Styrketräning och löpning?

“Kan man styrketräna även om man springer? Och hur kombinerar man dessa två?”

Det kan vara den vanligaste frågan jag får. Och absolut, det kan du och jag rekommenderar starkt att du gör det. Periodisering och en plan är en av framgångsfaktorerna i att hålla i styrketräningen under löpuppläggen och framförallt – nyttja styrkepassen till vad de faktiskt är till för och bygg hållbarhet. Om vi utgår från mig själv så befinner jag mig just nu i peaken av min löpning. Förra veckan sprang jag över 60 km och passen är både långa men framförallt innehåller en hel del snabbfart och stressade trösklar. Det är slitigt. Och då måste jag tänka på VAD min styrka ska innehålla.

Många skriver till mig och uttrycker en rädsla över att de ska bli tunga och långsamma på grund av styrketräningen. Jag förstår att man kan uppleva det så men viktigt att komma ihåg är att den mängs muskler man tror man kommer bygga på 1-2 styrkepass i veckan kombinerat med löpning är inte ens i närheten av vad man faktiskt bygger. Att man skulle bli stor och tung av styrketräning på det sättet man tror är en myt och en oerhört tråkig inställning.

Under dessa veckor och framöver under sommaren fram mot tävling sänker jag därför vikten rejält, jobbar högreps och fokuserar mycket på enbensövningar (kommer posta om detta längre fram). Jag plockar ut basövningar, jobbar explosivt med kroppsvikt och ser till att ta hand om baksida, vader och ger extra kärlek till tensorn. Framåt hösten (beroende på tävlingar etc) och vintern växlar jag fokus och kliver på tyngre styrka. Men ja, jag styrketränar på ett eller annat sätt året runt. Och det har hittills hållt mig skadefri och i väldigt bra form.


9

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *