Restaurang Råkoko

Igår tog jag med mig Viktoria till öppningen av Åkeshofs slotts nya satsning Restaurang Råkoko. Det var tisdag, solen sken och vi åt lunch i 2 timmar. En lunch som dessutom var helt vegetariskt, jublande god och serverades med väldigt bra vin till.

Köksmästare Petra Hed hälsade oss välkomna i den lummiga, gröna salen vars inspiration är hämtad från rokokon, råkost och råvara och vi haffade snabbt det bästa bordet. Jag, Ida, Petter, Viktoria och Erik. Men innan dess åt jag mjölksyrad saltgurka med smaksatt färskost och rostad bovete. Man hörde ett högt jubel när jag hittade brickan ute i den lummiga trädgården utanför slottet. Åt fem. Är ju polack, det vill säga uppvuxen på bland annat saltgurka.

Så vegetariskt alltså. Var det bra? Blir man mätt? Två typiska frågor jag får när jag delar med mig från restauranger vars meny är vegetarisk. Det har hänt en del sedan tiden man blev serverad isbergssallad med ett par trötta tomater och en fefferoni. Visst förekommer dessa vegetariska rätter fortfarande, samma sak som med glutenfritt bröd serveras vakumförpackad och så torrt att finska pinnar upplevs som saftiga. Men de flesta restauranger har förstått att man bör ha en bra veg-meny. Och de som satsar ytterligare ett steg till har verkligen börjat fokusera på att ta fram välarbetade menyer som har en röd tråd, fokuserar på närproducerade råvaror och vill beröra men framförallt utmana med sin mat.

Och det är här Råkoko kommer in. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig när jag satte mig till bordet. Jag åt av brödet och skämtade om att är brödet och smöret (som helst ska vara vispat) bra så vet man att det som kommer härnäst också kommer vara bra.

Vilket det var.

Favoriterna var helt kantarellerna med friterad majs och picklade granskott samt efterrätten. Herregud. Jag skrev det i min story igår att det är såhär efterrätter skall vara. Stora och mustiga. Så att man nästan överväger att lämna för det är så mycket. SÅ ska efterrätter vara.

Rätterna ligger på mellan 45 till 140 kr – vilket är väldigt bra för lunch. Det rekommenderas att man tar 1-2 rätter. Vilket ska räcka. Fast är man som mig så bör man ta 2 st. För gott att hålla igen.

Rödvinet, ett Pinot Noir, vi drack till ska jag haffa på systemet i veckan. Det var riktigt bra. Eller som Viktoria sa ”ett perfekt lunchvin”. Lätt men ändå rund i smaken. Funkar bra med det mesta men ett snäpp, eller tre, bättre än husets röda. Kanske tar med mig en flaska åt mig och Louise när vi åker upp till dalarna. Det blir bra.

Kul med ett nytt ställe utanför stan. Ska rekommendera det till mina gamla kollegor på SOS International när de vill käka bra lunch men inte vill köra in till stan.

Tack för härligt sällskap gänget, det är alltid lika trevligt att dricka vin på en tisdag och äta god mat.



19

4 svar till “Restaurang Råkoko”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *