Swica x Hövding

I samarbete med Hövding

“Så Joanna, vad är din relation till Hövding? Har du en hemma kanske?” Jag tittar på mannen framför mig, ler och svarar sedan. “Fram tills i morse när jag gick in genom dörrarna så var jag skeptisk, eller rättare sagt, jag trodde inte på produkten..” Fredrik, som mannen heter, tittar forskande på mig och sedan ner på mitt block där jag noga antecknar vad han säger bredvid hans inringande namn och titel “Embedded Software Engineer”. När han sin titel skojade jag om att det låter som någon höjdare i Silicon Valley. Det tog inte mig många minuter efter att vi hade börjat plocka isär behållaren att inse att det var precis det han är, en höjdare på vad han gör.

Jag fortsätter att berätta om min story, om olyckan och min hyllning till hjälmen, om frågorna kring huruvida jag rekommenderar Hövding och hur Apollonia som är Digital Marketing Manager på Hövding snappade upp min skepticism och kontaktade mig för en vidare dialog.

Och här är vi nu, det har gått 3 månader sedan jag besökte Chokladfabriken på Bergsgatan i Malmö där Hövding har sina lokaler. Jag spenderade en hel dag med att lära mig om hur Hövding fungerar, konceptet och hur produktionen går till. Men det absolut bästa av allt var att jag fick test-ramla med den. Och det var nervöst. Dels för att hela min kropp och psyke nästintill stängs ner av ångest bara tanken av att ramla omkull med en cykel. Men sen även – tänk så funkar den inte? Då måste jag blåsa av hela samarbetet och mitt ambassadörskap. För jag skulle aldrig, jag upprepar, aldrig, ställa mig bakom något jag inte tror på och framförallt inte en sådan produkt som Hövding. Detta samarbetet var inte helt självklart för mig och jag funderade många dagar fram och tillbaka om jag skulle tacka ja till det. Jag diskuterade det med folk i min närhet och ifrågasatte min egna trovärdighet. Men tillslut valde jag att lita på vad andra sa till mig, att trovärdigheten är hög då jag öppet har varit skeptisk till produkten och väljer nu att göra en kampanj i utbildande syfte. Och min agenda är inte att uppmana folk att sluta använda hjälm, tvärtom. Använd hjälm, men vill man ha ett alternativ som funkar under urban cykling i stadsmiljö så är Hövding ett bra alternativ.

Om vi tar det från början. Vad Hövding egentligen är och fungerar. För att förklara det enkelt så är det en nackkrage med inbyggd airbag. Men det är inte riktigt så enkelt. Tro mig, efter att jag hade suttit en timme med algoritmkillarna Peter och Patrik så stod det klart för mig att formeln som anpassas efter all data som förs in är noga testad och att det finns en anledning till att det har tagit 10 år att ta fram och träna själva algoritmen. Själva algoritmen (ADS) grundar sig på machine learning (Finns svensk term: “maskininlärning”. Men kanske låter bättre med engelska? Funkar vilket som.) och AI vilket betyder att olika typer av rörelsemönster har samlats in, närmare bestämt över 3000 olycksmönster och över 2000 timmar normalcykling, som den fått träna på och lära sig att känna igen. Sen, vid cykling, tittar Hövdingen 200 ggr/sekund på hur verkligheten ser ut och ett binärt beslut tas för om airbagen ska utlösas eller ej.

Vilket leder in på en av frågorna jag ställde Peter. “Jag har läst om att airbagen
har smällt när man inte har suttit på cykeln, kan du förklara lite mer om det?” Han förklarar för mig att anledningen till detta är att man inte har avaktiverat sin Hövding när man har klivit av cykeln och gjort en hastig rörelse som då algoritmen uppfattar som ett rörelsemönster som liknar en olycka som har samlats in från exempelvis ett stunt. Då kan det hända att Hövdingen löser ut, eftersom algoritmen är inställd på att hellre lösa ut en gång för mycket än att missa en olycka.

Jag fick titta på flera stuntvideos där man har testat Hövding i olika scenarion och jag förstår varför användningsområdet för en Hövding är snäv. Det finns hundratals olika typer av fall och för att Hövding ska fungera som den ska måste fallet vara från just en cykel, som den är utformad för och framförallt testad för. Att använda sin Hövding på exempelvis sin MTB i skogen, en elscooter eller landsvägscykling är helt fel. Hövding ska endast användas för urban cykling och det är där bland annat jag kommer kombinera min träningscykling där jag alltid använder hjälm med att ha min Hövding om jag exempelvis cyklar genom stan på min gamla tantcykel.

Inför min testolycka så fick jag även känna på hur det kändes när den utlöstes när jag stod upp, detta visas även i filmen. Vi gick då genom innehållet i gasbehållaren innehållandes 26 liter helium och som på bara 100 milisekunder utlöser en airbag runt huvudet med ett tryck på 620 bar.

Let that sink in, 620 BAR! Ni som cyklar förstår min fascination då man vet hur spänt ett däck med 7-8 bar är.

Totalt utlöser teamet 3 stycken Hövding-kragar på mig under dagen och varje gång slår det mig vilken jädra kraft det är i den. Speciellt när jag cyklar mot madrassen där jag ska ramla och den utlöses innan jag har kommit halvvägs i fallet med en sådan kraft att min brutala ångest över det faktiska fallet försvinner. För ja, jag hade ångest hela morgonen och jag svettades så mycket att mina vita byxor hade fläckar längs låren, och det var inte på grund av den tryckande värmen som just hade lamslagit Malmö. Att medvetet utsätta sig för att ramla med en cykel när man har en olyckshistorik som mig är inte det lättaste. Olyckan kommer alltid finnas i mina tankar och det är väl därför också detta samarbetet är så speciellt för mig.

Jag upplevde smällen som väldigt odramatiskt vilket man även ser i en av filmerna som ligger på min Instagram. Mitt ansiktsuttryck säger verkligen “var det allt?” och jag blir på riktigt överraskad då jag har hört skräckhistorier om ringande öron, svårigheter att andas och blåmärken runt halsen. Jag märker inte av något av detta utan blir mer fascinerad över tekniken, och även mer övertygad.

Så vad är kontentan av min dag tillsammans med Hövding? Bär jag hövding idag?

Jag cyklade till ett möte i stan häromdagen med min Hövding, de första 10 minuterna var svettiga då det är en omställning att faktiskt inte ha något fysiskt på huvudet. Men efter ett par gånger slappnade jag av och cyklar nu kortare distanser inom stan med min Hövding. Jag bär däremot alltid hjälm och jag ska cykla längre sträckor tex utanför stan för att bada, eller hälsa på vänner som bor utanför city. För mig handlar detta inte om antingen eller. Och det är inte heller det Hövding vill. Jag bär alltid hjälm vid träning eller längre cykling, men kommer bära min Hövding vid vardagscykling till och från möten eller när jag exempelvis ska äta middag och inte vill paja luggen. Då behöver jag inte längre ta en Uber eller åka kommunalt som jag fram tills nu har gjort.

För att skippa skydd är inte ett alternativ.

45

8 svar till “Swica x Hövding”

 1. Har träffat de på Hövding och Apollonia via mitt arbete och de är såna proffs och jag blir så glad att du gör ett samarbete med dom! så rätt och snyggt gjort av A att ta in och vända dig. Gör trovärdigheten lite extra som sagt =)

  Kul!

  • Hej!

   Ja, jag har bara gott att säga om hela teamet. Så oerhört kunniga och passionerade. Och även ödmjuka inför vissa frågeställningar. Väldigt glad över samarbetet! 🙂

 2. Intressant inlägg.

  När de gäller cykelhjälm ser jag det som något som borde vara självklart för alla.
  Ochh är man lite fåfäng eller inte vill skada frysyren, då är en Hövding ett utmärkt val.

  Är man dock lite slarvig och trivs bra i en vanlig hjälm, då fungerar en vanlig hjälm lika bra.

  Personligen hade jag vart rädd att komma ihåg att varje gång aktivera Hövdingen, ladda hjälmen osv. Nej, enklare att bara ha vanliga hjälmen inom räckhåll eller hänga på cykelstången. Ta på sig den och cykla iväg. Men då var vi här vid frysyren igen, jag skall på fest… Jag skippar hjälmen denna gång.

  Hövding gör att fler tar på sig cykelhjälmen, men en full ersättare till den vanliga hjälmen är den inte.

  Vanliga hjälmen syns också bättre, man ser direkt att här är en cyklist och man visar gott föredöme för barn osv som kanske inte noterar Hövdingen.

  Går gärna med i denna FB-grupp: https://www.facebook.com/groups/klokihjalm/

  • Hej!

   Tack för att du delar dina tankar. Det finns inga rätt eller fel och som jag har aldrig skrivit att det är en ersättare för hjälm. Tvärtom. Bär hjälm! Men det är ett bra komplement. Och man får ta ett beslut där. Jag har ändrat åsikt vilket jag står för och är stolt över att få förmedla med mitt samarbete med Hövding. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *