Sugen på att börja cykla? Såhär gjorde jag!


Jag får så mycket frågor gällande min cykling och vad man ska tänka på när man köper cykel. Nu är jag ingen expert men jag vet ju hur det är när man fattar NOLL och famlar runt bland alla begrepp i cykelvärlden. Delar av detta inlägget kommer från en Q&A förra sommaren men då det är ett hett ämne just nu bland många av er som just nu är på jakt efter en cykel tänker jag att det får komma upp på nytt med en liten uppdatering. Ska försöka hålla mig från att bli för långdragen och skriva en mindre avhandling kring ämnet. Jag har som sagt mig själv att utgå ifrån, hur jag gjorde och hur jag tänker, och inget sätt är egentligen rätt – det är upp till dig själv helt och hållet. Men desto mer man lär sig, desto roligare blir cyklingen och jag vill verkligen inspirera fler att börja cykla. Det är en så oerhört bra träningsform och man behöver inte ställa upp i en tävling bara för att man köper en cykel vilket många frågar mig, däremot finns risken att man blir hooked och kommer vilja testa att göra ett lopp.

Vad ska man tänka på först, ska vi sätta en liten plan?

1. Vad ska jag använda cykeln till?
Triathlon, som ett träningsredskap, exempelvis ut och cykla med vänner och cykelgrupper?  Då tycker jag helt klart en landsvägscykel/linjecykel det vill säga “racer” eller om du vill gå all in och vet att Triathlon är din grej: tempocykel! Många börjar med linjecykel och uppgraderar sig därefter till tempocykel som är mer aerodynamisk och lämpar sig för triathlon. Men ska man inte köra något triathlon-lopp och tycker om att cykla i klunga så ska man helt klart satsa på linjecykel då de flesta cykel-lopp ej tillåter tempocykel.
– Växlande terräng så som grusvägar, landsväg, skog, stadscykling/pendling och större stigar? Kolla efter en Hybrid, Cyclocross eller en Gravel som är en cykel som fungerar på alla underlag men tål mer än en landsvägscykel och funkar även i skog.
– Enbart cykling i skog och svårare terräng? Mountainbike.

2. Hur mycket kan jag lägga? Prova ut!
Åk till en cykelhandlare som exempelvis Cykelcity, Sportson, Länna sport, Cykloteket, XXL (beroende på var du bor givetvis) och testa ut olika. Be att få provcykla dem, testa olika märken, växelgrupper och prisklasser. Du bör ha en slutsumma bestämd när du testar ut cykel, för tro mig, det blir dyrare än vad man tror med alla tillbehör etc.

3. Valet mellan ”the real deal” och ”saving mode”.
+ Om du köper din cykel i affären så får du i 9 fall av 10 bike-fit på köpet , försäkring och samt all hjälp kring cykeln. Det är väldigt bra om du är nybörjare och rätt skönt att ha en butik att återkomma till om något skulle strula i efterhand.
+ Om du köper din cykel via blocket så spar du en del pengar och det blir inte så dyrt om det skulle vara så att cykeln står längst in i förrådet efter några månader och du har tröttnat. Andrahandsvärdet är dock helt okej för en bra cykel, så du kan alltid sälja vidare den om det skulle vara så att du känner att ”wow, detta vill jag satsa på” och byta upp dig till en dyrare variant. jag köpte min första trek som var 12 år gammal på blocket för 3000 kr, renoverade den lite, cyklade på den i ett år och sålde den för samma pris. Valde sen att gå via en cykelhandlare med koll och köpte därefter min nya Trek med Shimano 105 komponenter för ca 13.000 kr via en deal på Roslins Cykel nere i Ystad.
– Om du köper din cykel via blocket har du ingen garanti om den skulle gå i sönder eller visa sig vara ett ”fulsälj. Det är alltid lite av en chansning då man aldrig vet om föregående ägare har vurpat med cykeln och status på exempelvis bromsar, hjul, vevparti m.m.
– Var inte rädd för att säljarna ska ”tvinga” på dig en massa tillbehör eller rentav en dyrare cykel när du befinner dig i butiken. Säg din summa (gärna lite lägre än vad du egentligen har) och be dem sedan hjälpa dig att hitta en cykel som passar dig för ungefär den summan. Var tydlig med vad du vill ha och inte ha. Kom ihåg – du är där för att köpa det som passar dig, inte vad säljaren just nu tycker är trendigt eller ett ”must have”.

Slutsats: Där jag befinner mig nu säger jag helt klart specialiserad cykelhandlare, men i början av min cykelkarriär så kommer jag fortfarande säga att blocket var ett bra beslut.

4. Beslut, ack dessa beslut.
Det finns cykelaffärer som hyr ut cyklar. Det kan vara en god ide att kolla upp exempelvis över en helg. På så sätt kan du testa dig fram. Kolla även med vänner och bekanta runtomkring, kanske kan du få testa deras cykel? Jag var helt säker på att jag skulle bli en Bianchi-brud. Men har nu haft två Trek´s och trivs kanon. Men vem vet, en vacker dag kanske jag rör mig vidare mot ett nytt märke. Det vet man aldrig, för jag har ännu ej testat. Öppet sinne, lås inte er vid ett märke eller gren. Våga testa!

5. Trampa mil!
Okej. Du har cykeln, du har köpt en godkänd hjälm, dina skor passar och du har gått loss på en riktig snabb cykeloutfit med tillhörande fula discohojs-glajjor med en touch av Tyskland. Du är redo. Ge dig ut. Vad väntar du på? Du kommer inte bli bra på cykling om du hoppar över passen eller är rädd för lite stänk och skit.

6. Gör det tråkiga, det hjälper till med det roliga senare.
Just ja. Lär dig byta däck. Det är fortfarande min värsta skräck. Står helt klart på min lista över att behärska. Var på en meckkurs förra året på ett cykelcafe på Södermalm. Men de kunskaperna har bleknat lika fort som min solbränna från helgens Spanienresa.

7. Får jag cykla med er?
Att vara rädd för stänk och skit är en sak, det är något man personligen får komma över. Men att vara rädd för att ge sig ut själv på vägarna är en helt annan femma. Det kan leda till att man drar sig för att cykla, trots att man innerst inne vill. Ta kontroll över den rädslan och våga be om hjälp. Gå med i en renodlad cykelgrupp, eller exempelvis “She Rides” eller “Triathlontjejer” på FB. Annars vill jag även varmt rekommendera Friendcation (min och Louise grupp på FB) där tjejerna stämmer cykelträffar runt om i landet. Vi cyklar en del ihop här uppe i Stockholm med. Gå med i en grupp, fråga om du får hänga med och jag lovar, efter några gånger kommer du vara så mycket vassare än när du började. Det fina med cykelgrupper är att man aldrig blir lämnad utan alltid håller ihop och får stöttning hela vägen.

8. Lycramask eller cool?
Investera i bra cykelkläder som du känner dig snygg i. Det är inte det lättaste då cykelkläder inte är det första man tänker på när man hör ordet snygg. Framförallt inte när man har på sig dem och ser ut som Hasse 56 som cykelpendlar i klubbens 3 storlekar för små jacka. Detta är en punkt jag kommer återkomma till då jag har gjort det till mitt mission att leta snygga cykelkläder.

Har jag missat något? Är jag heelt ute och cyklar (hehe) eller är det något mer ni vill läsa om? Hojta isåfall.

Hej!

3

0 svar till “Sugen på att börja cykla? Såhär gjorde jag!”

  1. Kul läsning och bra tips för att komma igång med cyklingen, oavsett vilken form man väljer eller brinner för. Passar på önska en riktigt härlig cykelsäsong (y)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *