To travel is to live 3


Ett av de bästa resmålen jag har gjort är helt klart Sydafrika. Det är ett land som länge har stått på min lista och när vi bestämde för att fira jul och nyår där med Calles familj 2015/2016 så var jag överlycklig. Äntligen skulle jag få komma dit.

Vi hyrde ett hus i Hout Bay som är en lugn pittoresk “by” söder om centrala Kapstaden och ligger inbäddad mellan bergstoppar och en långsträckt vik. Från vårt hus till centrala Kapstaden tog det ca 20 minuter med en Uber. Och ja, det var helt safe att ta sig runt med Uber och hyrbil. Jag vet att Sydafrika har ett rykte om sig att vara farligt och absolut, man ska vara på sin vakt, men det bör man vara överallt. Jag hade dock inte velat åka till Johannesburg då jag känner folk som har bott där samt jobbat och de säger själva att det inte är en trevlig stad att vistas i, den är direkt farlig på vissa ställen.

Huset var magiskt och det var perfekt boende för oss som hade en liten ettåring med oss också. Vi var ett stort gäng och hade två bilar, vilket underlättade när jag och Calle tex ville åka på egna äventyr. Vilket det var en del av. Dessa tre veckor var fullspäckade av god viner, mat och äventyr. Helt klart min mest aktiva semester någonsin. Och jag älskade varenda sekund av det. Min absoluta dröm är att få spendera halva året i Sydafrika och halva i Sverige. Det är inte omöjligt, men definitivt inte det lättaste. But hey, drömmar är till för att kämpa för, eller hur?

Det jag älskar mest med Sydafrika och området runt där vi bodde var helt klart naturen och människornas sätt att ta vara på dagarna. Varje morgon kunde man se hur folk gav sig ut på löpturer eller gav sig ut för att cykla. Triathlon är en populär sport i området och man mötte dagligen stora klungor med cyklister som susade fram längs vägarna som låg inklämda mellan klipporna och havet. Då solen går upp redan vid 5 så startar även dagen tidigt, vilket vi noterade ganska fort. All aktivitet drar liksom igång tidigt i gryningen och kvällarna blir mer lugna.


En annan sak som tilltalade mig väldigt mycket var livet på stränderna. Varje dag såg man familjer som gav sig ner till stranden efter jobb och skola för att grilla, äta och umgås. En kväll åkte jag och Calle ner med varsin filt, pizza och några öl. Sen satt vi där och kollade på alla surfers ute i vattnet. Och för att tillägga så var stränderna magiska. Ett litet minus för väldigt kallt vatten, men i stora hela så var det en liten liten grej som man till slut inte stördes av. Det var väldigt skönt vissa dagar när temperaturen nådde runt 30 grader.


Låt oss prata lite om maten. 8 månader innan avresa bokade vi bord på The Test Kitchen som ligger med på listan “The top 50 restaurants in the world”.  Så ja, ni förstår nu varför vi bokade nästan ett år i förväg, och då fick vi ändå inte ens bord på kvällen utan lyckades skaka fram en tretimmars sittning på lunchen.

Vi åt 8 rätter, drack fantastiska viner och drinkar till samt avslutade med kaffe och avec. Vad notan gick på? Knappt 550 kr per skalle. DET var helt galet. Då valutan var svag när vi befann oss i Sydafrika plus att det redan är jäkligt billigt så kostade det oss i princip ingenting att äta och dricka bra. Inte i jämförelse vad det hade kostat i exempelvis Sverige. Och maten var absolut i toppklass.

Restaurangen låg i ett hippt område i centrala Kapstaden. Tänk er Williamsburg möter Meatpacking District. Överallt fanns coola butiker, designstudios och barer som man ville spendera timmar på.

Ett annat ställe som var helt magiskt och som fortfarande ligger kvar på min lista över topp 5 bruncher var Steenberg  Farm & Winery på Bistro 1682 där vi hade bokat in brunch på nyårsdagen. Vi tog in i princip allt på menyn, drack bellinis och njöt av de vackra omgivningarna i den djupa dalen där vingårdarna avlöste varandra.

En av kvällarna tog vi bilen till Kalk Bay där vi hade bokat bord på Harbour House. Deras skaldjur och utsikt (man satt precis över klipporna och riktigt kände hur vågorna smällde upp mot restaurangen) var oerhört bra. I samband med denna turen åkte vi även ner till Simons Town som är en gammal flottbas och känd för sina vilda pingviner. Helt klart värt ett besök. Naturen är slående vacker och pingvinerna är så söta så man vill begå ett par brott och packa med dem hem.

Mellan alla aktiviteter var vi noga med vätskebalansen och passade på att ta lat förmiddag  på The Bay Hotel.

En annan förmiddag gjorde vi det här.

Och en annan dag såg det ut såhär. Här åkte vi iväg tidigt på morgonen och efter ca 1 timme var vi framme vid Elgin Grabouw för en heldag Zipline på Cape Canopy. Det var totalt en slinga med 13 avsatser samt 1 hängbro varav den högsta var runt 400m hög och 320 m lång. Tänk er att vara höga på adrenalin i 5 timmar. Helt bananas!

Vi avslutade dagen med att köra hemåt via Franschhoek som är ett vindistrikt med mägder av vingårdar och restauranger. I princip alla vingårdar erbjuder vinprovningar och mat för inga pengar alls.

En tidig morgon åkte vi till Taffelberget som är en bergsplatå 1086 meter över havet. Vi startade vid halv sju och började den 4 timmar långa promenaden upp för berget. Jag kommer alltid minnas denna vandringen då jag gjorde den tillsammans med Calle och Maria, och det betyder något alldeles speciellt att få ha upplevt detta med henne, det är något jag alltid tänker på när något känns tufft eller ouppnåeligt. Om hon klarade det i sitt tillstånd, då kan jag klara av precis vad som. <3

Det fanns flera olika  vandringsleder som man kan ta upp på berget och man kan välja mellan olika svårighetsgrader som är väl markerade.

Vi hann även med 3 dagars safari på Botlierskop Private Game Reserve vid Mossel Bay. Det tog ca 5 timmar att köra dit, men det var det väl värt. Inte nog med att vägarna är bra så är naturen helt fantastisk.

Vi hade 2 safari utflykter om dagen. En på morgonen 06:00 där vi blev upphämtade av vår privata guide och en på eftermiddagen runt 15:00. Mellan det så spenderade vi tiden i vår bush lodge som vi bodde i helt själva. På kvällarna kom noshörningarna och girafferna ner vattenhålet för att dricka och när vi satt i ute-jacuzzin kunde vi höra hur djuren smög omkring runt oss i buskarna. Det var SÅ jäkla häftigt.

En morgon beslöt vi oss för att ta safarin uppe på hästryggen istället och spenderade ca 3 timmar med att rida runt och komma djuren riktigt riktigt nära. Jag tror aldrig mitt hjärta har bultat så fort när vi satte av i galopp på slätten mellan giraffer och antiloper.

Sen att maten och servicen höll riktigt bra nivå gjorde det hela till en upplevelse som jag aldrig någonsin kommer glömma. Hela atmosfären, människorna, klimatet och naturen fick mig att snabbt besluta att jag måste tillbaka till Sydafrika snart igen.

En annan häftig grej vi gjorde var att dyka med hajar i en hajbur. Vi bokade heldagen med företaget som vi hade bokat våra andra aktiviteter med och gjorde ett helt paket av det. Vi valde den leverantör som var dyrast och hade best rekommendationer för att vi kände att det inte är läge att börja deala och wheala när det kommer till hajar och hav. Sen att det knappt kostade 1000 kr per skalle var en annan femma. Som sagt, vi levde som kungar under semestern. Men iallafall, vi åkte ner till Gansbaai som är känt för att ha rikligt med valar, hajar och delfiner.

Jag har alltid fascinerats av hajar och hyser en stor respekt för dem. Jag var dock ej rädd, men jag ska erkänna att jag höll på att kissa ner mig när hajen var 50 cm från mig.

Avslutar med 3 bilder från nyårsafton. Det var varmt (eller ja, ända tills solen försvann sen blev det kallt jäkligt fort) och blåste varma vindar. Vi satt på klipporna nedanför Hout Bay och drack champagne samtidigt som vi pratade om året som hade gått och året som låg framför oss. Jag är så innerligt glad över denna resan och den betyder så mycket för mig på så många plan.

Hade velat visa så mycket mer bilder, men de ligger tyvärr på min gamla telefon som blev stulen i Marbella.. JA JAG VET. Jag måste fixa en extern hårddisk. Lätt att vara efterklok, i sådär 29 år.

Som sagt, det finns få ställen i världen som är så fantastiska som Sydafrika. På ett sätt önskar jag att ingen av er åker dit, för jag vill ej att det ska exploateras mer. Men det håller inte, och fan, jag vill ju egentligen att alla ska uppleva magin med landet.

Så. Åk dit och bli hänförda.

Nästa reseinlägg kommer handla om min överraskningsresa som tog 30 h att genomföra. Den ni!

7

5 svar till “To travel is to live 3”

  1. Grymt, massa bra tips! Nu längtar jag extra mycket till min Sydafrikaresa om några veckor 🙂

  2. […] – Jag vill ju såklart tillbaka till Sydafrika som ligger absolut högst upp på min lista över resmål som jag har besökt. Jag har besökt många vackra platser i mitt liv, men Sydafrika var något helt unikt. Det fanns ingenting jag ogillade med Sydafrika. Det är så pass att det är ett av de länder jag skulle kunna bosätta mig i ett par månader om året. Läs mer om min resa dit här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *