Q & A – Löpning


Foto: Tobias Gustavsson

Hej bästa inspirationskällan!Jag har en liten fundering över tempo i löpning. När du började löpträna vad sprang du milen på då? Eller för några år sedan? Hur ser din utveckling ut över åren?
Just nu kämpar jag på för att komma ner på timmen på milen och är nyfiken på hur du har jobbat dig upp i snabbare tempon och hur lång resan var för dig.
Kram!

Hej på dig, kul att du läser och inspireras! Oj, när jag började springa så sprang jag milen på runt 65 minuter. Jag sprang med fel teknik, disponerade inte min energi rätt och hade tungt steg. Min utveckling har bara gått framåt och för varje år har jag kapat mer och mer tid. Idag ligger jag på runt 47 minuter blankt. Min bästa tid någonsin är 45.72 min. Det jag gjorde var att efter min hälsporre (läs mer om det här) som till största del berodde på fel löpteknik och dåligt aktiverade sätesmuskler så bestämde jag mig för att börja om från början. Jag tog hjälp och korrigerade min löpteknik, gick hos Daniel på InMo och korrigerade kroppen samt började med grundlig rehab. Jag stärkte inifrån och ut samtidigt som jag började följa ett löpschema som min löpcoach Simon speciellt anpassade för mig efter att ha gjort diverse löptester. Sen bet jag ihop och höll i. Det fick ta den tid det tog, men desto starkare grund jag skapade mig, desto tydligare var resultaten. Jag springer väldigt mycket tröskelpass samt har nött många mil i olika distanspass. Det har funkat för mig, men vad exakt som funkar för dig kan jag tyvärr inte säga, men ett steg på vägen är att anlita en duktig löpcoach samt gå med i någon löpgrupp. Kram på dig!

Hej! Kan du inte skriva lite mer kring överträning och vila? Och gärna lite kring hur du lärt dig tolka vad din kropp säger! Du verkar ha sån himla bra koll på vad din kropp behöver och när vilket jag själv inte alls klarar av. Jag ”vet hur saker funkar” typ kring hur mycket en bör vila och mat men drar ändå ofta på mig skador pga inte lyssnar på kroppen när den säger emot. Varför? FÖR JAG FATTAR INTE VAD DEN SÄGER? Exempelvis om jag en dag vaknar och inte har lust att träna, när vet jag om de betyder vila eller om jag nara är lat? Så svårt! Tacksam för svar!

Mvh tjej som inte kan träna utan att skada sig..
Hej!

Jag tror visst du fattar vad den säger, men du är nonchalant och lyssnar inte inåt utan går efter hur du tror det ska vara. Du tror att du är lat om du inte tränar en dag. Du tror att man ska träna på ett speciellt sätt. Du tror att man ska träna mycket. Först och främst. Vad vill du med din träning? Varför tränar du? För vem skull gör du det? När du har benat ut dessa frågor så ställer du dig frågan: ”Ska jag skärpa mig och träna seriöst utan att sabba min kropp eller ska jag fortsätta hafsa omkring och göra saker halvdant?” Ta hjälp! Be om ett konkret träningsschema av någon som kan och som du känner dig trygg med att dela dina tankar med. Var och hur skadar du dig? Är det en återkommande skada? Ja, då måste du ta hand om den biten först. Det är lite som att alltid skära sig på samma ställe med kniven när du skalar potatis, du gör om samma miss om och om igen, men varför? Kan du korrigera greppet? Byta kniv?

Sen har man dagar då man inte pallar träna – det är OKEJ!

Lycka till!

Tycker själv det är svårt att utmana mig själv i löpningen och inte bara köra en vanlig runda på x antal kilometer, har du nåt tips? Springer 3-4ggr i veckan(+ kör crossfit) och såklart blir jag snabbare sakta men säkert men hade varit najs att utvecklas i en högre takt både hastighets- och distansmässigt. Drömmer tex om att klara en halvmara i år, men har aldrig sprungit mer än 15k och det här året inte mer än 11k.. något tips/råd? Kram och tack för grym blogg+insta

Hej hej! Följer du något konkret löpschema? Har du gjort löptester? Det är mitt främsta och bästa tips för utveckling, sätt ett mål, en handlingsplan och följ den. Sen tycker jag löpgrupper är ett fantastiskt sätt att utmana sig själv och sin löpning på. Det kan jag varmt rekommendera.

Kan du dela upp din vanliga runda någon dag? Vända på den, springa åt andra hållet, lägga in 2 minuters intervaller där du höjer hastigheten. Kanske att du förlänger rundan med 2 km varje vecka och sen sänker efter 4 veckor igen men istället fokuserar på att höja tempot. Lek runt, men försök att hela tiden lägga in nya moment och överraska kroppen.

Lycka till!

0

1 kommentar

  1. Spännande, sökte upp ditt hälsporre inlägg. Hade för några veckor sen också misstanke om hälsporre var hos naprapat dagen efter. Fick ett gediget schema jag sen dess följt slavisk och inflammationen var borta efter cirka 5 dagar. Nu får jag äntligen börja löpa så smått 🙂 dags för tredje återbesöket nu och ser fram emot att jobba mer förebyggande som man kan göra vid en mer långsiktigrehab/prehab.

    Det där springa på bosuboll lät bra? Barfota eller med skor?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *