Varför dubbeltröskel?


Jag har en sorts hatkärlek till tröskelpass. Det är stundtals vidrigt men känslan efter åt och utvecklingen man får av att hålla en kontinuitet och plan gällande sina tröskelpass är väldigt positiv. För er som undrar mer kring vad egentligen tröskelpass är så rekommenderar jag att ni börjar med att läsa detta inlägget.

Jag har börjat springa dubbeltröskel vilket har väckt en del frågor. Och jag tänkte därför väva in min coach Mattias Reck i detta inlägget. Ni är en del som undrar över hur han tänker när han lägger upp min löpträning och jag tänkte det kunde vara kul att få en generell check på vart jag befinner mig i min träning just nu. Så vad passar då inte bättre än en mini-intervju med Mattias om hans favorit (hehe) adept Joanna.

Vad är status på min träning just nu och hur tänker du kring upplägget just nu?
“Du är generellt väldigt genomtränad och när det gäller löpning med mycket uthållighet. Det visar inte minst din imponerande löpning i Israel och träningen inför den. Innan Corona-krisen förändrade lopp och målsättningar var tanken att sikta in oss på ett mål på kortare distans och därmed försöka bli lite snabbare. Nu har vi, precis som många andra, hamnat i lite vakuum, men fortfarande med målet att bli lite snabbare på kortare distanser även om det inte finns några mål i sikte just nu på de distanserna (10 km – 21 km). “

Här vill jag själv flika in vikten av att motivera sig själv med att upprepa sitt varför för sig själv. För det är oerhört lätt att tappa fokus och suget när man inte har ett ” ta bart” mål i sikte. Som nu med alla inställda tävlingar. För oss som drivs av träningen för just tävlingar blir detta ett moment som kan skapa lite obalans.

Vidare så finns det teorier och praxis (om än inte alltid tydlig forskningsbevis) för periodisering i olika block med lite olika fokus i olika perioder. Något som också kan skapa en ökad motivation. Tanken är helt enkelt att kroppen har svårt att stimuleras och ta till sig optimalt om man kör alla möjliga olika träningmetoder och stimulerar alla våra olika energisystem samtidigt. Det kan bli “interferens”. Ganska oviktigt för de flesta av oss, framförallt om man bara vill röra på sig och ha det kul då spelar detta mindre roll, men vill man göra mer rätt och lägger ner lite mer tid på träning, så blir detta viktigare. Och framförallt då många av oss (läs jag själv) drivs av utveckling och mätbara mål.

Vad är konsekvenserna av perodisering?
Konsekvens av lite mer periodisering och block-tänk, kan vara att det finns perioder då man tränar mer uthållighet och det finns perioder då man tränar mer fart och intensitet exempelvis. Och för att stimulera en redan ganska tränad och tålig kropp kan vara att istället för att bara köra ett tröskelpass per vecka, kanske man kör två, ibland till och med på samma dag som du nu får göra. Detta för att “reta” en redan tålig kropp lite extra. Samt att anledningen till att vi körde det just när vi gjorde, var att vi precis hade avverkat ett block med mer fart-betonad träning av karaktären 1:minutar och 70-20, och nu skulle över på mer fartuthållighet vilket är ett segment där du behöver bli starkare i.

Dubbeltröskel-passen du får göra är just nu först och främst som ett test för att se hur det kändes, och eftersom du är så van vid löpning, även av det hårdare och längre slaget, är det inga problem för dig att testa detta. Om det sen blir mer av detta återstår att se. Men av att döma av dina resultat och feedbacken efteråt så kommer det bli mer av dessa passen.

Du gillade den och du var till och med piggare och snabbare på eftermiddagspasset än på förmiddagspasset!

OBS! Både jag och Mattias är rörande överens och vill understryka att är man inte en van löpare, ska man absolut inte köra dubbel-trösklar!

Detta är så intressant att grotta ner sig i och jag märker att desto mer kunskap jag tar in kring detta och desto mer jag fördjupar mig i olika upplägg samt i mina egna löpkunder, desto mer förståelse har jag för min egna coach och hur han tänker. Det är till en stor hjälp när jag periodiserar in min egna styrketräning i löpupplägget.

Och med det sagt så är det dags för dagens träning, vi hörs!

59

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *