Ursäkta att jag misstolkar din kommentar om att jag ska tacka mitt utseende och inte min kompetens.

För första gången sedan 1956 delas priset ut för världens bästa kvinnliga fotbollsspelare ut på Ballon D’Or-galan i Paris. 23 åriga (!) Norska Ada Hegerberg stod för 31 mål på 20 matcher tog emot priset och hur kommer vi minnas detta? Vi kommer först och främst minnas detta som kvällen där Solveig bad Ada att Twerka. Kvällen där hennes enorma prestation som SKA ha all fokus hamnade i skymundan för att en man inte hade vett nog att gratulera henne utan bad henne istället att skaka rumpa.

I helgen gick Fitnessgalan av stapeln där jag vann pris. I min kategori fanns två män nominerade som tyvärr inte vann. Detta uppskattades inte och de började härja runt och bespotta träning med gummiband (?!) vilket en av de nominerade och även jag ibland tränar med. De påstod även att galan är riggad samt även kasta skit på min vän Sara Dahlström som också vann pris, men som årets förebild. Det orsakade tumult då Sara är överviktig och då inte förknippas med hälsa.  Att Sara har varit svårt sjuk, är stark som en björn och har hjälpt hundratals av människor genom sina videos och texter nämndes det ingenting om. Vilket såklart var anledningen till att hon vann. Men nej, fokus låg på hennes övervikt. Och senare under kvällen även på att hon tog en segercigarett utanför galan. Det kommer jag inte uttala mig något om då det är upp till henne och ett medvetet val man gör när man ställer sig utanför en träningsgala och tar en cigarett. Då har man någonstans kalkylerat riskerna för mothugg och även öppen för just denna debatt gällande rökning. Men det handlar inte om cigaretten, det handlar om att människor som ska ha koll på segmentet hälsa fortfarande anser att man bör se ut som ett visst sätt för att förknippas med träning. Har vi inte kommit lite längre än så?

Jag fick ett samtal från en bekant som gratulerade till vinsten i morse och fick då även till mig att personen ifråga hade stått bredvid två manlig fitnessprofiler som tyckte det var för jävligt att jag befann mig i Polen och ”krökade” istället för att vara på galan och undrade hånfullt om jag verkligen tränade på den nivån jag ”utgav” mig för att göra. Jag frågade honom om han sa ifrån till dem. Han mumlade något ohörbart. Härligt med stora muskler men inget kurage.

”Det beror nog bara på för att du är snygg snarare än prestationen..” sa en manlig träningsikon när Reebok för 2 år sedan gick ut med att jag var deras ambassadör.

Häromdagen hittade jag en känd PT på Facebook som härjade omkring och kommenterade nedlåtande om tjejer. Tydligen så grundar sig all form av korrigering av sitt utseende i sökande av bekräftelse och dålig självkänsla. När en tjej påpekade att många gör det för sin egna skull hånade och dumförklarande han henne. Vi gör detta för att behaga män.

Detta är av en man som alltid högt och tydligt har pratat om respekt för andra.

Fick höra på ett möte med en inbjuden extern manlig konsult att det inte gick inte att ta mig seriöst som atlet när jag stod och pratade om hudkräm i mina kanaler och tjatade om glow.

Jag hade aldrig ”lyckats” så bra i livet om jag inte hade varit smal och härlig att se på. Sagt av en kille i samma bekantskapskrets.

Om vi tänker ett steg längre och försöker tänka lite djupare – med alla kommentarer om vårt utseende, vore det inte konstigt om tjejer INTE försökte behaga män?

Detta inlägget är till alla er som inte håller tyst. Till alla er som inte är rädda för lite obekväm stämning. Som vågar säga ifrån. För vet ni? Jag är så jävla trött på vuxna män som får lov att bete sig hur fan som helst. Jag är så trött att jag igår sket i träningen, började tjaffsa med min kille om en skitgrej (slagpåse) då jag mig var arg, less och besviken.

Jag är så less på att höra ”Äh, bry dig inte! Ta inte åt dig” eller ”Vad ni kvinnor ska misstolka allt!”.

Ja, det är bara lilla jag som misstolkar. Jag och hundratals till.

1

 1. Är också så j-a trött! Jobbar inom finansbranschen i Tyskland, landet som ligger århundranden bakom Sverige när det gäller jämställdhet och syn på kvinnor. Inte många kvinnor som jobbar inom firman och de flesta får dagligen kommentarer om kläder, frisyr och annat oviktigt. Dåliga sexistiska skämt dras och ingen man säger ifrån. Me too var knappt märkbar i detta land och det är så tröttsamt… Jag försöker verkligen att säga ifrån och har säkert fått en tråkig feminist-stämpel men bryr mig inte men orka ta varenda diskussion … jag gör inte det. Senaste diskussionen med min chef igår: att kvinnor får skylla sig själva att de tar åt sig och tillåter sig att bli förminskade, att vi tar på oss kläder för att please andra, att om en kvinna är olycklig så behöver hon ett rejält ligg. FY FAAN!

 2. Det är sjukt att det behövs. Fortfarande. Men vi måste försöka ta… Diskussionen känns som fel ord, men i brist på bättre… så att det aldrig (igen) blir acceptabelt att hålla på som det sker.

 3. Jag blir så arg och ledsen för att vi fortfarande ska behöva ta dessa fighter!

  PS. Joanna, GRATTIS, du vann för att du är du och alldeles amazing!

 4. Är också jävligt leds på att aldrig bli tagen på allvar, att ens entusiasm och driv och nyfikenhet tas för naivitet och att det är som att stå i trappan till lustiga huset och även fast man ger fan allt man har så flyttar de där jävla männen (och kvinnor som går deras ärenden) på de där stegen som rör sig så att man alltid får sträcka på sig och slita som en iller för att ha en chans i de där skitstrukturerna. Heja dig och oss!!! ❤️❤️❤️

 5. FAAAAAAN vad jag är less på folk som säger ”bry dig inte, ta inte åt dig” oavsett om det gäller min träning eller på jobbet. Jag REAGERAR just för ATT JAG BRYR MIG! För att jag bryr mig om mig själv, för att jag inte vill bli trampad på, för att jag har samma rätt som alla andra att känna och tycka!

  Sååå viktig grej du tar upp! Jag kommer aldrig hålla käften och jag uppmanar ALLA att säga ifrån och ifrågasätta när man hör fel.

  Heja dig, heja mig och heja alla därute som VÅGAR OCH SOM REAGERAR OCH BRYR SIG!

 6. Joanna power till dig!
  Jag blev så less när jag läste om detta kring fittnesfestivalen. Dessutom är jag trött på alla människor som tror att de får säga vad som helst och trycka ner oss som vågar säga ifrån. Blev idag kallad otrevlig för att jag ställer raka frågor så som ”vill ni vara med i det här beslutet eller kan jag arbeta fram ett förslag”. Tyvärr möter jag många kvinnor och stör sig på att jag som ung tar plats och vågar ta för mig.

  Så tack för blogginlägget, precis vad jag behövde läsa idag ❤

 7. Alltså, fy fan va jävla trött jag blir på dessa jävla stenåldersfasoner…!
  Vareviga dag på det ena eller andra sättet förminskas det kvinnliga könet.
  Tack för att du ryter ifrån, höjer en röst. Är med Dig ?? Du rockar ??

 8. Man blir ju bra trött på att utseendet ska spela sån stor jävla roll? Vad hände med att ha en fungerande kropp? Att jobba utifrån sitt eget bästa? Vad jag vet så finns det inte så särskilt många som fungerar precis likadant? och då har jag ändå en tvillingsyster (enäggstvilling) som är väldigt lik mig.

  Tänk att det ska vara så svårt att hylla andra? Sedan kan man såklart ha åsikter om andras val, men man kan yttra sin åsikt på ett vuxet sätt.

  Jag tycker du är grym, och den du är visar bara på hur värd priset du är! <3

 9. Stå på dig. Tyvärr är vissa av oss män stora jävla Grisar, bara att konstatera. Det är väl ändå prestationen som personen ifråga gör, har gjort som räknas.
  Sedan om man är kvinna eller man spelar ingen som helst roll.MEN tydligen. ?

  Tycker det är fördjävligt att kvinnor/tjejer hela tiden ska bli påhoppade av MÄN, just.pga av att dom är kvinnor/tjejer. Vad det nu är för anledning. Och att det Väldigt ofta har en sexistisk underton retar mig något oerhört.

  Kan vi Män inte bättre. Är inte kvinnor/tjejer värda att visas mer respekt än så? Taskiga kommentarer, sexistiskt nedvärderande skitsnack och annat dravel kan folk lägga av med.

  Ibland får jag en stark känsla av att vissa känner sig hotade av starka, drivande, självsäkra kvinnor. Varför då????
  Är inte det en bra sak?

  Jag undrar om dessa hotade män även lägger sådana kommentarer hemma till sina fruar/flickvänner. ? Njaa.

  Jag säger fortsätt kör hårt joanna. Girrrl Power. ??

 10. Förstöra stämningen?! You won’t…

  SNÄLLA hindra oss ifrån att tänka ”njaa, jag säger inget för jag vill inte ”förstöra” stämningen” lugnt, för den är redan förstörd av den imponerande korkade kränkta människan som öppnade munnen från första början…

  Du är på riktigt helt j*vla grym!! Fortsätt som du gör att inspirera <3

 11. Jag blir så arg att jag kokar och så jävla STOLT att det finns brudar som du som inte tar skit och ställer skåpet på plats. GRATTIS till din vinst och jag blev också överlycklig att Sara vann och bevisar att en stor del av hälsan också är PSYKISK. Något som vääääldigt många snubbar helt verkar missa.

 12. Ok. Så om man är tjock så kan man inte vara en inspiratör och förebild inom hälsa, because tjock. Och om man är smal kan man inte heller vara en inspiratör och förebild inom hälsa, för då är man det bara för att man är smal och inte för att man åstadkommit något. Noterar detta……

 13. Jag kokar när jag läser detta! Inte för att jag blir chockad över kommentarerna utan tvärtom, att detta är vardag och klassas som OK när det är allt utom OK! Män som tar sig rätten att komma med ”små kommentarer” som vi kvinnor bara ska ta. Vi behöver fler som DU Joanna och du är så jävla värd din vinst och alla framgångar 1000 gånger om!♡☆

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *