditt resonemang med finare hy och hur det påverkar hur du mår. Hälsosamt att äta grönt! Däremot har jag ett gäng intressanta synvinklar som jag undrar om du har reflekterat över. En svårighet med att vara vegetarian är att få i sig protein från bra källor. Ett bra exempel är bönor. Om man tar svarta bönor så produceras dessa ofta i Kina. Hur ser arbetsförhållanden, miljöhänsyn och transportförhållanden ut i Kina jämfört med Sverige? Ett annat exempel är ost, t.ex. halloumi. Halloumi kommer från Cypern vilket är det land som har en av Eus högsta antibiotikaanvändning bland boskap, att jämföra med Sverige som har ett av det lägsta. Sverige har dessutom höga miljökrav på sina lastbilar ( ofta Euro6) gentemot t.ex. öststatsländer som ofta köper våra begagnade, nedslitna lastbilar med sämre miljösystem. Jag tycker att Underbara Clara gjorde en mycket bra krönika i ämnet som jag tror ger ytterligare en aspekt på det hela.
  Själv bor jag i Höga kusten. Ska jag t.ex. köpa ost väljer jag Norrmejerier och gärna vb-ost. Jag vet att djuren får en bra djurhållning, lite antibiotika, kortare miljövänligare transporter med skysta arbetsförhållanden. Jag stödjer lokala bönder, åkerier, mejerier och handlare samtidigt som jag får en grym produkt! Återkoppla gärna om hur du resonerar i ämnet om du finner vinkel intressant. Jag diggar dig, din blogg och din inställning ? http://www.expressen.se/kronikorer/clara-lidstrom/vegetarianer-raddar-inte-nodvandigtvis-fler-djurliv/

  • Hej Maja!

   Intressant kommentar och bra fråga. Såhär tänker jag:

   Som jag skrev i mitt blogginlägg så är jag uppfödd på en gård där mina föräldrar har fött upp lamm som sedan har sålts vidare till slakt. Jag har varit med och förslöst dem, matat med nappflaska samt följt dem på deras lösdrift ute fram tills en mycket lugn och smärtfri slaktprocess. Vi har ätit närproducerat, fått ägg från bönderna runt om samt ätit så mycket så möjligt från det som gården har försett oss med. Jag är helt med dig på spåret att tänka på “våra egna”. Dock är jag inte mer än människa och jag brister i kampen för bönorna exempelvis. Hur mycket jag än tänker på att handla eko så är det inte alltid jag gör det. Och det är inget jag reflekterar eller ger mig själv eller andra pekfinger för. Man försöker så gott man kan, och i detta fallet handlar mitt projekt helt och hållet om mig själv. Det är inga “rädda djuren” eller miljöaspekter som styr. Däremot blir jag mer påläst och lär mig saker varje dag, vilket är positivt och en bit på vägen.

   Gällande Claras krönika så visst, en bra aspekt. Men har följt henne en längre tid och finner hennes krönikor rätt tröttsamma då hon mer eller mindre alltid sätter sig själv på en piedestal. Som att det man gör aldrig är nog och att det inte räcker, för hennes sätt eller liv är den utstakade korrekta vägen. Så nej, vegetarianer räddar nödvändigtvis inte mer liv, men vi gör alla val av olika anledningar. Låt det stanna där och lyft det, så kanske fler vågar. För många gånger så vågar folk inte på grund av just människor som Clara. För man gör inte rätt varje gång, jag är ett levande bevis på det, men att man försöker är rätt nog.

   Hoppas min förklaring gav något, det är hur jag tänker kring det hela. Och hoppas du fortsätter digga. Kram 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *