Q & A

Tack för superfin blogg! Har en fråga. Gissar att du får en del skador ibland, hur gör du för att försöka hålla dig skadefri? Om du skadar dig, söker du hjälp direkt då? Går du regelbundet till naprapat eller dylikt, för att förebygga? Kort sagt, vad tänker du om skador. Tack, A

Svar: Hej A! Tack för du läser och att du gillar den. Kul med uppskattning. 🙂

Ska jag vara ärlig så får jag inte så mycket skador som jag hade kunnat få i denna sporten. Detta året har jag haft problem med min höft pga inflammation och överansträngning. Detta problem är nu nästan helt borta pga att jag stoppade i tid och tog tag i problemet direkt. Dessvärre ledde det till inställd tävling och löpvila i 4-5 veckor. Men, det är ingenting jämfört med hur illa det hade kunnat bli om jag bara fortsatte att köra på. Jag fokuserade istället på att träna ännu mer tung styrka, gå regelbundet till en napraprat och kiropraktor samt köra på känsla. Och det funkade för mig. Jag gav kroppen en liten paus och nu är den tillbaka – mer taggad än någonsin.

Joanna! Jag måste bara få säga detta: vilket grymt jobb du gör med dina sociala medier! Du är en fröjd att följa. Nu till min fråga… jag vill börja springa. Vad tycker du jag ska börja med?? Jag börjar från noll och är helt lost!

Svar: Hej! Vad glad jag blir över din kommentar, tack tack tack! För att svara på din fråga så tycker jag att du ska börja med att fokusera på följande tre saker:

1. Gå och få professionell hjälp gällande skor. Testa ut vilka som passar just dig. Köp även en uppsättning löpkläder som känns bra och tål väder och vind. Finns inget värre än illasittande löpkläder som läcker och ej leder av svett eller håller en varm.

2. Vad är ditt mål? Det måste du ha klart för dig. Varför vill du springa? Skriv ner det för dig själv och vill du så kan du dela detta mål med någon i din närhet för att då extra stöd i din satsning.

3. Hitta en träningskompis. Det är mycket roligare så. Gå med i en löpgrupp, kolla runt i din bekantskapskrets – kanske springer din kusins man mycket? Eller en kollega på jobbet? Bilda ett team.

Lycka till!

Hej Joanna, jag har undrat över en grej rätt länge. Känner du någonsin press över att faktiskt träna så mycket som du gör? Att du måste för att du är den du är?

Svar: Hej hej! Nej jag gör inte det. För det är inte för ”er” jag tränar. Inte heller för min familj, vänner eller andra bekanta. Mina sponsorer och jag har en god dialog om min träning och jag känner att jag alltid har fått bra backning i alla beslut jag har tagit. Däremot kan jag väl bli lite less på hetsen som har varit de senaste veckorna gällande min träning där frågor gällande om jag helt har slutat med triathlon har dykt upp. Och det är väl lite tröttsamt, att det är så utstickande att träna annat en period och därmed bli någon form av ”utböling”. Men hey, som sagt, jag mår bra av det och det är det enda som räknas.

Men jo, det finns en hel del ”måsten” som följer med detta yrket – man får väl bara påminna sig om varför man gör saker och ting och för vem. Gör man det så släpper det mesta, det tror jag.

Jag kommer från en bakgrund med noll träning så hur jag lever mitt liv idag är verkligen något jag inte ska känna press över.

Tack för en bra fråga. Kram,


35

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *