Restaurang Hantverket

Åt middag med Madde på Restaurang Hantverket på Sturegatan 15 tidigare ikväll. Våren låg i luften när jag promenerade genom Humlegården och jag hade den där lite busiga känslan av förväntan och livsglädje i kroppen. En kombination av att få träffa en tjejkompis jag inte har sett på länge, testa en ny restaurang och dricka ett glas rödpang. Kanske en av de finaste känslorna som finns.

Det kanske inte har undgått de flesta av er att jag älskar mat i alla dess former, och jag har på senare år nördat ner mig i olika smaker och restauranger. Det är något, förutom min träning och resor som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det brukar också vara väldigt uppskattat när jag tipsar om olika ställen, så jag tänkte att jag skriver ihop en liten light recension på kvällens restaurang. Hoppas ni gillar det.

Hantverket inriktar sig på svensk mat men det är så mycket mer än det. Lokalen är snyggt inredd, och det hela känns väldigt rustikt med en skandinaviskt design. Deras meny är bred och det finns en hel del att välja mellan. Konceptet är mellanrätter och de rekommenderar att man tar 3-4 rätter. De fyra första rätterna på menyn är små ”bites” sedan följs det av kalla och varma mellanrätter.

Vi började med att beställa in ett glas Côtes du Rhone och bestämde oss därefter för att testa råbiffen som var tunt skuren med och inlindad med gruyére, hasselnötter och jordärtskocka. Oerhört bra. Så otroligt krämig och god smak. Och jag älskar att de inte hade snålat med nötterna.

Därefter beställde jag in deras svampssmörgås vilket var ett krispigt rågbröd med löjrom, odlad svamp, kryddost och syrad lök. Brödet låg ovanpå en stenmortel och till det så fick man en liten träsked. Det man gör är att man slår ner morteln rakt ner i skålen så att allt rörs runt. För under brödet döljs nämligen en riktigt god röra med svamp och ost bland annat, förutom den som ligger på toppen av brödet. Detta är tydligen Stefan Ekengrens signaturrätt och jag förstår varför. Jag gillar verkligen när det händer något mer med rätten och det blir en story kring det.

Vi tog som sagt bara 2 mellanrätter då vi hade en liten plan på att köra efterrätt. Det visade sig vara ett bra beslut då vi ögnade igenom dessert menyn och bestämde oss rekordfart för denna skapelsen.

Låt mig presentera, tiopoängarnas efterrätt. The mother of holy donut glory. Bananglass med friterad munk med varm chokladsmet inuti och massa pistagekross. Den var allt en efterrätt ska vara. Stor, mustig och sockrig.

H a l l e l u j a.

Om jag rekommenderar hantverket? Svar ja.
Ca pris: Runt 550 kr för ovanstående. Priserna börjar på runt 85 kr för en bite och fortsätter sedan uppåt.
Atmosfär: Ledigt uppklätt.
Service 4/5.

Det är inget ställde du ska gå till om du är superhungrig och vill äta en stadig kött och bea middag. Men är du ute efter lätt, smakrik mat med ett nytt tankesätt vid både servering och kombination av råvaror – då ska du definitivt ge Hantverket ett besök!

12

1 kommentar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *