,

Ytlig och djup på en och samma gång?

Byxor (klick!), kavaj (klick!), mössa (klick!)

I helgen kollade jag på Bachelor och såg eftersnacket där en av tjejerna ursäktade sin ovillighet till medverkan med att säga att hon helt enkelt inte var som majoriteten av tjejerna i huset. När hon fick frågan vad hon menade så svarade hon att hon helt enkelt inte gillade smink och kläder så som resten av tjejerna i huset. De delade inte samma intressen och därför kände hon ett utanförskap då hon hade andra, mer betydande, intressen. Jag tyckte det var rätt lustigt sagt och jag märkte att flera av de andra tjejerna tog lite illa åt sig, vilket jag förstår, för det är aldrig kul att bli stämplad som utseendefixerad. Vilket de tyvärr mellan raderna blev. Och även om det inte var denna tjejens intention så blev det ändå så tydligt att ännu en gång att så förknippas intresset för de yttre attributen med ytlighet.

Det är ingen nyhet att det många gånger används som en härskarteknik att använda ett skönhet eller modeintresse mot någon för att få den att känna sig lite fördummad. Det har hänt mig ett par gånger, både när det kommer till mitt intresse för hudvård men även när det kommer till träning. Det är inte ovanligt att jag möts av ett höjt ögonbryn när jag berättar att jag bloggar på Metro Mode. “Jaha…du är en modebloggare alltså..” får jag till svar samtidigt som personen avfärdar mig som ett våp där endast outfitbilder, foto på dagens lunch och den perfekta nyansen på läppglans duger som samtalsämne. När jag sedan svarar på frågan och säger “Ja, bland annat. Jag har många olika intressen förutom kläder. Jag tränar exempelvis en del och skriver om hälsa på mitt sätt..” då får jag en ny blick, oftast är det en nyfiken blick men ibland, tråkigt nog, är den avmätt och dömande. Man kan riktigt se hur personen tänker “åh nej, inte en till tränings-fanatiker”.

Jag var inbjuden på en nätverksmiddag för ett tag sedan där jag fick frågan hur det är att vara träningsprofil som gillar smink och kläder. Jag skrattade lite åt frågan och sa lite halvt på skämt att det var en av mina USP:ar, att multitaska, som en liten kameleont. Personen fortsatte med fråga om det var viktigt för mig att se snygg ut på gymmet och om jag kunde träna utan smink. Vidare så fick jag frågan hur mycket tid jag egentligen la på hudvård i veckan. Det slog mig ganska så fort att personen gjorde sig lite lustig på min bekostnad, precis som om att min seriositet när det kom till min träning inte var lika stor som andra personer inom sporten då jag ägnade tid åt mitt yttre. Jag blev rätt less och undrade hur reaktionen skulle bli om jag skulle börja göra mig lustig över alla som kallar icke träningskläder för “människokläder” eller som fortfarande tvättar av sminket med vanlig tvål. Det hade varit rätt oskönt av mig. Inte sant?

Jag blir så trött på att det är blir så ängsligt så fort man är befinner sig med ena foten, tån, hälen i de olika facken. Bara för att jag tränar mycket betyder det inte att jag är en träningsprofil. Lika mycket som jag älskar att prata om Vo2max, maxlyft och protein så kan jag ägna timmar åt att läsa om olika syrebehandlingar, leta efter ett läppstift i perfekt korallröd färg eller ägna kvällen åt att lägga ansiktsmask samtidigt som jag rengör min cykel. Jag känner mig lika snygg i träningskläder under träning som ett par höga klackar och maxad outfit efter träning. Ibland tycker jag världen är orättvis för mitt hår ser ut som ett skatbo och andra dagar kan jag vråla av lycka för lyckas simma felfritt under ett pass.

Jag kan förstå frustrationen många skönhets-youtubers har – “vadå, du filmar när du sminkar dig?!”

Ibland känns det som att man ska vara antingen eller för att bli tagen på allvar inom respektive gren. Förstår du vad jag menar eller svamlar jag mest? Känner att idag är ingen bra dag att försöka få ner sina tankar i print. Det spretar åt olika håll och jag vet knappt var jag ska börja. Men ville väcka en tanke och kanske tar jag upp tråden igen, kanske inte. Men har ni något klokt att tillägga så  gör gärna det, ni kanske förstår och resonerar mer klokt än mig.

Kram på er,

0

0 svar till “Ytlig och djup på en och samma gång?”

 1. Jag håller med dig helt och hållet! Detta behov av att placera människor i fack. Jag saknar nyanserna i samtalen. Att man kan vara både och, eller alla tre, fyra, fem sakerna.
  Men det matchar det allmänna debattklimatet där saker är svarta eller vita, för eller emot, rätt eller fel.
  Tack för att du ger nyanser till diskussionen och världen.

  • Hej Therese,

   Precis. Allt är inte svart eller vitt. Man kan fortfarande ha en åsikt men hålla med om vissa delar. Samma sak med dessa fack.

   tack för din kommentar. <3

 2. Hej.

  Läser dina rader och ja inte lätt. Men håller på din sida. Folk skall tycka och säger fel saker ibland.
  En kollega berättade för mig om när då folk som då går ner i vikt för hälsans skull, må bra och givetvis vill leva länge och bli gammal. Motion och träning bästa medicinen.
  Så blir man slank, hälsosam och mår bra i kropp och knopp. Ja då får man höra oj nu skall du väl inte gå ner ner i vikt för då blir du alldeles för smal.

  Kan väl själv ha hört detta 1 ggr i mitt liv så känner igen min kollegas ord.

  Men när man är stor ( inget fel i det) då får man inte höra något alls.

  1 gång fick jag höra efter jag slutat jobbet, (är butikschef i en klädesbutik).
  Och åkte hem till goda vänner som då tittat på Sverige matchen, fotboll.

  Jag hade klätt upp mig. Ja Sverige skulle spela och jag jobbar i en klädesbutik. Vill va en docka utåt. Fräsch utåt för kunderna. Jag vill va proper på jobbet. Dagen i ära hade jag 1 kläning ifrån Lindex en långklänning, randig med band runt midjan. Ingen ärm. Varmt. Sandaler till.
  Då får jag höra när jag kommer till vännerna.
  Då säger 1 tjej
  -Oj, klär du dig så fint på jobbet.

  (Hon kunde sagt va snygg du är, vilken fin klänning etc..)

  JAAAAAAA det gör jag. Men nä så sa jag inte. Hade kanske dock lust.
  Sa att ja, jag tycker om att klä upp mig och tycker det är trevligt mot kunderna att jag bryr mig om klädsel. (Fick liksom försvara mig varför jag kände mig fin till dagens Sverige match och att jag går så fin på jobbet för att jag vill det, inget fel i det)

  Men tycker då att antingen kunde hon hållt tyst. Eller säga något mer positivt.

  Det va mer som ett nedlåtande i hennes ton.

  Ja de andra va ju lite sportiga i sina Sverige tröjor. Men jag kom direkt från jobbet. Ja, jag stack ut just där och då.

  Ja, lite just va folk skall tycka saker hela tiden utan att tänka att de kanske sårar ibland.

  Ja vet inte om det hörde ihop med ditt men tänkte mest att folk skall gå på utseende. Tycka saker. Och man mår bra, kämpat med träning och träning då man blir både piggare, sprudlande och positiv glad för sitt kämpande med träning och kost. Hälsosamt.
  Man mår bra. Klär upp sig……Kan inte folk säga bra kämpat, så fin du är. ser att du mår bra eller åh en snygg känning. …………

  Men kör du med ditt.
  Träning
  Smink
  Resor
  Vin & mat
  Fashion
  Go girl??

  Ja ja svårt att skriva ner.

  Ha en bra dag.

  Onsdag och jag är ledig ?

 3. Spot on inlägg igen Joanna! Jag följer väldigt mycket “rena” konton där det endast handlar om träning eller skönhet då det är mina intressen men jag återkommer alltid till ditt konto som min favorit, just för att du har ett djup och kontraster som jag inte upplever hos de andra. Dina inlägg är aldrig den andra lik och det gör mig nyfiken, det får mig att faktiskt vilja läsa dina inlägg på bloggen. Så skit i om folk vill placera in dig (oss alla) i fack och kör på. Du är en betydligt mer intressant person då du berör både högt och lågt. Heja heja! ❤️

  • Oj, vilken fantastisk kommentar. Det är just ER jag vill ha här på bloggen, som är nyfikna och som överraskas lite. Jag vill dela med mig och visa er att det inte alltid är som det ser ut eller som det “måste vara”.

   Tack för en oerhört fin kommentar. KRAM

 4. Tror att jag skrivit det förut, men den där mixen är precis varför ditt är ett av få konton jag följt under en längre tid. Det märks att det är en person med både mycket kunskap och passion bakom, och nyanser som gör en människa intressant. Jag älskar när jag lär känna nya sidor hos mina kompisar. När jag inser att någon jag känner via mitt politiska engagemang också är superintressersd av mat eller när någon i min bokcirkel börjar prata om träning. Tråkigt att en del är så prestigefulla att de inte fixar att andra kan ha flera intesssen och kunskapsområden samtidigt.

  • Exakt så! Jag älskar att överraskas av människor som jag inte alls trodde skulle vara på ett visst sätt eller ha ett intresse likt mig..eller olikt mig.

   Tack för din fina kommentar. Glad att du läser och kommenterar. Stor kram

 5. Jag håller med dig! Varför ska ens olika intressen göra att man BARA är det? Och känner också igen mig lite. Har en ”kompis” (sambos väns flickvän..) som nästan vägrade prata med mig första halvåret typ. Vi är väldigt olika med vårt yttre och jag upplevde så starkt att hon ansåg mig lite dummare för att jag alltid (nästan) kommer i smink och vanliga kläder en kväll när hela gänget ska kolla umgås. Som att jag inte var smart nog för henne för att jag sätter värde på att jag ska känna mig fin, inte som en slafsig söndag i soffan – vilket också är okej men inget jag vill. Nu pratar vi och hon verkar få en annan bild ju längre tiden går, men det går fasen i myrtakt ? hon bara satte mig i ett ”smink-kläder-dum”-kategori utan att ens känna mig. Så himla konstigt.

 6. Varför skulle man inte kunna vara alla dessa roller och ha alla dessa intressen? De kan väl få existera där man själv vill vara dem, ungefär som att jag kanske vill ha kavaj på mig ena dagen på jobbet likaväl som att jag gillar att vara intresserad av smink och hudvård samt diskutera politik för att nästa dag såsa runt i en hoodie med håret uppslängd i en tofs och diskutera maxpulstester. Tröttnar något fruktansvärt på alla dessa människor som måste sätta världen i olika fack, att ständigt vara som ett kort i en kortlek; det enda som finns är det som syns på ena sidan. Det är ju mycket roligare att vara en tärning; du kan ta fram vilken sida du vill beroende på vart du är och vad du känner för.

 7. Det är ju det som är det allra bästa med att följa dig! Tidigare har jag bara följt personer som är ”antingen eller” och därmed inte känt igen mig riktigt någonstans. Äntligen har jag hittat en inspiration som både sporrar mig gällande träning och mode/skönhet. TACK för det! 🙂

 8. Bra skrivet! Alla de här facken är ju någonting personer själva hittar på, som att det skulle ta så mycket tid att det inte är möjligt att ha fler intressen än ett. Variationen är det som gör mitt liv intressant och underhållande. Att lyfta på flera stenar och se vad som finns under. Utan det hade det nog varit skittråkigt, ärligt talat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *