,

Q & A “Jag blir stressad av tanken på lopp!”

Har du något tips för hur man håller motivationen när man behöver träna (mot stress och för allmän glädje) men inte triggas eller har behov av att tävla? Jag mår skit när jag inte tränar men det blir så lätt att tappa motivationen när jag inte ”behöver” nå några mål. jag vill bara… fortsätta träna. och känner inget sug- och blir snarare stressad av tanken att behöva ställa upp i ett lopp..!

Hej!

Jag tror det är ett förekommande uppfattning att man “måste” ha högt uppsatta mål och träna inför något specifikt.

Är träningen mindre värd för att man inte har ett mål? Tjänar rörelse inte ett högre syfte om vi inte har en tävling att knyta ihop träningsblocket med? Nog för att vi (ja jag skriver vi för jag vet att ni är en del här inne som är lika stora måltorskar som mig) är målfokuserade. Men om vi skalar av det översta lagret av självförverkligande – har vi verkligen klart för oss varför vi egentligen tränar? Förutom att fylla på vårt CV av grandiosa prestationer som sållar oss till det översta skiktet.

Jag tror, inklusive mig själv, att vi måste kliva tillbaka ett steg och se till vad träning först och främst gör för oss. Hur den får oss att må. Hur den stärker vår kropp och bygger förutsättningar för ett välmående 10-20 år framåt. Hur den fungerar som den enklaste formen av terapi och boost för sin självkänsla men framförallt självförtroende. Hur vi vågar mer och utvecklas framåt.

För du skriver själv att du mår skit när du inte tränar. Bara där har du en stor anledning att fortsätta. Att må bra är minst lika viktigt, om inte viktigare, som att träna inför ett lopp. Vårt välmående är det viktigaste vi har.

Men om du inte känner något sug just nu, byt riktning! Testa på en ny sport, gå med i en klubb eller haffa nya träningskompisar. Få in rörelse i ditt liv utan att “aktivt gå och träna”. Kan du cykla till jobbet? Promenera? Häromveckan träffade jag ett par som gick till jobbet (10 km) 4 dagar i veckan. Det är 4 mil i veckan! Och då behövde de bara gå upp 30 min tidigare och fick dessutom kvalitetstid ihop. Vissa dagar lyssnade de dessutom på poddar/ljudböcker.

Haka inte upp dig på att du måste ha ett högre syfte för din träning. Det har du redan. Dig själv.

Kram på dig,

49

3 svar till “Q & A “Jag blir stressad av tanken på lopp!””

 1. Wow, TACK!! Precis vad jag behövde idag!!! Jag är inte heller något tävlingsinriktad utan jag gör det mest för mig själv för att må bra , minska stressen och döva huvudets alla röster…..då mår jag bra!! Sen vill jag uppnå ett starkare jag och ett mer well being. Därför tränar jag !!! Och jag gör det allra mest för att jag tycker det är roligt!! Det som inte är kul göra jag inte….då enkelt är det, all träning är bra, oavsett vad jag gör!! Livet går upp och ner, är energin låg då blir det långpromenad er, har jag energi kör jag gärna högintensivt pass….lyssna på sig själv är det viktigaste och ha kul!!!! ♥️♥️♥️♥️

 2. Joanna, din stjärna! TUSEN tack för ditt svar! Det betyder enormt mycket och det känns fint att få känna mig hörd (Jag som ensam varg och utan mål i mitt tränande) i detta sammanhang. Ibland är det så lätt att stå nere på gymmet och tänka “Vad fan håller jag på med egentligen” – men ska i fortsättningen tänka att det kanske inte är så viktigt att veta varför, mer än att jag mår bra.
  Tack än en gång. Och du, du är grym!

 3. hej Joanna,

  Jag är ju några år äldre än du (ca 20 år) och har kommit dit till att träna först för att må bra.
  Det har inte varit lätt, men nu tycker jag det är så skönt att bara sticka ut i skogen och ta en runda (ca 4km) och jag är nöjd efteråt.
  Så träning ska var kul, men sen vill man naturligtvis även att man ska bli starkare, smidigare och rörligare.
  Jag har tävlat i många år i både det ena och det andra, gillar det fortfarande, men på min nivå och mot mig själv.
  Så, ta det lugnt och känn efter, du kommer tillbaka.
  Du är en stor inspiratör.
  Kram till dig.

  Med vänlig hälsning,
  Petra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *