,

Q & A

Har fått in några frågor gällande träning som jag tänkte samla ihop och köra i ett gemensamt inlägg. Detta är frågor som kommer från både Instagram, mail och kommentarer. Here it goes!

“Vad härligt med en sån bra känsla! Ser fram emot ett inlägg om själva loppet ?Sen har jag ett önskeinlägg! Har blivit VÄLDIGT sugen på att skaffa mig en cykel men har ingen aning vilken typ man ska ha? Skulle du inte kunna lägga upp en cykelguide med tips för vad man ska tänka på och några bra exempel?

Tack på förhand och tack för en härlig blogg!”
Ska försöka hålla mig från att bli för långdragen och skriva en mindre avhandling kring ämnet. Jag har bara  mig själv att utgå ifrån, hur jag gjorde och hur jag tänker, och inget sätt är egentligen rätt – det är upp till dig själv helt och hållet. Men börja med att svara på dessa frågor.

1. Vad ska jag använda cykeln till?
– Triathlon, som ett träningsredskap, exempelvis ut och cykla med vänner och cykelgrupper?  Då tycker jag helt klart en landsvägscykel dvs racer eller om du vill gå all in och vet att Triathlon är din grej: tempohoj!
– Växlande terräng så som grusvägar, landsväg, stadscykling/pendling och större stigar? Kolla efter en hybrid. Finns massor av olika hybrider inom olika kategorier.
– Enbart cykling i skog och svårare terräng? Mountainbike helt klart!

2. Hur mycket kan jag lägga? Prova ut!
Åk till en cykelhandlare som exempelvis Cykelcity, Sportson, Länna sport, Cykloteket, XXL (beroende på var du bor givetvis) och testa ut olika. Be att få provcykla dem, testa olika märken, växelgrupper och prisklasser. Du bör ha en ca summa bestämd när du testar ut cykel, för tro mig, det blir dyrare än vad man tror med alla tillbehör etc.

3. Valet mellan “the real deal” och “saving mode”.
Antingen gör du en fuling och testar ut din storlek samt vilken typ av cykel du vill ha hos en cykelaffär för att sen leta reda på en snarlik på blocket. Eller så köper du en direkt från affären.

Fördelar och nackdelar med blocket vs affären:

+ Om du köper din cykel i affären så får du oftast bike-fit på köpet, försäkring och all hjälp kring cykeln. Det är väldigt bra om du är nybörjare.
+ Om du köper din cykel via blocket så spar du en del pengar och det blir inte så oerhört dyrt om det skulle vara så att cykeln står längst in i förrådet efter några månader och du har tröttnat. Andrahandsvärdet är helt okej för en bra cykel, så du kan dock alltid sälja vidare den om det skulle vara så att du känner att “wow, detta vill jag satsa på” och byta upp dig till en dyrare variant. Det gjorde jag. Köpte min första trek som var 12 år gammal på blocket för 3000 kr, renoverade den lite, cyklade på den i ett år, sålde den för samma pris och köpte sedan min nya Trek för ca 13.000 kr via en deal på Roslins.
– Om du köper din cykel via blocket har du ingen garanti om den skulle gå i sönder eller visa sig vara ett “fulsälj”.
– Var inte rädd för att säljarna ska “tvinga” på dig en massa tillbehör eller rentav en dyrare cykel när du befinner dig i butiken. Säg din summa (gärna lite lägre än vad du egentligen har) och be dem sedan hjälpa dig att hitta en cykel som passar dig för ungefär den summan. Var tydlig med vad du vill ha och inte ha. Kom ihåg – du är där för att köpa det som passar dig, inte vad säljaren just nu tycker är trendigt eller ett “must have”.

4. Velig?
Det finns cykelaffärer som hyr ut cyklar. Det kan vara en god ide att kolla upp exempelvis över en helg. På så sätt kan du testa dig fram. Kolla även med vänner och bekanta runtomkring, kanske kan du få testa deras cykel? Jag var helt säker på att jag skulle bli en Bianchi-brud. Men har nu haft två Trek´s och trivs kanon. Men vem vet, en vacker dag kanske jag rör mig vidare mot ett nytt märke. Det vet man aldrig, för jag har ännu ej testat. Öppet sinne hörrni, lås inte er vid en sak. Våga testa!

5. Trampa mil!
Okej. Du har cykeln, du har köpt en godkänd hjälm, dina skor passar och du har gått loss på en riktig snabb cykeloutfit med tillhörande fula discohojs-glajjor med en touch av Tyskland. Du är redo. Ge dig ut. Vad väntar du på? Du kommer inte bli bra på cykling om du hoppar över passen eller är rädd för lite stänk och skit.

6. Znark.
Just ja. Lär dig byta däck. Det är fortfarande min värsta skräck. Står helt klart på min lista över att behärska. Var på en meckkurs förra året på ett cykelcafe på Södermalm. Men de kunskaperna har bleknat lika fort som min solbränna från helgens Spanienresa.

“Alltså jag älskar dina instastories! Keep it up! Jag har en fråga till bloggen, kan du inte skriva om hur du tränar sista veckorna innan tävling? Tack!!”
Jag kan ju inte göra mycket mer just nu. Träningen är gjord. I´m done. Den träning som jag har lagt det senaste halvåret underhålls just nu så kroppen känns alert och redo för vad som kommer. Ibland får jag lite panik och tänker “helvete, måste ut och cykla backar! Det kommer komma massvis med backar i Jönköping och Gdynia”. Men jag inser snabbt att hetsa upp och ner i en backe 2 veckor innan tävling bara kommer ge mig ännu sämre självkänsla och framförallt – jag kommer se ut som en flåsande manisk idiot.

Det är nu exakt 13 dagar kvar tills Ironman 70.3 Jönköping och ca 6 veckor till Ironman 70.3 Gdynia. Förra veckan körde jag 4 pass, varav 2 av dem var lugna 10 km löpturer. Det var en medvetet planerad lugn vecka för jag hade känt mig rätt sliten i både själen. Denna veckan kommer jag lägga upp träningen på följande vis:

Måndag (idag): Lätt cykeltur ner till Kungens Kurva med Anna. Med lätt menar jag riktigt lätt transportcykling.
Tis: Tröskelintervaller 10 km
Ons: Styrkepass / Ben & Core.
Tors: Yoga
Fre: Långpass löpning 20 km
Lör: Lätt styrka
Sön: Långpass Cykel
Mån: Vila
Tis: Simning 1900m
Ons: Lätt löpning 5 km (halverar mitt tröskelpass)
Tors:  Valfritt (här kör jag helt på dagsform och vad jag är sugen på)
Fre: Vila
Lör: Simning 1000m för att kicka igång kroppen och känna på vattnet.
Sön: TÄVLING JÖNKÖPING.

Detta är inte hugget i sten. Det är ingen av min träning vilket ni som har följt mig länge vet. Låt oss säga att jag vaknar upp på fredagen med en trött känsla i kroppen och ingen energi alls att köra 20 km. Då kanske jag ändrar om och kör lätt styrka och löpningen på lördagen istället. Jag lyssnar hela tiden på kroppen och den röda tråden är helt enkelt att vila mer än vanligt. För mina vanliga veckor så har jag oftast bara en vilodag, dock kör jag inte stenhårt varje dag och då jag som sagt tränar väldigt varierat så sliter jag inte på kroppen som om jag skulle ha sprungit varje dag. Förstår ni skillnaden?

Så what about Gdynia då? Då min semester redan var bokad och vi är ett gäng som ska ner till Marbella dagen efter jag kommer hem från min löpresa jag ska göra med Team Nordic Trail runt Mont Blanc 21-26 Juli så är placering av tävlingen den 6 augusti i Polen inte helt optimal. Men vad gör det? Skapar man ett problem utav det så blir det ett problem.  Jag försöker se det som en bra grej, en styrka. Min plan för den tävlingen är följande:

En återhämtningsvecka i Marbella med vänner, sol, bad och massa god mat. Låter kroppen få vila efter ca 20 mils löpning på 5 dagar och har helt enkelt endast 2 lätta träningspass där nere som jag väljer helt efter hur jag känner mig. Detta är enbart för att hålla kroppen aktiv och förhindra att jag stelnar ihop helt. Kan vara löptur, simning eller promenad med lite inslag av backar. Flyger direkt till Gdansk från Malaga den 4 augusti och kommer därför befinna mig på plats en 1,5 dag innan tävlingen. Väl på plats kommer jag förmodligen dra ut och cykla en runda för att kolla så att cykeln är rätt hopmonterad (jävligt jobbigt om mina meck-skills sviker mig) efter flygresan och känna på miljön. Det är inte optimalt, jag vet, men det är inte omöjligt och jag får helt enkelt se det som en riktig utmaning för min kropp och framförallt psyke.

Är det viktigt för dig att träna mage och ha en “snygg mage?”

Ptja..Det är viktigt att ha en stark bål och om min mage blir snygg på köpet så gärna för mig. Jag tänker inte hyckla, jag gillar när min mage ser stark och vältränad ut. Men med vältränad betyder det inte automatiskt magrutor. Mina “rutor” eller det är mer linjer är inte lika synliga då jag har ökat matintaget och gått upp några kilon. Påverkar detta min mage utseendemässigt? – Ja det är väl klart.  Men styrkemässigt då? – Jajamän. Jag behöver all styrka, energi och kraft jag kan få just nu då jag har mycket på jobbet, tuffa tävlingar framför mig och privat mycket inplanerat. Dessutom äter jag mat som gör att jag svullnar upp lite och samlar på mig vätska. Men sluta med det då? Varför? Jag älskar ju godsaker. Jag har insett mer och mer att en väldefinierad mage inte är lika viktigt för mig längre. Eller..det har nog aldrig varit det. Om jag ska vara helt ärlig. Men det känns som jag har släppt den absoluta sista procenten kring ämnet.

För mig är styrka och “en snygg” mage två skilda ämnen. För känner jag mig stark så känner jag mig snygg och då även vältränad. Det har tagit mig några år att landa i den insikten och ibland, vissa svaga stunder, kan även jag känna  “om jag bara hade lite snyggare mage..”

Men den känslan går fort över när jag kontrar med “..så hade du sprungit 2 min snabbare? Cyklat bättre? Presterat bättre på jobbet?”

Sen återgår jag till att tycka att min mjuka starka mage är världens snyggaste och sträcker på mig lite extra när jag springer i endast sport-bh i spåret.

Tänk att en kroppsdel kan orsaka så mycket känslor. Men framförallt: tänk på allt jag hade kunnat göra under årens lopp istället för att lägga energi på en ..ja just det…mage.

Det var det, skicka gärna in frågor eller återkoppla om det är något jag har missat gällande cykel-delen. Hej!

 

13

2 svar till “Q & A”

  1. Älskar att du tar dig tid att svara på frågor och skriva såhär långa inlägg! Så bra och vettig läsning, du är så otroligt bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *