Relationen med sin telefon

Som några av er vet så pluggar jag just nu ett par dagar i veckan och dagarna består av digitala föreläsningar och grupparbeten via zoom. Det är spännande ämnen och leder ofta till diskussioner vilket jag uppskattar. Jag tycker det är befriande att tycka olika och få höra hur andra resonerar. Just en sådan diskussion hade vi idag gällande telefoner då vi pratade om stress och sömn. Och jag blev förvånad över att jag i princip var den enda i gruppen som stängde av sin telefon på natten. Anledningen till att nästintill alla inte stängde av telefonen var att man kände sig stressad om man inte blev nådd. Har tänkt en del på det i andra situationer när ämnet har kommit på tal, att det inte är så självklart att stänga av telefonen.

Jag stänger av min telefon på flygplansläge 30 min innan jag går och lägger mig. Sen ligger den där på golvet tills larmet går igång och då sätter jag igång den, scrollar mail, IG, blogg och andra sociala medier samt nyheter. Om någon skulle ha sökt mig under natten får jag även notiser om detta. Vilket i princip aldrig händer. Förutom några enstaka fyllesms eller när jag var singel – kvart i tre raggen som hörde av sig och undrade om jag var ute för de ville ligga. Det var alltid roligt att vakna upp till. Hehe.

Riskerar jag att missa något allvarligt samtal på grund av att jag stänger av min telefon på nätterna? Ja absolut.

Men jag tar den risken. För natten är den enda stunden på dygnet jag kan helt släppa telefonen. Helt koppla av från allt tekniskt. Och jag vill låta det förbli så.

63

6 svar till “Relationen med sin telefon”

  1. Helt enig!! Har använt flygplansläge så länge det funnits. Häromveckan sov min dotter borta hos en ny kompis & jag vågade därför varken ha flygplan eller sovläge om utifall de behövde nå mig. Det behövde de inte men däremot så plingade det till av sent sms just när jag somnat; såå nöjd med min vana att ha den avstängd i vanliga fall, tortyr att vakna av pling… Dessutom är det himla mysigt att vakna till ev sms som kommit senare än läggdags ☺️.

    • Ja men du ser 🙂

      Det är inte svart eller vitt, självklart finns det nätter som kanske behövs vara “online”. Men vi tänker samma där. 🙂

  2. Sätter mobilen på ljudlös nästintill varje natt. Efter alldeles för många år med katastrofal eller obefintlig sömn, känns det som den största av självklarheter och jag kan undra om människor egentligen förstår. Dels hur pass viktig sömnen är för livet och hälsan, dels hur pass mycket även minsta microuppmärksamhetskrav från mobilen stjäler från detsamma. Som jag gillar att du låter så många ämnen få utrymme i diskussionen. KRAM!

  3. min mobil är konstant på ljudlös, inte ens vibration är på såvida jag inte väntar ett samtal! jag brukar kalla den för min meddelandecentral. ibland glömmer jag den hemma och det brukar gå så bra så!
    så länge jag inte har nåt föräldraansvar så tycker jag att det är helt upp till mig om jag vill vara nåbar eller inte! =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *