I samarbete med Suunto & Sportamore
Min resa med Suunto började för 4 år sedan när jag köpte en Suunto Ambit 3 Sport. Det var min första multisportklocka och första halvåret använde jag den bara för att mäta hastighet, sträcka och puls. Det enda du behöver egentligen om man inte som jag börjar avancera och vill ha koll på splitt-tider, lägga in sina pulszoner och registrera varvtider när man exempelvis simmar. Vilket jag med takt att min träning utvecklades och jag kom in på triathlon ville ha. Nu har det gått ett par år och Suunto har blivit en trogen partner i min träning, så pass att jag fick frågan om jag inte ville recensera deras klockor. Se hela testet på Sportamore (klicka här för att komma till hela recensionen!)
MEN! Då jag vet att tävlingar alltid uppskattas bad jag Suunto sätta upp en tävling där man kan vinna en ny klocka. Den finns här.
I takt med att min träning avancerades så uppgraderade jag till en Suunto 9 och fick allt jag ville ha samt en stor bonus i form av grym batteri-tid upp till 120 timmar. Men behöver man verkligen en sådan avancerad klocka? Finns det inget mellanting? Ett hopp från trean som ligger på runt 2400 kr till nian som landar på kring 7000 kr känns saftigt. Jag vet. Kan man få en kompakt multisportklocka med grym batteritid, GPS-navigering och aktivets-registrering dygnet runt utan att lägga nästintill det dubbla priset?
Det kan man. Suunto 5 kostar runt 3.400 kr och täcker det man behöver. Likt Suunto 9 så mäts puls via handleden vilket, jag måste vara helt ärlig där, ibland fallerar beroende på hur hårt man har spänt klockan och vilken position man befinner sig i. Jag har noterat att det ett visst bortfall i pulsregistrering när man exempelvis cyklar i en mer liggande tempoposition s då handleden vrids något. En annan grej som gör att klockan halkar ner till en 7:a i helhetsintryck är att den förra veckan tog upp mot 10 minuter för att hitta GPS-signal när jag låg i öppet vatten för att simma. Detta även när jag befann mig i en sjö med bara några hundra meter till närmsta stora väg. Däremot tog det bara 30 sek för den att göra samma sak igår. Men där är Suunto 9 snäppet vassare. Däremot fungerade mätfunktionen perfekt när den väl hittade signal och jag jämförde med andra klockor genom att simma samma sträcka.
En rolig grej med klockorna är sömnregistreringen som i första hand registreras i två olika aspekter: sovtid samt sömnkvalitet där genomsnittlig puls registreras under sömnen. Det betyder att sovtiden mäts med hjälp av en accelerometer, som är en typ av rörelsesensor som känner av rörelser från handleden. Baserat tiden man spenderar i sängen ens rörelser under den tiden så känner klockan av om man sover. Sovtiden utgörs av två värden: den tidigaste tiden du vanligtvis går och lägger dig och den senaste tiden du vanligtvis vaknar. När det kommer till sömnkvaliten så är det en uppskattning på återhämtningen under den tid man sover. Uppskattningen baseras på hur länge man sover och en analys av ens puls vid sömn. Jag har aldrig tidigare brytt mig om denna typen av data men ser idag ett visst samband med mina pulstoppar och återhämtning när jag exempelvis har stressat eller fått för lite sömn. Och då det är vida känt att en viktig grundsten för maximal prestation är just sömn så har detta blivit en uppskattad funktion och ett verktyg för mig att analysera min träning.
Design: 8 av 10
Pulsmätning: 6 av 10
Sömregistrering: 8 av 10
Stegräkning/distansmätning 7 av 10
Helhetsintryck: 7 av 10
Övriga tillägg:
Multisportfunktionen är väl tilltagen och jag gillar att den är lite nättare än nian. Den är också väldigt lätt att navigera och förstå sig på vilket passar för nybörjare inom alla sporter, men vill du ha en klocka som klarar av att hantera pulszoner mer precist och inte tappar puls vid rörelser som går utanför de vanliga som löpning, styrketräning och promenader så hade jag rekommenderat Suunto 9 (pulssensor handled) eller Suunto Ambit 3 Sport (behöver pulsband). Men med det sagt så betyder det inte att pulsmätningen är dålig, men man får räkna med 2-3 sekunders tapp på ett pass.
Jag hoppas du hittar just din klocka för att göra träningen lite roligare och utvecklande. Vill du slå till har jag löst en kod “Joanna10” som ger 10% på Suunto (ordinarie priser) mellan 25/6-29/6 på Sportamore. Klicka här för att komma till de olika klockorna.
Lycka till med träningen!
0
2 svar till “Recension av Suunto 5”
Jag har en Hr spartan, supernöjd förutom det där med pulsen, funkar i alla lägen utan promenad där har jag konstant typ 200 i puls oavsett hur jag spänner den.. så jag funderar på att bara gå i framtiden.. 🙂
Enda jag har varit sur över jämfört med min gamla polar var när två laddare pajjade inom loppet av 1v.. 🙂
Hmm konstigt, testat att kalibrera den? 🙂