Städhjälp = Lathet?

Jag kom att tänka på diskussion jag hade med en bekant häromdagen gällande städhjälp hemma och responsen jag fick av en person som överhörde vårt samtal. Den tanken fick mig sedan att tänka på alla de gånger jag faktiskt har fått samma respons, samma tråkiga jäkla “skammande” respons, från 99% kvinnor.

Responsen jag pratar om är såklart att jag blir sedd som lat/oansvarig/bortskämd/ICKE KVINNA – ja men välj själva. There is more of where that came from.

Jag förstår inte riktigt, jag gör på riktigt inte det. Hur kan ett beslut om att ta in städhjälp varannan vecka göra mig till en lat människa? Jag ser på det som såhär:

– Att outsourca städning frigör tid. Tid som jag idag lägger på bland annat bloggen, träning, samarbeten och framförallt: att inte tjaffsa med min kille om vem tur det var att ta toaletten. Bara DET är värt 1000 kr i månaden.

– Jag gillar inte att grovstäda, speciellt inte när jag vet att den tiden kan läggas på annat som jag tycker om, som behövs göras och som framförallt – genererar mervärde i mitt liv och betalar städfakturan varje månad. Ska jag vara ärlig så är jag inte särskilt bra på det heller. Jag är inte så huslig av mig. Men jag har många andra kvalitéer så jag hänger inte läpp, även om jag vet att min kille hade önskat att jag vore lite mer som honom ibland, ,men man får mötas någonstans på halva vägen då han är grym på att städa hemma. Eller ja, det är han som sköter det mesta. Matlagning, städ etc som den ansvarstagande man han är. Vilket jag är evigt tacksam för.

– Att ha ett hem att trivas i är självklart något jag vill ha. Jag tycker om inredning och mår bra av att ha det rent och snyggt. Men jag är ingen pedant och definitivt ingen som kan gå hemma och piffa. Det ligger inte prioriterat hos mig och jag blir bara stressad av dagligen perfekta hem. För jag vet att det lilla rummet där det borde vara ett mini-kontor just nu består  sedan vi flyttade in för 1,5 år sedan) av ett extrarum för våra kläder, cyklar, tvättställ och diverse påsar med pressutskick.  Jag vet det, och det stressar mig emellanåt, på samma sätt som städningen har gjort. Och vad gör man med något som skaver? Man hittar en lösning. Och vår lösning var att komma hem till ett rent och städat hem varannan vecka. Där tvätten är struken, vikt och upphängd och toaletten luktar gott. Där diskbänken glänser och vi för några timmar bara kan sjunka ner i soffan och inte känna ett endaste måste.

Mitt kommande “ta tag i projekt” är att styra upp det lilla rummet. Jag tänker dock outsourca borrning av cykelhängare till någon annan, vill ju ha en vägg kvar.

Jag är helt för outsourcing. I alla lägen. Och det gör mig inte mindre driftigt än någon annan. Jag gillar min tid för mycket för att inte våga ta hjälp och styra upp situationen.

Och ska jag vara helt ärlig – det är lyxigt. Så oerhört lyxigt att komma hem till ett skinande hem. Värt alla insparade luncher och take-away lattes.

63

24 svar till “Städhjälp = Lathet?”

 1. Helt rätt! Detta är fan det första jag ska skaffa när jag inte längre är student. Tänk så mycket tid man sparar där man kan göra mycket trevligare saker än att grovstäda!

  • Ja alltså, det är ju en summa som försvinner varje månad. Men om man spar in på något litet som man egentligen inte behöver – då blir det inte så hiskeligt mycket. 🙂 Allt handlar om vilken prio man har. 🙂

 2. Instämmer 100%.
  Älskar den känslan det ger när en kommer hem till sin nystädade lgh!
  Får kommentarer om att jag bara bor på 38kvm men värt varenda krona för mig att unna mig detta.
  /Anna

 3. YAAASS!!! Hade jag haft råd hade jag LÄTT skaffat städhjälp. Personligen tycker jag det är pisstråkigt med städning och blir rent sagt amazed av folk som har som nöje att piffa hemma. Älskar dock när det är rent och snyggt men usch vad det är tid man vill lägga på annat. Tycker det är helt rätt + att du bidrar till att någon annan får ett arbete och lön. Win win helt enkelt.

 4. Jag bor oxå på 40 kvm och har världens bästa Magdalena som kommer en gång i månaden. Jag möts av doften av såpa, skinande ytor, till-puffade kuddar och en säng med lakan så sträckta att en nål studsar – och hon bäddar ner min gosse-kanin Alex som agerar sambo.
  Värt varenda krona och kommer aldrig känna skuld eller be om ursäkt; även om jag ofta kan känna precis den där känslan; Hallå! Du är singel! Du bor i en 1 1/2! Inga barn! Du har all tid i världen!
  Nej, det har jag inte alls för precis; jag måste göra allt själv! Och då prioriterar jag!
  Vi är alla så värda det vi väljer är bra för oss !

  • Halleluja! Så förbannat befriande inställning. Jag är också singel, utan barn i en liten lägenheten. Jag hatar att städa lika mycket som jag hatar att ha oordning. Stående på önskelistan de senaste jularna och födelsedagarna har varit: mamma städar min lägenhet.

   Ditt val är ju guld värt! Folk betalar ju massa pengar för att någon annan ska laga mat åt dem, ja kanske till och med leverera den till dörren. De betalar för att få däcken på bilen bytta och för att lägga upp de nyinköpta byxorna. Ändå är det just det här med städningen som väcker så starka känslor. Tror dock att vinden börjar vända i takt med att folk inser värdet av sin egen tid och framförallt det som du tar upp Joanna. För fy tusan vad mycket tjafs och onödiga diskussioner just städningen skapar för den som är i en relation. Så ovärt!

 5. Hade absolut valt att ha städhjälp om vi haft råd med det men nu när jag är föräldraledig prioriterar vi fler dagar hemma med barnen =mindre pengar. Tycker absolut man ska outsorsa om man kan. Det skapar ju jobb till någon annan. Doc viktigt kan jag tycka att man väljer ett vettigt företag där personen får en dräglig lön.

 6. Vi har et stort hus og absolutt råd til å ha vaskehjelp, så selvsagt har vi det! Det er den beste følelsen å komme hjem etter en litt for lang dag på jobb og kjenne lukten av nyvasket hus <3
  Vi tjener våre egne penger og vi kan bruke de på akkurat det vi selv vil. Basta!

  Digge deg ?

 7. Att skaffa städhjälp är lätt en av de bästa sakerna vi gjort i detta hus! Enda vi ångrar är att vi inte gjorde det tidigare. Vi lägger hellre tiden på annat och precis som att vi betalar någon annan för att byta däck på bilen, känns detta lika självklart. Livskvalité som gör att vi får mer tid till varandra i familjen ?

 8. Så rätt!! Vi har också städhjälp och det är så lyxigt! Lyxigt både att komma hem till ett skinande rent hem, men också lyxigt för att familjen får mer kvalitetstid tillsammans där vi gör roligare saker än att städa!

 9. Jag är helt inne på att förenkla livet i den mån det går. Vi handlar mat på nätet och jag har en dubbel uppsättning av smink och hårprodukter på jobbet för att slippa släpandet när jag tränar på lunchen. Jag har inte lyckats övertala min sambo om städhjälp ännu, men jag skulle älska att få njuta av ett rent hem på lördagsmorgonen istället för att känna ångest för att komma igång med städningen direkt efter frukost för att inte hela dagen ska försvinna i en kombination av rengöringsmedelsdoft och nariga händer.

  I en tid där vi inte gör annat än att prestera och driva oss själva till utmattning tycker jag rent av att det är oförskämt att kalla någon lat och bortskämd för att man vill inte vill lägga x antal timmar varje vecka på att städa.

  • Hej Martina!

   Jag har också en dubbeluppsättning av makeup samt kläder. Underlättar SÅ mycket. Är så enig med din sista mening. Huvudet på spiken!

   KRAM

 10. Att anlita städfirma är lätt det bästa beslutet vi har tagit i vårt hushåll (villa, två vuxna, två barn). Tidigare var det ständigt tjafs om städning; när, var och hur noggrant. Nu kommer vi hem till nystädat varje fredag och jag njuter lika mycket varje gång.

 11. Så härlig inställning! Forskning har visat att personer som väljer att lägga extra pengar på tjänster som städning och restaurangmat blir lite lyckligare än de som väljer att lägga dem på grejer.
  Ska också skaffa städhjälp när jag tar examen om 7 månader ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *